Coreea, interesata de investitii in Romania

Coreea, interesata de investitii in Romania
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 6 iulie 2010   Ora: 15:31

"Coreea de Sud este deja un jucator global, care depinde foarte mult de comertul cu China, si partenerii nostri de la Seul ar dori sa faca investitii mari de infrastructura si sa exporte tehnologie si in alte spatii", a declarat marti ministrul de externe Teodor Baconschi intr-un interviu telefonic acordat NewsIn de la Seul, unde se afla in vizita oficiala la invitatia omologului sau sud-coreean Yu Myung-hwan. 

"Intrucat acum, chiar la sfarsitul acestui an, se va oficializa un dialog politic structurat intre UE si Coreea de Sud, evident ca interesul guvernului sud-corean fata de Europa ca partener comercial major a crescut. Si in acest context Romania ramane o poarta de acces pentru oamenii de afaceri sud-coreeni catre pietele europene, dar si o destinatie atractiva ca atare", a explicat seful diplomatiei romane.

"Terminalul LNG de la Constanta, care este o infrastractura esentiala atat pentru materializarea proiectului AGRI cu Azerbaidjnaul si Georgia, cat si pentru toata piata energetica din bazinul pontic, ramane un obiectiv important si dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi facuta cu ajutorul tehnologiei coreene.

Ne intereseaza si un terminal pentru containere in portul Constanta, asa incat exista un potential inca neatins, de care sper sa ne apropiem si prin aceasta vizita", a mai declarat ministrul roman de externe.

El a mentionat interesul partenerilor sud-coreeni pentru tot coridorul care ii leaga de Europa - "Asia Centrala cu rezervele sale energetice, Caucazul de Sud, Marea Neagra sunt in masura sa sporeasca interesul pe termen lung al R. Coreea fata de Europa de Est in general si fata de Romania, cu care are un dialog politic la varf foarte bine rodat", a spus ministrul Teodor Baconschi.

Oficialul roman a subliniat insa ca este nevoie de seriozitate in relatiile de afaceri cu sud-coreenii. 

"In general, companiile sud-coreene poseda o tehnologie de varf si un know-how remarcabil.

De asemenea, ofera produse in care raportul calitate-pret este extrem de competitiv. Sigur ca partenerii romani trebuie sa se angajeze cu toata seriozitatea in doua-trei mari proiecte de infrastructura si fara indoiala ca ele vor antrena un nou stadiu al relatiei bilaterale", a punctat seful diplomatiei romane.

Teodor Baconschi a precizat ca in convorbirile cu omologul sau sud-coreean a adus in discutie toate argumentele legate de evolutia cadrului legislativ intern, de situatia economica a Romaniei, "momentan dificila", dar si de "potentialul pe care il avem de recuperare a unui ritm de crestere ceva mai bun, dupa aceste reforme".

Coreea de Sud este primul partener strategic al Romaniei din regiunea Asia-Pacific, dupa ce, in septembrie 2008, cu prilejul vizitei de stat in Republica Coreea a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a fost semnata Declaratia Comuna privind Stabilirea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Republica Coreea.

"Acel document politic ridica rangul relatiei bilaterale, acum Planul Comun de Actiune angajeaza cele doua guverne intr-o seama de proiecte concrete, definite sectorial si care acopera un spectru considerabil de domenii, inclusiv securitatea energetica, diversificarea portofoliului investitional sud-coreean in Romania", a spus Baconschi.

Ministrul a confirmat ca exista un interes foarte mare al sud-coreenilor fata de sectoarele din Romania de cooperare economica.

"Trebuie si noi sa dam dovada de seriozitate in aceasta cooperare economica", a insistat insa seful diplomatiei romane.

Pe de alta parte, el a explicat ca vizita in Coreea de Sud intervine in contextul in care se implinesc 20 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Seul si Bucuresti, iar parteneriatul strategic cu aceasta tara este cu atat mai relevant cu cat "doua mari puteri asiatice - Japonia si Coreea de Sud - se afla in campul occidental, sunt democratii functionale.

Au reusit sa se impuna global si, in acelasi timp, sunt ancore ale Europei si ale Statelor Unite, deci ale spatiului euroatlantic in continentul asiatic", a aratat seful diplomatiei romane.

"Am abordat in discutiile foarte consistente cu omologul meu sud-coreean si alte subiecte, de pilda tensiunile recente din peninsula coreeana, colaborarea in cadrul ONU, perspectivele G20 - urmatoarea reuniune in acest format a principalelor economii ale lumii se va tine in Coreea.

 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult