Enel: companiile din Romania, transferate in Olanda

Enel: companiile din Romania, transferate in Olanda
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 7 aprilie 2010   Ora: 11:59

Consiliul de Administratie al Enel Investment Holding BV (societate privata cu raspundere limitata - n.r.) a aprobat pe 5 noiembrie reorganizarea companiilor romanesti ale Enel, excluzand operatiunile din sectorul energiei din resurse regenerabile, se arata in raportul de activitate al grupului italian pentru anul 2009, informeaza Mediafax.

Astfel, Enel Investment Holding (EIH) a preluat de la Enel SpA 80% din actiunile Enel Romania si cate 64,4% din capitalul Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, adica toate actiunile detinute de Enel in urma acordului de privatizare a Electrica Muntenia Sud.

Ulterior, in luna decembrie, Enel Distribuzione SpA a vandut, catre EIH, pentru un total de 460,1 milioane de euro, restul de 20% din actiunile Enel Romania (pentru suma de 100.000 euro), alaturi de pachetele majoritare de 51% detinute la Enel Distributie Dobrogea (pentru 160 milioane euro), Enel Distributie Banat (220 milioane euro) si Enel Energie (80 milioane euro).

Prin preluarea Enel Distributie Banat si Dobrogea, EIH inglobeaza si firma Enel Servicii Comune SRL, care furnizeaza servicii celorlalte companii Enel din Romania si este detinuta in proportii egale de cele doua foste filiale ale Electrica, se arata in raport.

In plus, prin transferul participatiilor la Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, EIH si-a asumat toate obligatiile Enel din acordul de privatizare a Electrica Muntenia Sud.

Cea mai importanta dintre acestea este optiunea de vanzare, de catre Electrica, a unui pachet aditional de actiuni de 13,6% - 23,6%, tranzactie estimata la o valoare de 179,4 milioane euro, din care 152,5 milioane euro atribuite Enel Distributie Muntenia si 26,9 milioane euro Enel Energie Muntenia.

Conform acordului de privatizare incheiat intre AVAS si Enel, Electrica are optiunea de a vinde 13,6% din actiunile inca detinute la cele doua companii care inglobeaza acum activele si operatiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

Electrica mai detine 23,6% din actiunile acestor companii, insa 10% sunt rezervate angajatilor, care isi pot exercita optiunea de cumparare in fiecare an in perioada 2009-2012, intre 1 iulie si 31 decembrie, intr-una sau mai multe transe, potrivit raportului Enel.

Actiunile nesubscrise de angajati pot fi incluse in optiunea de vanzare detinuta de Electrica, Enel avand astfel varianta sa cumpere, acum prin EIH, pana la 23,6% din capital.

Enel a castigat in 2006 licitatia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la Electrica Muntenia Sud, cel mai mare distribuitor si furnizor de energie din portofoliul companiei de stat Electrica.

Grupul italian a platit direct statului, in luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud.

Grupul italian a derulat o majorare de capital in valoare de 425 milioane de euro, ajungand la o participatie de 64,4%.

Ulterior, la sfarsitul anului trecut, pretul a fost ajustat in urcare cu 38 de milioane euro, suma platita statului urcand astfel la 432,9 milioane euro.

Electrica, fostul proprietar al Electrica Muntenia Sud, mai detine 23,6% din actiuni, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 12%.

Electrica Muntenia Sud - acum Enel Energie Muntenia (furnizare) si Enel Distributie Muntenia (distributie) - alimenteaza cu energie Bucurestiul si doua judete adiacente, deservind circa 1,1 milioane de clienti.

Prin aceasta achizitie, Enel a devenit cel mai mare distribuitor de electricitate din Romania, cu o cota de piata de aproximativ 30%, impreuna cu celelalte doua foste filiale ale Electrica, Dobrogea si Banat, pe care le-a preluat in 2005.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult