Agricultura UE are nevoie de un buget adecvat

Agricultura UE are nevoie de un buget adecvat
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 12 aprilie 2010   Ora: 13:49

"Romania sustine mentinerea finantarii din bugetele comunitar si national, cu mentiunea ca finantarea programelor majore trebuie asigurata cu preponderenta din bugetul comunitar. Nu agream ideea de renationalizare a Politicii Agricole Comune", a declarat ministrul.

In ce priveste arhitectura Politicii Agricole Comune (PAC), pastrarea celor doi piloni - al platilor directe si masurilor de piata si cel al dezvoltarii rurale - este considerata o necesitate, a spus Dumitru, precizand ca platile directe trebuie "echilibrate" cu cele de la nivel european, ca ar trebui sa se renunte la referinta istorica pe baza careia s-a stabilit nivelul actual al acestora si ca schema de plata unica pe suprafata trebuie mentinuta.

"Sprijinul direct trebuie sa reprezinte si o remunerare pentru serviciile complexe pe care le presteaza fermierii pentru societate in zonele rurale (prezervarea biodiversitatii, conservarea peisajelor rurale, bunastarea animalelor).

Rolul fermelor mici si mijlocii trebuie reconsiderat si trebuie sa se instituie un sistem simplificat de plata la hectar pentru fermele de pana la cinci hectare", a mai declarat ministrul.

Dumitru considera ca trebuie "instalata o plasa de siguranta" pentru situatiile de criza, prin aparitia unor noi instrumente de inteventie pe piata, care sa asigure competitivitatea agriculturii europene fata de tarile terte si in conditiile volatilitatii preturilor.

"Avem nevoie de un mecanism financiar comunitar pentru gestiunea riscurilor, care sa poata fi utilizat in situatii de criza profunda si sa fie suficient de flexibil pentru a avea efecte rapide", crede ministrul.

Referindu-se la propunerile romanesti pentru reformarea celui de-al doile pilon al Politicii Agricole Comune, cel al dezvoltarii rurale, Dumitru a sustinut ca aceasta componenta trebuie sa ramana sub cupola Politicii Agricole Comune, nu sa fie inclusa in Politica de Coeziune.

"Politica si masurile practice referitoare la acest pilon trebuie sa stimuleze comasarea terenurilor, sa incurajeze dezvoltarea activitatilor economice neagricole din mediul rural, sa asigure combaterea efectelor schimbarilor climatice, sa duca la cresterea subsidiaritatii in aplicarea si modificarea programelor.

Statelor membre trebuie sa li se asigure libertatea de a decide distributia resurselor intre cei doi piloni ai Politicii Agricole Comune, deci a aplicari modularii ", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Mihail Dumitru.

O dezbatere publica despre Politica Agricola Comuna de dupa 2013 se lanseaza luni, la Bruxelles.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult