CE cere explicatii privind implementarea OUG 50
Data: 7 octombrie 2010 Ora: 09:40Comisia Europeana roaga autoritatile romane sa prezinte clarificari in ceea ce priveste transpunerea prevederilor Directivei 84/2008 in legislatia nationala prin OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, dupa ce a primit mai multe plangeri.
"Comisia a primit mai multe plangeri conform carora statul roman a transpus in mod necorespunzator prevederile Directivei 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori si de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului. De asemenea, s-a constat ca presa nationala publica articole pe aceasta tema", se arata in scrisoarea transmisa de Directia Generala de Sanatate si Consumatori din cadrul CE si semnata de directorul general, Paola Testori Coggi.
Inca din luna august, s-a tot vehiculat ca bancile comerciale ar putea solicita CE deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei daca Ordonanta 50/2010 nu va transpune exclusiv cerintele directivei europene si se va aplica si contractelor de credite in derulare.
Scrisoarea mentioneaza ca transpunerea Directivei 48/2008 s-a asigurat prin OUG 50/2010, care la articolul 95 stabileste ca "pentru contractele aflate in curs de derulare, creditorii au obligatia ... sa asigure conformitatea contractului cu dispozitiile prezentei ordonante de urgenta".
"Serviciile noastre considera ca articolul 95 din ordonanta mentionata nu este in conformitate cu articolul 30 alineatul (1) din Directiva 2008/48/CE, care prevede ca : Prezenta directiva nu se aplica contractelor de credit existente la data intrarii in vigoare a masurilor nationale de punere in aplicare", precizeaza oficialii CE, potrivit Mediafax.
Comisia roaga autoritatile romane sa-si expuna punctul de vedere cu privire la conformitatea articolului 95 din OUG 50/2010 cu articolul 30 alineatul (1) din Directiva 48/2008.
Totodata, documentul arata ca la nivelul Comisiei s-au primit informatii potrivit carora exista proceduri judiciare in curs de solutionare in instantele romanesti cu privire la legalitatea anumitor comisioane percepute de bancile nationale atunci cand acorda credite pentru consumatori.
"Rugam autoritatile romane sa furnizeze informatii suplimentare referitoare la aceasta problema", se precizeaza in scrisoare.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Banci Si Asigurari
-
UniCredit incheie un parteneriat cu London Stock Exchange in vederea sustinerii dezvoltarii IMM-urilor
Prin acest parteneriat se lansează UniCredit CEE Lounge în cadrul programului ELITE pentr...
-
BCR Banca pentru Locuinte reduce dobanda pentru creditele intermediare fara ipoteca la 7% p.a., dobanda fixa pe toata durata creditului
BCR BpL oferă, de asemenea şi alte credite cu dobândă fixă pe toata perioada rambursării:...
-
Clientii care fac depozite la Banca Romaneasca sunt premiati cu asigurari si bonus la dobanda
Banca Românească lansează campania “Depozite cu Asigurare”, în ca...
-
UniCredit Bank: profit net consolidat de 183,6 milioane lei in primele noua luni din 2015
UniCredit Bank a realizat un profit net consolidat de 183,6 milioane de lei (41,3 milioane euro) ...
-
Studiu IRSOP prezentat de BCR Banca pentru Locuinte: Locuinta este centrul vietii. Fara sprijinul Guvernului si al bancilor romanii nu vor avea locuinte mai bune
Bucureşti, 12 noiembrie 2015 – Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult