Leul, a doua depreciere fata de dolar

Leul, a doua depreciere fata de dolar Data: 14 iunie 2010   Ora: 10:56

De la inceputul anului si pana in prezent forintul a inregistrat cea mai mare depreciere fata de dolarul american, fiind urmat de leu, se precizeaza intr-o analiza a X-Trade Brokers.

“De la inceputul anului si pana la sfarsitul saptamanii trecute, forintul a inregistrat cea mai mare depreciere fata de dolarul american, respectiv de 23,36%, urmat de leu, cu o scadere de 18,16% fata de USD si de zlotul polonez, cu 18,02%. Monedele statelor UE non- membre ale zonei euro sunt cu mult mai  ’labile’ decat euro in fata monedei americane, aratand inca o data ca ingrijorarea globala privind aceste state o depaseste pe cea privind zona euro“, a afirmat directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Victor Safta.

La inceputul anului, cotatia pentru leu era de 2,9507 lei pentru 1 USD, iar la sfarsitul saptamanii trecute aceasta ajunsese la 3,4868 lei pentru 1 USD, dupa ce a trecut printr-un punct de depreciere istorica fata de moneda americana, de 3,5501.

"In ceea ce priveste influentele devalorizarii leului in raport cu moneda americana, abia acum se poate vorbi de un start justificat al scumpirii carburantilor : in ultimele patru saptamani, leul a scazut fata de USD cu 7,51%, in timp ce petrolul s-a ieftinit cu doar 5,27% ; evident, daca trendurile se mentin, vom asista la scumpirea accentuata a carburantilor. In acelasi timp, desi suntem o tara membra UE, este foarte posibil ca investitiile in instrumente financiare bazate pe USD sa creasca, stimulate fiind de increderea in moneda americana ", a adaugat Safta.

Sunt insa monede care, de la inceputul anului si pana in prezent, s-au apreciat fata de USD si anume peso-ul mexican, care a crescut cu 3% fata de USD. America Latina a depasit impactul negativ al crizei internationale, iar analistii se asteapta la o crestere economica de 4,4% a economiei Mexicului in anul curent. Si dolarul canadian s-a intarit fata de USD, cu 1,72%, cresterea economica a Canadei din primul trimestru din 2010 corespunzand unei rate anualizate de 6,1%.

 "Pietele financiare stiu ca UE va interveni- mai greu sau mai usor- pentru a sustine euro in cazul in care dezechilibrele deficitelor bugetare se vor accentua. Stabilitatea monedei europene este in pericol, insa, desi unii analisti spun ca desfiintarea euro nu trebuie exclusa, cred ca, in conditiile care se intrevad in prezent, acesta ar fi un proces cu mult mai complicat si care ar consuma cu mult mai multe resurse decat sustinerea monedei”, a precizat Victor Safta.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Banci Si Asigurari


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult