Propunere legislativa: Amendarea soferilor in functie de venitul lor
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 6 aprilie 2010 Ora: 14:13
Parlamentarul PDL propune modificarea Legii privind circulatia pe drumurile publice, astfel incat aceasta sa prevada ca amenzile rutiere sa fie platite de soferi in functie de venit, initiativa legislativa in acest sens urmand sa fie depusa la Senat, precizeaza Mediafax.
Iulian Urban a declarat despre propunerea sa legislativa ca amenzile de circulatie sa fie acordate in functie de venitul soferilor ca este vorba despre "o masura care vine la pachet impreuna cu propunerea de luare a permisului soferilor violenti in trafic, precum si cu propunerea de aplicare progresiva a amenzilor de circulatie".
Potrivit lui Urban, acest lucru inseamna ca pe anumite intervale de timp, cuprinse intre o zi pana la sase luni, atunci cand incalci a doua oara, a treia oara, a patra oara aceeasi regula de circulatie sau o noua regula de circulatie, amenda sa se aplice progresiv, ca "multiplu".
"Am vazut ca, in momentul de fata, in Romania, lasand la o parte faptul ca avem cele mai multe evenimente rutiere pe soselele noastre, sofatul s-a transformat intr-un sport extrem, asistam la o jungla de nedescris, oameni omorati pe trecerea de pietoni, pentru ca traverseaza prea incet", a spus senatorul PDL.
Senatorul PDL considera ca unii soferi instariti nu respecta legea, pentru ca au impresia ca o pot cumpara.
"Pentru o persoana care are cateva milioane de euro in cont i se creeaza impresia ca poate cumpara legea si nu de putine ori am vazut situatii in care personaje cu foarte multi bani isi permit sa considere ca este o afacere, este un business sa treaca pe rosu la urmatoarele zece semafoare sau sa nu respecte viteza in localitati, pentru ca ei au bani si isi permit sa plateasca aceste amenzi de circulatie", a precizat el, potrivit sursei citate.
Iulian Urban mai sustine ca amendarea soferilor in functie de venitul lor nu ar duce la discriminari, pentru ca instantele europene s-au pronuntat deja in acest sens.
"Problema discriminarii este una falsa. Foarte multi dintre cetatenii care au primit amenzi de circulatie raportate la veniturile pe care le obtin au incercat sa se duca la Curtea Europeana de Justitie si la CEDO, reclamand faptul ca aceste legi, care deja functioneaza in anumite tari din Uniunea Europeana ar fi discriminatorii.
In absolut toate cazurile, instantele de judecata au spus ca nu este o masura discriminatorie, ci este vorba de o aliniere a aplicarii legii si de o raspundere in fata legii a cetatenilor, indiferent de averea pe care acestia o detin", a explicat Urban.
Initiativa legislativa a lui Iulian Urban vizand modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
Valoarea punctului-amenda se va stabili astfel: 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului, pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior nu depasesc 30.000 lei; 2% din venituri pentru contravenientii ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt cuprinse intre 30.000 si 300.000 lei; 1% din venituri pentru contravenientii ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt mai mari de 300.000 lei.
Propunerea legislativa a senatorului PDL Iulian Urban mai mentioneaza, la art.109, alineat 3: "contravenientii vor avea obligatia prezentarii fisei fiscale privind veniturile pentru anul anterior in termen de 15 zile de la solicitarea agentilor constatatori sau a personalului incadrat in institutiile specializate pentru incasarea amenzii, dupa caz".
Nedepunerea fisei fiscale in termenul mentionat se sanctioneaza cu stabilirea valorii maxime a punctului-amenda, conform propunerii de act normativ.
Iulian Urban precizeaza in expunerea de motive la proiectul de lege ca aceasta modificare se explica pe fondul cresterii in ultimii ani a numarului de accidente rutiere si implicit al numarului victimelor acestor accidente si in conditiile in care actualul regim sanctionator duce la stabilirea unor sanctiuni contraventionale de natura financiara nesemnificativa pentru anumite categorii sociale, cu raportare la veniturile acestora.
Potrivit senatorului PDL, pentru asemenea categorii de persoane, caracterul punitiv al legii (cu trimitere la valoarea amenzii contraventionale) ajunge sa fie inexistent sau nesemnificativ pentru anumite categorii sociale, carora veniturile le permit achizitionarea asa-zisilor "bolizi" sau "limuzine".
In plus, in majoritatea statelor europene, intre care Austria, Germania, valoarea sanctiunilor contraventionale a ajuns sa fie stabilita in functie de venitul contravenientilor, modalitatea de stabilire a unui asemenea regim sanctionator avand la baza tocmai aprecierea conform careia, prin aplicarea unui asemenea sistem, caracterul punitiv al legii isi atinge scopul, mentioneaza el.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult