Noi taxe pentru banci
Data: 21 aprilie 2010 Ora: 15:00Bancile din intreaga lume se confrunta cu amenintarea impunerii a doua noi taxe in sistemul financiar, propuse de catre Fondul Monetar International (FMI), care sa acopere costurile unor noi interventii guvernamentale necesare pentru sustinerea institutiilor financiare, transmite Reuters.
Ministrul britanic al Finantelor, Alistair Darling, a salutat raportul FMI si a afirmat ca institutiile financiare trebuie 'sa returneze ceva' societatilor in care activeaza.
"Vrem ca propunerile sa fie aprobate cat mai curand posibil. Cred ca sunt toate sansele sa se ajunga la un acord. Acesta ar putea sa nu aiba chiar aceeasi forma ca propunerile FMI", a spus Darling.
Pe de alta parte, grupurile de lobby din industria bancara s-au aratat ingrijorate ca noile taxe ar putea afecta competitivitatea.
Propusa initial de premierul britanic Gordon Brown in luna noiembrie a anului trecut, taxa globala asupra bancilor se bucura de o sustinere din ce in ce mai mare in Europa si Statele Unite, in contextul in care politicienii incearca sa tempereze nemultumirea opiniei publice si sa recupereze miile de miliarde de dolari cheltuite de guvernele din intreaga lume pentru salvarea bancilor.
Totodata, presedintele american Barack Obama a propus impunerea unui impozit in valoare de 90 miliarde dolari bancilor mari.
FMI a precizat ca raportul este interimar, iar versiunea finala va fi prezentata liderilor G20 in luna iunie.
Fondul estimeaza ca statele G20 au cheltuit 2,7% din PIB pe masuri de combatere a crizei financiare.
Raportul propune o "contributie de stabilitate financiara" platita de banci, care ar fi folosita pentru acoperirea costurilor generate de eventualele interventii guvernamantale in sistemul financiar, pentru a asigura contribuabilii ca nu vor fi nevoiti sa plateasca iarasi mii de miliarde dolari pentru a mentine bancile in sistem.
Desi initial cu caracter permanent, taxa ar fi revizuita periodic.
Cel mai probabil, veniturile colectate prin aceasta taxa ar intra intr-un fond care ar putea ajunge la o valoare echivalenta cu 2-4% din PIB-ul unui stat. In cazul Statelor Unite, 2% din PIB reprezinta aproximativ 300 miliarde de dolari, iar in Romania circa doua miliarde de euro.
FMI nu exclude insa posiblitatea ca aceste venituri fiscale sa mearga direct in bugetele nationale.
Toate institutiile financiare vor plati in prima faza aceeasi taxa, urmand ca ulterior impozitul sa fie reevaluat pentru institutiile cu grad de risc mai ridicat.
Cea de-a doua taxa propusa de FMI – The Financial Activities Tax (FAT) - ar fi calculata in functie de suma profiturilor si salariilor de la institutiile financiare si ar fi indreptata catre bugetul de stat.
"FMI a dat unda verde impozitarii bancilor, lucru care este pozitiv. Avem nevoie sa vedem sute de milioane de dolari directionate in fiecare an catre lupta impotriva saraciei si a schimbarilor climatice", a declarat purtatoarea de cuvant a Oxfam, Elizabeth Stuart.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Banci Si Asigurari
-
UniCredit incheie un parteneriat cu London Stock Exchange in vederea sustinerii dezvoltarii IMM-urilor
Prin acest parteneriat se lansează UniCredit CEE Lounge în cadrul programului ELITE pentr...
-
BCR Banca pentru Locuinte reduce dobanda pentru creditele intermediare fara ipoteca la 7% p.a., dobanda fixa pe toata durata creditului
BCR BpL oferă, de asemenea şi alte credite cu dobândă fixă pe toata perioada rambursării:...
-
Clientii care fac depozite la Banca Romaneasca sunt premiati cu asigurari si bonus la dobanda
Banca Românească lansează campania “Depozite cu Asigurare”, în ca...
-
UniCredit Bank: profit net consolidat de 183,6 milioane lei in primele noua luni din 2015
UniCredit Bank a realizat un profit net consolidat de 183,6 milioane de lei (41,3 milioane euro) ...
-
Studiu IRSOP prezentat de BCR Banca pentru Locuinte: Locuinta este centrul vietii. Fara sprijinul Guvernului si al bancilor romanii nu vor avea locuinte mai bune
Bucureşti, 12 noiembrie 2015 – Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult