In ce investim banii din vanzarea certificatelor de CO2?

In ce investim banii din vanzarea certificatelor de CO2?
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 28 aprilie 2010   Ora: 10:09

Potrivit Hotararii adoptate de Guvern, banii mai pot fi investiti in modernizarea grupurilor energetice si in reducerea emisiilor de noxe in agricultura si transporturi. Fiecare proiect va fi aprobat de Guvern.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat la finalul sedintei Executivului ca Romania poate valorifica in acest an 300 de milioane de tone in pachete a cate un milion de tone.

O comisie formata din reprezentanti ai ministerelor Economiei, Mediului, Finantelor si Afacerilor Externe va negocia vanzarea certificatelor de emisii de CO2, care pot fi cumparate doar de statele semnatare ale Protocolului de la Kyoto.

Romania va vinde surplusul de certificate de CO2 alocate prin Protocolul de la Kyoto pentru a aduce bani la buget, dar si pentru ca pretul acestora pe piata internationala este in scadere, iar banii obtinuti vor fi investiti in proiecte care duc la reducerea emisiilor de noxe, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate de Guvern in urma cu cateva saptamani.

Actul normativ prevede ca sumele obtinute din vanzarea surplusului de certificate de CO2 se vireaza la Fondul de mediu si vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor care duc la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Comercializarea surplusului de certificate de CO2 se face prin negociere directa si va fi luata in calcul oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Executivul argumenteaza adoptarea acestui act normativ "luand in considerare criza economica si faptul ca venitul obtinut din comercializarea surplusului (...) conduce la un impact pozitiv asupra deficitului bugetar si reprezinta o sursa de finantare pentru proiectele de mediu (...) precum si pentru proiectele din sectorul rezidential, agricultura si transporturi, in vederea aplicarii pachetului legislativ energie-schimbari climatice".

Actul normativ a fost aprobat in regim de urgenta pentru ca tendinta pe piata certificatelor de CO2 este de scadere "semnificativa" a pretului, se mai arata in text.

In iulie 2009, ministrul Economiei Adriean Videanu declara ca Romania vrea sa vanda certificate ce corespund unei cantitati de 150 de milioane de tone de CO2, din cele 250 de milioane de tone ce-i revin conform Protocolului de la Kyoto.

Ministrul estima ca Romania va incasa 1,8 miliarde de euro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult