Romania intr-o Europa dezorientata

Romania intr-o Europa dezorientata Data: 9 ianuarie 2012   Ora: 09:37

Pesimismul romanilor pentru anul 2011 nu mai este indreptatit, asa cum spuneam si intr-un articol trecut. In acest an, tara noastra poate sa aiba o performanta economica buna, daca sunt respectate politicile economice, monetare si fiscale din acest moment – adica fara derapaje legate de anul electoral. Pana acum, declaratiile oficiale dar si structura bugetului de stat pentru 2012 sunt de mentinere a programului strict de austeritate in ceea ce priveste cheltuielile, dar ce este mai important, de continuare a investitiilor.

Cel mai probabil pesimismul este determinat de distanta in timp intre revenirea la crestere economica si momentul in care acest lucru se va simti in buzunarele fiecarui roman. Pentru moment, desi economia creste, ritmul angajarilor este inca redus si implicit cresterile salariale intarzie. Noul cod al muncii a flexibilizat relatia dintre angajatori si angajati cu efecte benefice pe termen lung; totusi, pentru moment tinand cont de recesiunea prin care a trecut tara noastra, echilibrul in relatiile de munca este rupt in favoarea angajatorilor. Acestia au putut aplica politicile salariale adecvate pentru a mentine in viata companiile romanesti, iar pe termen scurt acest lucru a insemnat restructurarea companiilor, disponibilizari de personal si reduceri de salarii sau alte beneficii.

Mai mult, multi dintre romani se uita si la rudele sau prietenii din strainatate. In trecut, acestia erau ‘oameni aranjati’ care isi permiteau un trai mai bun decat familia lor din tara si trimiteau lunar sume de bani in Romania. Cum o mare parte dintre romanii plecati la munca in strainatate se afla in Italia, Spania, Grecia, Marea Britanie (conform datelor BNR peste 75% din transferurile oficiale de la lucratorii din strainatate proveneau din aceste tari plus Germania si SUA) vestile recente de la ei sunt dezolante: un procent important dintre ‘capsunari’ nu mai au un loc de munca, sau cel putin veniturile lor s-au diminuat puternic, in asa fel incat sumele de bani intrate in tara (cel putin pe canale oficiale) sunt la nivelul de 4 miliarde de euro, jumatate decat in anii 2007 – 2008. Pentru romanii cu venituri modeste, spulberarea acestui ‘vis de imbogatire’ a contat la fel de mult ca si reducerea salariilor sau disponibilizarile din sectorul bugetar…

Statistic privind, somajul este in zona lui 5% in Romania, sensibil mai putin decat in majoritatea statelor din UE si cu aproape 2 procente sub cel din Germania, anuntat ca fiind cel mai redus de dupa 1991, ca sa nu mai vorbim de cel din Spania care se apropie de 25% in general si depaseste 30% pentru imigranti! Din pacate insa, raportarile privind somajul in general si in tara noastra in particular nu sunt suficient de consistente cu realitatea (desi ireprosabile din punct de vedere al metodei statistice): ‘perceptia de somaj’ sau mai bine spus procentul romanilor fara ocupatie pare a depasi 10%, iar pierderea sustinerii financiare de la ‘capsunari’ face si mai grea situatia lor.

Totusi, in 2012 lucrurile isi vor reveni. Spuneam in alt articol ca diferenta de timp intre cresterea economica si revenirea nivelului de trai este de 6-9 luni; acest decalaj se apropie de sfarsit asa ca ma astept ca incepand din al doilea trimestru din 2012 sa simtim si in buzunare revenirea economica, cu o singura conditie: ca aceasta sa continue si anul acesta. Ne putem baza pe exporturile catre Germania si tarile UE din afara zonei euro si chiar pe investitiile straine, atatea cate vor fi. Desigur, ar fi bine sa ne putem baza si pe investitiile guvernamentale in infrastructura, dar ramane de vazut.

Dragos Cabat

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 
 

- stiri oferite exclusiv de efin.ro -