Restantele la credite ating nivelul maxim in 2011
Data: 5 iulie 2011 Ora: 11:49Rata creditelor neperformante va atinge nivelul maxim in cursul anului 2011, in timp ce stocul acestora se va diminua doar odata cu reluarea creditarii sustenabile a sectorului privat potrivit raportului anual al Bancii Nationale a Romaniei.
Pe termen mediu, principalele riscuri la adresa stabilitatiii financiare decurg din contaminarea din partea mediului financiar extern, in timp ce pe termen scurt, principala vulnerabilitate ramane evolutia nefavorabila a creditelor neperformante.
Ponderea creditelor acordate clientelei in total activ, la valoare bruta, a scazut la 58,6% in 2010, comparativ cu 59,1% la finele anului 2009. Potrivit datelor furnizate de bilantul monetar agregat al institutiilor de credit, creditul acordat sectorului privat a crescut cu 4,7% (de la 199,887 miliarde de lei, la 31 decembrie 2009, la 209,294 miliarde de lei, la 31 decembrie 2010). Aceasta crestere a fost atribuita in principal creditelor acordate companiilor nefinanciare (plus 8,8%), in timp ce creditele acordate gospodariilor populatiei s-au majorat cu 1,9%.
Din punctul de vedere al monedei in care a fost acordat creditul, avansul cel mai important s-a inregistrat in cazul creditelor exprimate in valuta (plus 9,8%, consolidandu-si astfel pozitia pana la 63% din totalul creditului acordat sectorului privat), in timp ce creditele exprimate in lei au consemnat o contractie de 3%.
Pe segmentul de retail, creditele de consum au detinut ponderea cea mai ridicata (62,9%), urmate de creditele pentru locuinte (28,4%) si de creditele pentru alte scopuri (8,7%).
In contextul deteriorarii calitatii portofoliului de credite, institutiile bancare au fost nevoite sa constituie un volum mai mare de provizioane (23.632,9 milioane lei la 31 decembrie 2010 fata de 14.972,7 milioane lei la 31 decembrie 2009), cu efect direct in planul erodarii profitabilitatii, arata raportul.
Ponderea creditelor restante si indoielnice acordate clientelei in totalul portofoliului de credite, la valoare neta, s-a majorat de la 1,5%, in 2009, la 2,28%, in 2010. Acelasi indicator, determinat insa la valoare bruta, a consemnat o traiectorie si mai accentuata - crestere de la 3,94% la 7,08%. Totodata, ponderea creantelor restante si indoielnice in totalul activelor bancare nete a crescut de la 1,01% la 1,47%.
Pe ansamblul sectorului bancar, rata creditelor neperformante a crescut de la 7,9%, la sfarsitul anului 2009, la 11,9%, la 31 decembrie 2010.
In ceea ce priveste expunerile bancilor straine prezente in Romania, acestea s-au majorat de la 81,1 miliarde euro in 2009 la 84,7 miliarde euro in cursul anului 2010 (potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale).
In anul 2010, bancile au inchis 255 de unitati, iar personalul a fost diminuat cu 1.145 de angajati.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Banci Si Asigurari
-
UniCredit incheie un parteneriat cu London Stock Exchange in vederea sustinerii dezvoltarii IMM-urilor
Prin acest parteneriat se lansează UniCredit CEE Lounge în cadrul programului ELITE pentr...
-
BCR Banca pentru Locuinte reduce dobanda pentru creditele intermediare fara ipoteca la 7% p.a., dobanda fixa pe toata durata creditului
BCR BpL oferă, de asemenea şi alte credite cu dobândă fixă pe toata perioada rambursării:...
-
Clientii care fac depozite la Banca Romaneasca sunt premiati cu asigurari si bonus la dobanda
Banca Românească lansează campania “Depozite cu Asigurare”, în ca...
-
UniCredit Bank: profit net consolidat de 183,6 milioane lei in primele noua luni din 2015
UniCredit Bank a realizat un profit net consolidat de 183,6 milioane de lei (41,3 milioane euro) ...
-
Studiu IRSOP prezentat de BCR Banca pentru Locuinte: Locuinta este centrul vietii. Fara sprijinul Guvernului si al bancilor romanii nu vor avea locuinte mai bune
Bucureşti, 12 noiembrie 2015 – Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult