Cum sa te protejezi de fraudele cu cardul
Data: 26 octombrie 2012 Ora: 16:32In contexul unui numar tot mai mare de carduri emise, fraudele bancare se afla intr-un proces continuu de extindere si dezvoltare, cele mai raspandite fiind cele prin mijloace informatice.
MasterCard a anuntat recent ca unii posesori de carduri au primit emailuri prin care erau invitati sa isi inregistreze cardurile in serviciul MasterCard Secure Code/Verified by Visa, pentru a derula tranzactii online in siguranta, fiindu-le cerute date despre conturile bancare, numarul de card, codul PIN etc.
Acesta a fost un atac de tip phishing, prin care s-a incercat sa se obtina informatii confidentiale, folosite ulterior pentru fraudarea conturilor. Astfel de emailuri sunt impersonale si ajung de cele mai multe ori in casuta de email in sectiunea Bulk/Spam. Utilizatorii sunt directionati catre un site, care se aseamana foarte mult cu cel al institutiei in numele careia transmit mesajul. De regula se doreste introducerea unei stari de urgenta, prin mesaje de genul “Urgent! Daca nu contactati institutia in 24 ore, contul dumneavoastra va fi blocat!”. Nu trebuie sa accesati link-ul transmis in cardul acelui email si nici sa furnizati date despre conturile de card. In politica bancilor nu se practica astfel de procedee pentru solicitarea datelor confidentiale.
Trebuie sa stiti ca odata obtinute informatii despre cartile de credit, acestea pot fi folosite cu usurinta pentru plata unor servicii sau achizitionarea de bunuri prin internet, efectuarea de transferuri de bani sau folosirea identitatii celui ale carui date au fost furate.
Sms-urile phishing au ca scop convinderea clientilor ca sunt transmise din partea bancilor si cer persoanelor contactarea bancii la un numar de telefon fals, fiindu-le solicitate informatii confidentiale.
O alta modalitate de frauda este skimmingul, care consta in instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cardurilor, fiind utilizate ulterior pentru inscriptionarea unor noi carti de credit. Pentru a nu fi victima acestei tentative de frauda este recomandat sa folositi ATM-urile montate in agentiile bancare, unde sunt instalate camere de filmat si sa evitati bancomatele situate in zone mai retrase. Verificati cu atentie bancomatul inainte de utilizare: tastatura, locul in care se introduce cardul, pentru a depista daca sunt dispozitive atasate, sau modificari ale unor echipamente, precum si accesoriile din preajma.
In ceea ce priveste POS skimmingul, acordati o atentie deosebita atunci cand utilizati cardurile pentru plati in restaurante, benzinarii, hoteluri etc, ascundeti codul PIN atunci cand il tastati si solicitati comerciantului chitanta pentru fiecare tranzactie efectuata. Cardul poate fi trecut prin POS-ul unde efectuati plata si suplimentar printr-un dispozitiv asemanator, care are rolul de a copia informatiile de pe banda magnetica!
Fraudele de tip scrisori nigeriene constau in trimiterea de mesaje catre numeroase conturi de email pentru a informa in mod fals pe titulari ca au castigat un premiu sau vor primi o suma mare bani. Sunt solicitate datele de contact sau financiare, sau transferarea unei sume de bani pentru a acoperi anumite taxe. Nu trebuie sa raspundeti unor astfel de solicitari si nu trebuie sa contactati numere de telefon necunoscute sau care nu pot fi verificate, pe site-urile oficiale, ca apartinand unei anumite companii.
Este foarte important sa ignorati toate aceste tipuri de mesaje si sa anuntati banca emitenta a cardului si politia. Institutiile financiare pun la dispozitie servicii non-stop pentru raportarea fraudelor si a cardurilor furate/pierdute.
Emitentul are obligatia sa identifice activitatea frauduloasa, sa se informeze in legatura cu aceasta din orice sursa, pentru evitarea riscurilor de neplata, si sa ia toate masurile ce se impun pentru limitarea fraudelor si descurajarea tentativelor de frauda.
Potrivit datelor BNR, in luna iunie existau 10.813.509 carduri active pe piata din Romania, cu 42.467 mai multe decat la finalul anului precedent.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Banci Si Asigurari
-
UniCredit incheie un parteneriat cu London Stock Exchange in vederea sustinerii dezvoltarii IMM-urilor
Prin acest parteneriat se lansează UniCredit CEE Lounge în cadrul programului ELITE pentr...
-
BCR Banca pentru Locuinte reduce dobanda pentru creditele intermediare fara ipoteca la 7% p.a., dobanda fixa pe toata durata creditului
BCR BpL oferă, de asemenea şi alte credite cu dobândă fixă pe toata perioada rambursării:...
-
Clientii care fac depozite la Banca Romaneasca sunt premiati cu asigurari si bonus la dobanda
Banca Românească lansează campania “Depozite cu Asigurare”, în ca...
-
UniCredit Bank: profit net consolidat de 183,6 milioane lei in primele noua luni din 2015
UniCredit Bank a realizat un profit net consolidat de 183,6 milioane de lei (41,3 milioane euro) ...
-
Studiu IRSOP prezentat de BCR Banca pentru Locuinte: Locuinta este centrul vietii. Fara sprijinul Guvernului si al bancilor romanii nu vor avea locuinte mai bune
Bucureşti, 12 noiembrie 2015 – Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult