Cablul electric submarin Romania - Turcia,estimat la 600 milioane euro
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 10 iunie 2010 Ora: 13:18
"Turcii au precizat ca mai sunt cateva lucruri de lamurit, insa ambele parti sunt de acord cu realizarea acestui cablu electric submarin. Pe 22 iunie Transelectrica va avea o sedinta interna pe baza acestui subiect si vom analiza. Noi am fost saptamana trecuta in Turcia sa discutam cu cei de la TEIAS despre acest proiect", a declarat joi directorul general al transportatorului national de electricitate Transelectrica, Adrian Baicusi.
Baicusi a precizat ca acest cablu ar putea avea o lungime de circa 400 km, intre Constanta si Istanbul, si un cost de 1,5 milioane euro pe kilometru, deci circa 600 milioane euro in total.
Directorul general al companiei a mentionat totodata ca anul viitor va fi infiintata compania de proiect, daca totul va decurge bine.
"Constructia cablului ar putea dura intre 3 si 4 ani. Producerea acestui tip de cablu este mai delicata, intrucat necesita un material special", au adaugat reprezentantii Transelectrica.
Costurile de constructie pentru cablul submarin erau ultima data estimate la 400 de milioane de euro.
Fiecarei tari ii revine constructia statiei de conversie de pe teritoriul sau si a portiunii de cablu ce va tranzita platforma continentala.
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului electric submarin Romania - Turcia a costat 1.241.826 euro, costurile fiind suportate de Transelectrica in proportie de 75%, iar restul de 25% din costuri a fost suportat de Nuclearelectrica.
Transelectrica si firma Vattenfall Power Consultant AB din Suedia au semnat in iunie 2009 contractul de servicii pentru realizarea studiului de fezabilitate, inclusiv Studiul de Mediu si Caietele de Sarcini, pentru proiectul cablului electric submarin Romania - Turcia (HVDC Link).
Proiectul privind o noua interconexiune in cablul submarin "HVDC Link" este dezvoltat in comun de Transelectrica si TEIAS, transportatorul turc de energie electrica, si ar permite Romaniei, care dispune de un excedent de productie, sa vanda direct energie electrica pe piata deficitara a Turciei, fara a mai trece prin reteaua Bulgariei, tara care percepe taxe mari de tranzit.
Prin cablul subteran ce va uni Romania de Turcia se va putea transporta energie electrica intre Rusia, Ucraina, Moldova, Romania si Turcia.
Alte variante includ transportul de electricitate intre Turcia, Romania, Polonia, Serbia si Ungaria, iar studiul de fezabilitate urmeaza sa stabileasca si alte posibilitati de trasport de energiei intre statele europene.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult