Modificare a contractelor de creditare

Modificare a contractelor de creditare Data: 16 martie 2010   Ora: 10:12

Peste 7 milioane de contracte de creditare incheiate de persoanele fizice cu bancile, aflate in derulare, vor fi modificate in conformitate cu noua directiva europeana, ce prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu.

Bancile vor modifica pana in septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumutrile cu dobanda variabila.

Proiectul de ordonanta de urgenta se aplica tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea conditiilor impuse in prezent de legislatia romaneasca in cazul creditelor de consum.

Actul normativ va reglementa inclusiv informatiile ce trebuie oferite consumatorilor in stadiu precontractual, informatiile ce trebuie incluse in contractele de credit precum si in publicitatea aferenta. Totodata, sunt reglementate aspecte referitoare la dobada si la comisioane precum si formula de calcul a dobanzii anuale efective.

Cerbulescu a afirmat ca incepand de marti, 16 martie, vor avea loc primele discutii cu Asociatia Romana a Bancilor pe marginea proiectului de ordonanta de urgenta care vizeaza transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului. Acesta devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.

ANPC vrea ca cerintele UE sa fie aplicate atat creditelor noi, cat si celor aflate deja in derulare.

"Bancile au argumentat ca, nefiind prevazuta in Directiva (prevederea potrivit careia legislatia se aplica tuturor contractelor aflate in derulare -n.r.), nu se poate sa fim mai catolici decat Papa! Noi incercam", a raspuns Cerbulescu la o intrebare privind reactia bancilor.

Mihai Meiu, director in cadrul ANPC, a explicat ca statele membre au dreptul de a pune pe zona nearmonizata a legislatiei si alte prevederi.

Oficialul a precizat ca extinderea prevederilor inclusiv la contractele aflate in derulare a fost realizata, intrucat peste 90% dintre contractele de credit sunt deja in portofoliul bancilor.

"Bancile dispun de 90 de zile pentru modificarea contractelor de credite aflate in derulare. Am considerat ca la contractele aflate in derulare trebuie aplicate conditiile in vigoare, chiar daca acestea au fost modificate pe parcursul perioadei de desfasurare", a precizat Meiu, citat de Mediafax. (www.mediafax.ro)

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Banci Si Asigurari


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult