UniCredit Tiriac Bank, profit in crestere in 2012

UniCredit Tiriac Bank, profit in crestere in 2012 Data: 18 martie 2013   Ora: 17:30

UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net consolidat de 177,4 milioane lei in 2012, potrivit standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), mai mare cu 11,3% fata de anul precedent, datorita cresterii veniturilor si diminuarii provizioanelor.

Profitul net individual obtinut de banca (excluzand contributia UniCredit Consumer Financing) anul trecut este de 173,1 milioane lei, in crestere cu 11,5% fata de anul precedent. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) s-a plasat la 6,8%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,7%.

Rata solvabilitatii este la un nivel confortabil, de 13,5% potrivit IFRS (calculata excluzand profitul inregistrat in 2012).

Veniturile operationale ale UniCredit Tiriac Bank au crescut cu 2,1%, pana la 1,25 miliarde lei, in principal datorita evolutiei pe segmentul non-interest. Veniturile din dobanzi au fost influentate negativ de scaderea indicilor de referinta si a marjelor practicate pentru imprumuturi, in timp ce costurile de finantare au crescut, fiind compensate doar partial de cresterea cu 9% a volumului finantarilor.

Cheltuielile operationale s-au majorat cu 3,6%, incluzand impactul relocarii in noul sediu si a unor costuri variabile legate de activitatea de business. Eficienta a fost mentinuta, raportul intre costuri si venituri plasandu-se la 50,8% in 2012. Provizioanele nete pentru activele financiare (preponderent credite ale clientelei) s-au diminuat cu 4,2% fata de anul precedent.

Volumul activelor a ajuns la 25,1 miliarde lei (5,7 miliarde euro) la finalul lui 2012, in crestere cu 9,8% fata de 31 decembrie 2011. Volumul creditelor din bilant a crescut cu 9,2% anul trecut fata de finalul lui 2011, pana la 17,3 miliarde lei (volumul total a ajuns la 19,9 miliarde lei daca se include si portofoliul de credite externalizate).

Creditele pentru segmentul Corporate au crescut cu 12%, volumul imprumuturilor pentru IMM-uri a crescut cu 54%, in timp ce imprumuturile ipotecare au ramas la aproximativ acelasi nivel, iar creditele de consum (incluzand UCFin) au inregistrat o scadere cu 10% anul trecut fata de 2011.

Depozitele clientilor totalizau 13,8 miliarde lei la 31 decembrie 2012, fiind mai mari cu 20% fata de finalul lui 2011, un avans mai accentuat inregistrandu-se pe segmentul persoanelor fizice (28%). Raportul intre credite si depozite la finalul anului trecut a fost de 125%.

Tendinta de deteriorare a calitatii activelor observata la nivel de sistem bancar a continuat, desi mai temperat intr-o oarecare masura, pe fondul prelungirii crizei economice. Rata intarzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 12,2% in 2012, de la 11,7% cu un an in urma. Costul de risc a scazut la 188 puncte de baza, de la un nivel de 204 puncte de baza in 2011.

Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite s-a plasat la 7,8%.

Activele totale consolidate ale UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation si UniCredit Consumer Financing au insumat 28,2 miliarde lei (6,4 miliarde euro), in crestere cu 8,2% fata de 31 decembrie 2011, iar profitul net consolidat al celor trei entitati a fost de 175 milioane lei, mai mare cu 9%. Capitalul social s-a majorat cu 8,5%, pana la 2,75 miliarde lei.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Banci Si Asigurari


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult