Dificultati in rambursarea creditului. Cine ne ajuta?

Dificultati in rambursarea creditului. Cine ne ajuta? Data: 29 septembrie 2010   Ora: 12:04

Diminuarile de salarii sau pierderea locului de munca au facut ca tot mai multi dintre romanii care au contractat un credit in trecut sa intampine dificultati in achitarea ratelor lunare aferente acestuia.

Putini stiu insa cum pot fi evitate atat ajungerea in instanta, cat si procedura de executare silita.

La modul teoretic, orice debitor care are probleme in rambursarea unui credit poate merge sa negocieze cu banca pe cont propriu, sustine presedintele Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB), Tudor Tatu. Probleme apar insa cand, in cadrul sucursalelor bancilor nu exista un reprezentant bine pregatit in acest sens, care sa furnizeze informatiile necesare. De multe ori, birocratia si lipsa de comunicare sunt cele care pun piedici clientilor si duc la aparitia conflictelor acestora cu bancile.

In cazul aparitiei unor probleme cu rambursarea unui credit, exista si varianta apelarii la ajutor specializat. Acesta este chiar obiectul activitatii Uniunii Mediatorilor Bancari, infiintata in noiembrie 2009. Tot anul trecut a fost fondata si Bursa Romana de Creante, ca o replica la declansarea crizei economice in toamna lui 2008.

Insa, serviciile oferite de aceste institutii nu sunt foarte cunoscute.

”Cererea nu e foarte mare din partea consumatorilor pentru ca medierea este inca la inceput si nu e foarte cunoscuta. Omul este invatat sa urmeze calea clasica a instantei, crede ca judecatorul este cel care imparte dreptate”, subliniaza Tudor Tatu.

Potrivit oficialului, varianta procesului presupune cheltuieli foarte mari si, pe deasupra, foarte mult timp pierdut. Spre comparatie, tariful perceput de catre un mediator bancar se ridica la 500-600 de lei.

Tudor Tatu sustine faptul ca, de cele mai multe ori, bancile sunt deschise la varianta negocierii in vederea restructurarii creditelor. Reprezentantul UMB da exemplul unui client care nu si-a platit rata la credit timp de 500 de zile. Dupa negociere, creditorul a fost de acord ca respectivul client sa plateasca o rata dubla pana ce va ajunge la zi cu rambursarea creditului, dupa care avea sa revina la plata unei rate normale. In plus, reprezentantii institutiei financiare au fost de acord ca datornicul sa nu mai plateasca penalitati.

Este important de precizat faptul ca nu toate litigiile ajung sa fie rezolvate pe cale amiabila, iar atunci cand nu exista o cale de mijloc, se poate ajunge si la executare silita.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Banci Si Asigurari


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult