CET Iasi are datorii totale de 227 milioane de lei

CET Iasi are datorii totale de 227 milioane de lei
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 22 iunie 2010   Ora: 14:27

Potrivit primarului, 41,7 milioane de lei reprezinta datoria catre furnizorii de gaz metan, cea mai mare parte din aceasta suma fiind datorata la Romgaz Medias, care a sistat livrarea gazului, astfel ca iesenii nu au apa calda de peste doua saptamani, transmite corespondentul NewsIn.

Alte 12 milioane de lei sunt datorii catre diversi furnizori, 8,1 milioane de lei in urma investitiilor, in timp ce datoria la bugetul de stat este de 165 milioane de lei.

In ceea ce priveste creantele, primarul a precizat ca CET are de incasat 55 milioane de lei, din care 7,2 milioane de lei in urma productiei de energie electrica, 37 milioane de lei de la populatie, iar 11,6 milioane de lei de la agenti economici.

"Am sentimentul ca la mijloc este un joc politic.

Toate CET-urile din tara au datorii la furnizori, dar numai la Iasi s-a sistat furnizarea de gaz.

ANAF a luat din conturile CET banii cu care urma sa platim Romgaz. Toate CET-urile din tara au datorii la stat, daca ANAF vrea sa blocheze orice CET din tara, a doua zi o poate face, dar numai la Iasi s-a intamplat.

Toate CET-urile sunt in blocaj financiar, dar au gasit de cuviinta ca Iasiul sa fie sacrificat", a declarat primarul Nichita marti, in conferinta de presa.

Primarul a adaugat ca va avea o discutie cu o delegatie a Romgaz in cursul zilei de miercuri. "Cei de la Romgaz sunt trimisi la inaintare cu cerinte dificil de indeplinit.

Am inteles ca doresc garantii patrimoniale, vom vedea in ce constau acestea.

Daca vor CET-ul, il dam si maine", a subliniat Nichita. Nichita a sustinut ca Primaria Iasi va trebui mareasca in viitor pretul la gigacalorie, care acum este de 175 de lei, avand in vedere ca Guvernul a decis sa nu mai acorde subventii.

Potrivit primarului, costurile de productie se ridica, in prezent, la 354 lei pe megawatt, in timp ce pretul reglementat la nivel national, la care se calculeaza si subventia, este de 256 de lei.

Primarul a cerut sprijinul Guvernului, parlamentarilor ieseni si Prefecturii pentru reluarea furnizarii de gaz metan.

"Guvernul este obligat sa-si asume anumite responsabilitati prin realizarea unei strategii nationale.

Eu am sustinut o astfel de strategie inca acum un an si jumatate", a mai spus Nichita.

CET Iasi a fost preluata de municipalitate in anul 2002, avand datorii de 120 milioane de lei, a sustinut primarul.

In 2002, centrala a inregistrat pierderi de 20 milioane lei, iar in 2003 si 2004 a avut un profit de 18.000 de lei si, respectiv, de 28.000 de lei.

"In 2005 au aparut problemele, cand s-a schimbat situatia la nivel guvernamental.

Gazul s-a scumpit, iar combustibilul de import a fost lasat de izbeliste.

Pierderile au fost de 34 milioane de lei, iar in 2006 de 32 milioane de lei.

Ulterior, in 2007, au fost de de 6,2 milioane de lei, in 2008 de 117 milioane de lei, iar in 2009 de opt milioane lei", a completat primarul Iasiului.

Edilul a mai declarat ca o alta explicatie pentru aceste pierderi este scumpirea pretului combustibilului, in conditiile in care centrala ieseana functioneaza pe carbune superior de import. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult