Cronologia discutiilor privind implementarea OUG 50/2010
Data: 23 septembrie 2010 Ora: 09:21Transpunerea in Romania a Directivei 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori prin OUG 50/2010 a declansat o adevarata 'disputa' la nivelul sistemului bancar, atat din cauza nemultumirilor bancherilor si clientilor, cat si a anumitor puncte inexacte din legislatie.
Mediafax a realizat o cronologie a principalelor informatii referitoare la implementarea OUG 50/2010.
- 6 octombrie 2009: Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara ca institutia va propune extinderea directivei europene 2008/48/CE privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata, astfel incat clientii sa nu mai plateasca acest comision la creditele de consum cu garantie si la imprumuturile ipotecare.
- 8 ianuarie 2010: Chiritoiu afirma ca vor avea loc discutii cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisoanelor.
In aceeasi zi, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, replica, fara a dezvolta subiectul, ca nu este momentul pentru eliminarea sau reducerea comisioanelor de rambursare anticipata pentru toate tipurile de credit.
- 16 februarie: ANPC publica un proiect de ordonanta de urgenta privind transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului, extinzand prevederile din directiva.
Potrivit proiectului, bancile vor modifica pana in septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarea anticipata pentru imprumuturile cu dobanda variabila, iar la celelalte credite le vor limita la 1%.
Totodata, in proiect se precizeaza ca bancile vor calcula dobanzile variabile exclusiv in functie de un indice de referinta transparent (EURIBOR/ROBOR/LIBOR), la care adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata pe parcursul derularii contractului.
- 22 aprilie: Premierul Emil Boc declara ca Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de catre ANPC.
- 22 aprilie: Presedintele ARB, Radu Ghetea, afirma ca bancile vor aplica legea, dar vor face tot posibilul ca proiectul ANPC sa nu fie aprobat in forma propusa de institutie.
- 9 iunie: Guvernul a aprobat OUG 50/2010 privind contractele de imprumut pentru populatie, care prevede ca bancile trebuie sa modifice in termen de 90 de zile aproximativ 8 milioane de contracte de credit pentru a fi in conformitate cu noile prevederi.
- 21 iunie: Intra in vigoare OUG 50/2010.
- 3 august: Surse oficiale declara ca bancile au solicitat insistent la intalnirile cu delegatia FMI si CE introducerea in noua scrisoare de intentie la acordul stand-by a unei prevederi prin care Guvernul se angajeaza sa modifice OUG 50 astfel incat sa nu extinda normele UE si sa nu se schimbe contractele in derulare.
- 4 august: Guvernul s-a angajat in scrisoarea suplimentara de intentie ca va modifica OUG 50 astfel incat actul normativ sa se aplice in totala conformitate cu legislatia Uniunii Europene, in principal in ceea ce priveste non-retroactivitatea.
- 18 august: ANPC transmite ARB o serie de clarificari privind OUG 50 prin care arata ca ar permite bancilor sa majoreze marjele fixe aplicate la creditele cu dobanzi variabile in derulare odata cu trecerea la referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR, astfel incat sa fie mentinute ratele actuale, dar ca nu este de acord cu nicio compensatie la eliminarea comisioanelor nepermise de lege.
- 23 august: Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, declara ca bancile pot mentine ratele actuale la creditele cu dobanzi variabile doar daca au acceptul clientilor, care pot raspunde in termen de 15 zile de la primirea notificarii.
- 1- 6 septembrie: Tot mai multi clienti nemultumiti au inceput sa se organizeze pe internet pentru a creste puterea de negociere cu bancile la rezolvarea unor probleme mai vechi, dar si a celor aparute la aplicarea OUG 50/2010.
- 8 septembrie: Senatul aproba legea de adoptare a OUG 50, care urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor.
- 9 septembrie: Asociatia Romana a Bancilor anunta ca va angaja o casa de avocatura pentru a obtine o opinie juridica privind maniera de transpunere a Directivei Europene 48/CE/2008 in legislatia nationala, respectiv asupra OUG 50.
- 16 septembrie: Bogdan Chiritoiu declara ca OUG 50/2010 nu incalca legislatia europeana, nu este retroactiva si are avizul Ministerului Afacerilor Europene si al Ministerului Justitiei.
- 20 septembrie: Expira termenul de 90 de zile pana la care bancile au fost obligate sa puna in practica OUG 50 si sa instiinteze clientii cu privire la alinierea contractelor vechi la noile reglementari. Potrivit unor interpretari, actele aditionale la contracte mai pot fi semnate sau refuzate pe parcursul a inca 15 zile.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Banci Si Asigurari
-
UniCredit incheie un parteneriat cu London Stock Exchange in vederea sustinerii dezvoltarii IMM-urilor
Prin acest parteneriat se lansează UniCredit CEE Lounge în cadrul programului ELITE pentr...
-
BCR Banca pentru Locuinte reduce dobanda pentru creditele intermediare fara ipoteca la 7% p.a., dobanda fixa pe toata durata creditului
BCR BpL oferă, de asemenea şi alte credite cu dobândă fixă pe toata perioada rambursării:...
-
Clientii care fac depozite la Banca Romaneasca sunt premiati cu asigurari si bonus la dobanda
Banca Românească lansează campania “Depozite cu Asigurare”, în ca...
-
UniCredit Bank: profit net consolidat de 183,6 milioane lei in primele noua luni din 2015
UniCredit Bank a realizat un profit net consolidat de 183,6 milioane de lei (41,3 milioane euro) ...
-
Studiu IRSOP prezentat de BCR Banca pentru Locuinte: Locuinta este centrul vietii. Fara sprijinul Guvernului si al bancilor romanii nu vor avea locuinte mai bune
Bucureşti, 12 noiembrie 2015 – Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult