- » Info Financiar
- » Munca strainatate
- » Ghid munca Ungaria
- » Somajul in Ungaria
Somajul in Ungaria
Data: 14 decembrie 2011 Ora: 14:29Noul sistem privind indemnizatiile pentru somaj din Ungaria are rolul de a facilita ocuparea unui loc de munca de catre someri si de a asigura ca nici un grup de someri nu va primi o indemnizatie mai mica.
Doua tipuri de prestatii de somaj pot fi solicitate in Ungaria: alocatia pentru somerul in cautare de lucru si asistenta/ajutor pentru somerul in cautare de lucru. In plus, somerul este indreptatit la rambursarea cheltuielilor si are la dispozitie diferite instrumente pe piata activa a muncii.
Alocatia de somaj poate fi ceruta de oricine este in cautare de lucru si care timp de 4 ani anterior de a deveni somer, a fost angajat cel putin 365 zile, nu a solicitat o pensie de invaliditate sau accident de munca si nu primeste indemnizatie de boala, care doreste sa lucreze dar propriile cautari a uui loc de munca nu au avut succes si caruia centrul de ocupare a fortei de munca nu i-a putut oferi un loc de munca adecvat.
Plata alocatiei de somaj este impartita in doua parti. Prima etapa este perioada care dureaza pana la jumatatea perioadei de plata, dar nu mai mult de 91 de zile, iar cea de-a doua etapa este perioada ce urmeaza (dar nu mai mult de 179 de zile).
Cuantumul alocatiei de somaj este calculat luand ca baza venitul mediu obtinut in ultimele patru trimeste anterioare intrarii in somaj. Cuantumul alocatiei reprezinta 60% din suma de baza platita in prima etapa, dar nu mai mult de 78600 forinti. Cuantumul alocatiei in a doua etapa este 60% din salariul minim obligatoriu net din ziua in care somerul este indreptatit la plata alocatiei de somaj ( in mod curent 39300 forinti).
La expirarea perioadei de alocatie de somaj, exista alte posibilitati de solicitare de prestatii : la solicitarea somerului se poate acorda asistenta de somaj daca acesta indeplineste conditiile pentru alocatia de somaj in privinta perioadei de asigurare, alocatia de somaj i-a fost furnizata timp de 180 de zile, alocatia a expirat si cererea a fost depusa in 30 de zile de la terminarea platii alocatiei de somaj.
Asistenta/ajutorul de somaj este, de asemenea, acordata daca somerul a lucrat cel putin 200 de zile peste perioada de 4 ani precedand intrarea in somaj, dar acesta nu a putut solicita alocatia de somaj sau, in timpul perioadei de depunere a cererii, avea cel putin 5 ani inainte de data limita de solicitare a unei pensii de batranete, si, a solicitat alocatia de somaj pentru cel putin 140 de zile si alocatia a expirat. Cuantumul ajutorului de somaj este 40% salariul minim obligatoriu net la momentul prezentarii cererii (26200 forinti).
Indeplinirea serviciilor legate de acordarea prestatiilor de somaj cad sub jurisdictia institutiilor locale ale Serviciului de Stat pentru Ocupare (serviciile locale de ocupare - “ÁFSZ”). Persoana in cauza trebuie sa se prezinte la serviciul local de ocupare din raza domiciliului sau si sa depuna cererea impreuna cu documentele justificative.
Indemnizatiile pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca vor fi acordate persoanelor care sunt in cautarea unui loc de munca, care:
? au ocupat un loc de munca pentru cel putin 365 de zile in ultimii 4 ani;
? nu sunt eligibili pentru a beneficia de pensie de invaliditate sau de pensie de incapacitate datorata unui accident la locul de munca;
? doresc sa se angajeze insa nu pot gasi o slujba potrivita.
Indemnizatia va fi calculata pe baza venitului mediu al persoanei aflate in cautarea unui loc de munca din perioada celor 4 trimestre calendaristice anterioare perioadei in care aceasta a devenit solicitant.
Daca un solicitant de loc de munca a fost angajat la mai mult de un angajator pe perioada celor 4 trimestre calendaristice de dinainte de a fi in cautarea unei slujbe, indemnizatia va fi calculata pe baza castigului mediu primit de la toti angajatorii.
Daca castigul mediu al acestuia nu poate fi determinat, indemnizatia va fi calculata pe baza salariului mediu national corespunzator ultimei sale functii, sau unor slujbe similare, de dinainte de a fi solicitant al unui loc de munca.
In prima perioada a efectuarii platilor, de exemplu pana la sfarsitul primei jumatati a perioadei totale de efectuare a platilor, fara a depasi 91 de zile, indemnizatia va fi de 60% din veniturile medii ale somerului, descrise mai sus. In acest caz, valoarea minima a indemnizatiei va fi egala cu 60% din salariul minim obligatoriu in vigoare in prima zi de eligibilitate pentru indemnizatie, iar valoarea maxima va fi de 120% din salariul minim obligatoriu.
In a doua jumatate a perioadei de efectuare a platilor, valoarea indemnizatiei va fi de 60% din salariul minim obligatoriu in vigoare in prima zi de eligibilitate pentru indemnizatie.
Daca venitul mediu este mai mic decat valoarea minima a indemnizatiei, indemnizatia va fi egala in ambele perioade de efectuare a platilor cu veniturile medii.
Durata efectuarii platilor din prima perioada nu poate depasi 91 de zile. Lungimea celei de-a doua perioade este egala cu zilele ramase la care este indreptatit beneficiarul, de maximum 179 de zile, asadar perioada totala de plata a indemnizatiei solicitantilor unui loc de munca va fi de 270 de zile.
Ajutorul oferit persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca va fi oferit la cererea solicitantului, daca:
? acesta a beneficiat de o indemnizatie pentru cei aflati in cautarea unei slujbe pentru cel putin 180 de zile,
? aceasta perioada de eligibilitate a fost epuizata,
? a inaintat cererea in maximum 30 de zile de la incetarea primirii indemnizatiei sau a fost angajat pentru cel putin 200 de zile in cei 4 ani calendaristici de dinainte sa devina solicitant al unui loc de munca si nu este indreptatit la indemnizatie in acest sens, sau mai are mai putin de 5 ani pana la atingerea varstei de pensionare,
? a primit indemnizatie de solicitant al unui loc de munca pentru minimum 140 de zile si a epuizat perioada de eligibilitate a acestuia pentru indemnizatie (si ar trebui sa atinga varsta de pensionare la 3 ani de la epuizarea perioadei de eligibilitate pentru indemnizatia de solicitant de loc de munca si sa aibe efectuati anii de munca necesari in cazul pensiei pentru limita de varsta).
Ajutorul primit de catre solicitantii de loc de munca va fi de 40% din salariul minim obligatoriu in vigoare in ziua depunerii cererii. Daca venitul mediu este mai mic decat cantitatea mentionata, atunci aceasta va fi egala cu media veniturilor obtinute.
Ajutorul va fi putea fi acordat pe o perioada de 90 de zile, sau pentru 180 de zile, daca solicitantul a ajuns deja la varsta de 50 de ani la momentul depunerii cererii, sau, in cazul, persoanelor in varsta, pana cand persoana respectiva devine eligibila in cazul pensiei pentru limita de varsta sau de dizabilitate cauzata de invaliditate sau un accident.
Reglementarile legale din domeniul ocuparii fortei de munca ajuta la plasarea somerilor intr-un loc de munca prin oferirea de subventii, partial somerilor si partial angajatorilor care vor sa-i angajeze.
Subventiile care pot fi oferite somerilor sunt:
? Asistenta privind cursurile de instruire;
? Subventii pentru cautari intensive ale unui loc de munca;
? Asistenta in scopul transformarii somerilor in intreprinzatori;
? Subventii pentru deschiderea unei activitati proprii.
Este platita asistenta sociala regulata persoanelor care nu au venituri din ocuparea unui loc de munca si care, in baza pozitiei sociale, necesita o asemenea asistenta.
Prestatii familiale
In Ungaria doua alocatii familiale sunt deschise numai persoanelor asigurate, in timp ce patru alocatii familiale sunt universale. Ajutorul pentru nastere ca si prima de educatie sunt acordate persoanelor asigurate, in timp ce alocatiile familiale, ajutorul pentru ingrijirea copilului, alocatiile de educatie si alocatiile de maternitate sunt prestatii universale.
Ajutorul de nastere este dat persoanei care in cursul a doi ani anteriori, a fost asigurata 180 de zile si care a nascut in cursul perioadei de asigurare sau in decurs de 42 de zile ce urmeaza expirarii perioadei de asigurare. Ajutorul de nastere este acordat 168 zile, este de 70% din remuneratia zilnica medie si nu are limita superioara. Durata acordarii acesteia este considerata ca durata de vechime in serviciu pentru pensie.
Parintele asigurat, dupa expirarea perioadei in care are dreptul la ajutorul de nastere, are dreptul la prima de ingrijire a copilului (gyed) pana ce copilul a implinit 2 ani.Cuantumul acesteia se ridica la 70% din remuneratia medie pe zi calendaristica, dar nu mai mult de dublul salariului minim lunar(acum 91700 HUF). Prima este supusa impozitarii si platii contributiilor pentru asigurarea de pensie si durata acesteia constituie vechime in munca pentru pensie.
Statul acorda o alocatie familiala lunara pentru cheltuielile de educatie si scolarizare a copiilor. Este de 11000 HUF per copil. Ajutorul este dat de regula pana ce copilul implineste 3 ani.
Alocatiile de educatie sunt acordate familiilor cu trei sau mai multi copii de varsta mica, intre 3 ani cel mai mic si pana la 8 ani. Cererea pentru alocatii familial trebuie depusa in scris la directiile locale ale Trezoreriei ungare si serviciile locale competente in functie de locul de domiciliu al solicitantului sau la angajatorul care are cel putin 100 angajati, autorizat in acest sens.
In afara de aceasta, administratiile locale pot acorda copilului avantaje sistematice, alocatii suplimentare pentru protectia copilului si alocatii special. Statula acorda un ajutor de inceput de viata pentru fiecare nou-nascut (contul de economii bebe) care consta in circa 40000 HUF pe contul “Start” nominativ a carui suma plus dobanzi va putea fi accesata de copil la implinirea varstei de 18 ani.