S&P: Leul va ramane stabil

S&P: Leul va ramane stabil Data: 16 aprilie 2010   Ora: 15:00

Leul va ramane probabil stabil, in pofida persistentei mediului economic dificil, datorita nevoilor de finantare ale Guvernului mai reduse decat se anticipa si continuarii majorarii rezervelor Bancii Nationale a Romaniei, combinate cu o inversare pozitiva a fluxurilor de capital, potrivit analistilor Standard&Poor's (S&P).

"Datorita unei reveniri treptate a increderii, presiunile asupra leului s-au temperat, ducand la o usoara apreciere recenta, in special ca urmare a incheierii in ultimul trimestru din 2009 a unei perioade de incertitudine politica. Credem ca leul este probabil sa ramana stabil, in pofida persistentei mediului economic dificil", se precizeaza intr-un raport al S&P.

Analistii agentiei noteaza ca o eventuala apreciere a leului va ajuta la o reducere si mai mare a inflatiei, dar ar elimina beneficiile deprecierii din trecut.

Inflatia a avut un trend descrescator in timpul recesiunii economice, desi rata anuala de 4,7% inregistrata anul trecut s-a situat peste tinta de 4,5% stabilita de BNR. Banca centrala a fixat pentru acest an si pentru 2011 o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

"Avand in vedere evolutia activitatii economice, credem ca rata inflatiei va continua scaderea, ajutata de efectul de baza, ceea ce ar putea duce la convergenta cu intervalul tintit de banca centrala", au afirmat analistii S&P.

In ceea ce priveste sectorul financiar, oficialii au reiterat ca se asteapta, pe termen scurt, la o continuare a deteriorarii calitatii activelor in sectorul bancar, mentionand ca rata adecvarii capitalului, de aproximativ 14% la finele lunii decembrie 2009, ar trebui sa ofere o marja de siguranta in acest sens.

Datele ar putea, totusi, masca probleme de solvabilitate ale unor institutii financiare individuale, noteaza S&P.

"Ca si in alte state din regiune, sectorul bancar din Romania este detinut preponderent de institutii straine. Riscurile asociate nivelului ridicat al creditarii sectorului privat sunt partial reduse de angajamentul institutiilor financiare fata de entitatile controlate pe plan local, avand in vedere potentialul de profitabilitate pe care sucursalele il au pe termen lung", potrivit raportului agentiei de evaluare financiara internationala, citat de Mediafax.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Banci Si Asigurari


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult