Sectorul bancar din ECE inregistreaza rezultate bune

Sectorul bancar din ECE inregistreaza rezultate bune Data: 6 iunie 2012   Ora: 14:11

In pofida turbulentelor persistente in zona euro, cu impact si in ECE, sectorul bancar din aceasta regiune a demonstrat ca este mult mai rezistent si puternic decat se anticipase la inceputul crizei.

In special economiile din Polonia si Rusia au inregistart cresteri solide si prin urmare sunt adevarate staruri ale pietei bancare europeane, se in cea mai recenta editie a studiului anual "Raiffeisen Research - CEE Banking Sector Report", intitulat "Rezultate bune in vremuri dificile".

Despre sistemul bancar din Romania, Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank a declarat:
"Mediul macreconomic s-a dovedit a fi provocator pentru sectorul bancar din Romania in 2011. Dupa doi ani de recesiune, procesul de recuperare economica ce a urmat a fost lent si distribuit neuniform pe sectoare, fiind insuficient pentru a readuce sistemul bancar, privit in ansamblu, pe profit.

Au existat totusi banci care au inregistrat profituri multumitoare, demonstrandu-si astfel capacitatea de a rezista intr-un mediu cu un grad de incertitudine in crestere. Structura sistemului bancar nu a inregistrat modificari majore anul trecut, iar Romania probabil va continua sa fie considerata o piata strategica de catre principalele banci cu capital strain. In ceea ce priveste perspectiele activitatii bancare, ne asteptam la o crestere modesta a creditelor acordate sectorului neguvernamental in 2012, creditele acordate companiilor urmand sa inregistreze o performanta superioara celor acordate persoanelor fizice.

Consideram ca sistemul bancar este solid din punct de vedere financiar si bine reglementat, nivelurile ridicate ale indicatorilor de solvabilitate si lichiditate permitandu-i acestuia sa absoarba cu efecte minime posibilele socuri avand ca sursa pietele externe".

Polonia si Rusia: cele mai atractive piete bancare din ECE
Analistii Raiffeisen Research considera ca pietele din Rusia si Polonia (care impreuna reprezinta 60% din sectorul bancar din ECE) au cel mai mare potential de crestere din regiune.

Acest lucru reflecta atat marimea absoluta a celor doua piete bancare, precum si previziunile conform carora in perioada 2012-2016 se vor atinge rate de crestere a creditarii de doua cifre. Conform acestor previziuni, Rusia va atinge o rata medie de crestere anuala a creditelor de 15,3% in perioada 2012 - 2016, ceea ce inseamna atingerea un sold al creditelor de 578 miliarde euro.

Rata de crestere anuala a creditelor in Polonia, pentru aceeasi perioada, este prevazuta a fi 14,6% si va insemna o crestere a soldului creditelor de 170 de miliarde de euro pentru intreg sistemul bancar polonez.

Vazand aceste cifre corelate cu valoarea totală a imprumuturilor din regiunea ECE de 1.195 miliarde de euro, uriasul potentialul al unor tari precum Polonia si Rusia devine evident.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Banci Si Asigurari


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult