Europarlamentarii cer interzicerea mineritului pe baza de cianuri
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 5 mai 2010 Ora: 15:47
Rezolutia este defavorabila proiectului Rosia Montana, atrage atentia eurodeputata PNL Renate Weber.
"Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri" se poate obtine o stare buna din punct de vedere chimic si de a proteja resursele de apa si diversitatea biologica, se subliniaza in rezolutia adoptata de Parlamentul European cu 488 voturi in favoare, 48 impotriva si 57 de abtineri.
Parlamentul invita Comisia Europeana "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011", argumentand ca "aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului".
In plus, Comisia si statele membre nu ar trebui "sa sustina, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE pana cand se va aplica interdictia generala si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte", se recomanda in rezolutie.
Deputatii considera ca fiecare companie de exploatare ar trebui sa fie obligata "sa detina o asigurare pentru a compensa daunele si a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea starii ecologice si chimice initiale, in cazul producerii unui accident sau al unei functionari defectuoase".
In final se solicita incurajarea "reconversiei industriala a zonelor in care a fost interzis mineritul pe baza de cianuri prin intermediul unui sprijin financiar adecvat pentru sectoarele industriale nepoluante, pentru energia regenerabila si turism".
Dezbaterea pe marginea acestei rezolutii a avut loc la 21 aprilie.
Europarlamentarii PD-L Cristian Preda, Elena Basescu, Petru Luhan, Traian Ungureanu si Iosif Matula propusesera eliminarea paragrafului nr. 4 al textului final al rezolutiei Parlamentului European prin care Comisiei Europene si statelor membre li se cere sa nu sprijine proiecte miniere care presupun folosirea tehnologiei cianurilor in Uniunea Europeana in mod direct sau indirect.
Europarlamentarul Cristian Preda a organizat marti in Parlamentul European o dezbatere cu reprezentantii comunitatii locale din Rosia Montana, ca si din alte comune din Apuseni. La intalnire au fost invitati toti deputatii romani din Parlamentul European.
Reprezentantii comunitatii locale au pledat pentru aprobarea proiectului Rosia Montana ca unica alternativa viabila pentru dezvoltarea durabila a regiunii. Europarlamentarul Cristian Preda a subliniat in acest context ca "aceasta regiune merita o sansa" si ca "precautia conceputa ca subdezvoltare este inacceptabila".
Eurodeputata PNL Renate Weber, initiatoarea din partea grupului ALDE a motiunii de rezolutie, a salutat miercuri adoptarea acesteia in forma initial agreata de grupurile politice si, implicit, respingerea amendamentelor care au fost formulate ulterior de delegatia PD-L, amendamente ce "ar fi denaturat in mod fundamental" sensul rezolutiei.
"Rezolutia adoptata astazi este un semnal extrem de puternic transmis de Parlamentul European in legatura cu modul in care trebuie sa se faca mineritul in Europa si, in viitor, in lume.
Pentru ca exista posibilitati alternative de a face minerit fara a utiliza cianura, o substanta extrem de vatamatoare nu numai pe termen scurt, ci mai ales pe termen lung", a declarat Renate Weber.
In ceea ce priveste Romania, deputata PNL spera ca aceasta rezolutie sa aiba impactul necesar: "Dat fiind ca textul rezolutiei cere Comisiei si tuturor statelor membre este sa nu sprijine niciun proiect pe baza de cianuri, Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga ca mesajul acesta il priveste direct si ca eforturile pe care le face acum, intr-un mod accelerat si disperat, de a implementa proiectul minier de la Rosia Montana, trebuie sa tina cont de recomandarea transmisa astazi prin votul dat in Parlamentul European!", este de parere eurodeputata PNL.
La randul sau, europarlamentarul PSD Victor Bostinaru, coordonatorul social-democratilor europeni in Comisia de petitii a Parlamentului European (PETI), a votat impotriva propunerii colegilor din PDL.
"Mediul natural e una din putinele valori care ne-au ramas si nu cred ca ar trebui sa fie jertfit in numele profitului unei companii, asa cum s-a intamplat cu multe alte valori pe care le-am distrus in ultimele decenii", spune eurodeputatul Victor Bostinaru.
"Asigurarile date de investitor, privind securitatea proiectului asupra mediului si a comunitatii, nu pot fi suficiente atunci cand se intampla o catastrofa ca cea din Golful Mexic", a explicat Bostinaru. "Sunt convins ca tehnologii alternative vor fi utilizate in viitorul apropiat cu mult mai putine consecinte asupra mediului si asupra locuitorilor", a adaugat eurodeputatul.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult