Germania, cel mai important partener comercial al Romaniei in T1
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 18 iunie 2010 Ora: 15:03
Structura pe tari partenere a exporturilor si importurilor Romaniei, dupa situatia disponibila la nivelul trimestrului I 2010, arata ca ponderile cele mai mari la export le au Germania, cu 19%, Italia, cu mai mult de 14% si Franta, cu circa 9%, a anuntat, vineri, presedintele INS, Vergil Voineagu.
Ponderi importante in exporturi au fost inregistrate si de Turcia (peste 6%), Ungaria (peste 5%), Bulgaria (cu 3.7%), Regatul Unit al Marii Britanii (cu 3.6%), Polonia (3.0%), Spania (2.5%) si Olanda (2.3%).
"In topul tarilor partenere la import, ponderea cea mai mare o detin, ca si in cazul exporturilor, Germania, cu peste 17%, de unde Romania importa in principal medicamente, piese si accesorii auto, fire, cabluri, conductori, autoturisme, si Italia, cu peste 11%, de unde importam piei, parti de incaltaminte, produse laminate, produse petroliere si circuite", a mai spus Voineagu.
Urmatoarele tari in ierarhia importului primului trimestru sunt Ungaria, cu o pondere de 8%, Franta, cu peste 6%, precum si Austria, Olanda si Polonia cu ponderi in jur de 4% fiecare.
"In cazul importurilor, apar, insa, tari partenere importante din spatiul extracomunitar cum ar fi China, de unde importam telefoane, acumulatori si baterii, transformatoare, incaltaminte, circuite electrice, si Federatia Rusa - titei, gaze, minereuri concentrate de fier- cu peste 5% fiecare, in totalul importurilor", a declarat Voineagu.
Presedintele INS a mai mentionat ca din totalul de 27 de State Membre, doar Luxemburg (-8%), Irlanda (-6%) si Finlanda (-3%), au inregistrat dinamici negative ale exporturilor in trimestrul I 2010 fata de perioada similara din 2009.
"Cele mai mai mari dinamici la export le-au inregsitrat Malta (+36%), Romania (+20%) si Spania, Ungaria, Polonia si Slovacia cu cate 18% fiecare."
Numai sase state membre au inregistrat dinamici negative ale importurilor: Irlanda (-10%), Luxemburg (-7%), Danemarca (-6%), Bulgaria (-5%), Letonia (-4%) si Grecia (-3%).
In acelasi timp, cele mai mari cresteri de importuri in trimestrul I 2010, fata de 2009 s-au inregistrat in Suedia (19%), Polonia (17%), Republica Ceha (16%), Lituania (14%), Ungaria si Olanda (cate 13% fiecare).
Romania, Belgia si Regatul Unit au inregistrat o crestere a importului de 12% fiecare.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult