Sederea si munca in Germania

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 10:33

2.1. Proceduri de inregistrare

De la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenilor romani le sunt aplicabile prevederile Directivei 2004/38 privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora. De la acea data, cetatenii romani au aceleasi drepturi de acces si de rezidenta pe teritoriul Germaniei, ca si cetatenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene, cu exceptia accesului pe piata fortei de munca.

Daca sunteti cetatean roman, ca si cetatenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene, trebuie sa prezentati la frontiera cartea de identitate sau pasaportul pentru a fi admisi pe teritoriul Germaniei.

La fel ca si cetatenii germani trebuie sa va inregistrati la Oficiul de Evidenta a Populatiei din orasul in care doriti sa va stabiliti domiciliul in Germania. Cererea de acordare a dreptului de sedere se depune la autoritatea pentru straini locala (Auslanderbehorde) care are competenta de a elibera adeverinta privind dreptul la libera circulatie si la alegerea domiciliului/UE (Freizügigkeitsbescheinigung), Cererea va fi insotita de dovezi cu privire la scopul sederii (munca, studiu etc), mijloacele financiare si asigurarea medicala.

Membrii de familie care nu sunt cetateni ai UE trebuie sa se inregistreze in cazul in care intentioneaza sa ramana in Germania pentru o perioada mai mare de 3 luni.

Daca aveti cetatenie romana puteti ramane in Germania pana la 3 luni, neconditionat.

Pentru a va exercita dreptul de sedere pentru perioade mai lungi de 3 luni, va trebui sa:

  • aveti un loc de munca sau desfasurati o activitate independenta;
  • dispuneti de suficiente resurse pentru a va intretine pe dumneavoastra precum si pe membrii familiei dumneavoastra si sa aveti o asigurare medicala valabila pentru dvs. si pentru membrii de familie care va insotesc;
  • urmati cursurile unei institutii de invatamant recunoscute din Germania (inclusiv cursuri de formare profesionala) si sa aveti o asigurare medicala cuprinzatoare pentru dvs. si pentru membrii de familie care va insotesc;
  • fiti membru de familie care insoteste sau se alatura unui cetatean al Uniunii Europene care indeplineste una sau mai multe din conditiile prevazute la punctele 1, 2 sau 3.
Situatiile in care nu este necesara aprobarea Agentiei Federale a Muncii pentru dreptul de sedere in R. F. Germania :

Activitatile desfasurate in urmatoarele cazuri: personal inalt calificat, ocupatii din domeniul transportului naval si aerian, furnizarea de servicii din state ale UE, care se exercita pe o perioada de 3 luni intr-un interval de 12 luni in R.F. Germania, nu reprezinta ocupare in sensul legii privind sederea, si in acest caz, pentru acordarea titlului de sedere nu este necesara aprobarea din partea Agentiei Federale a Muncii.

Astfel conform § 39 din Legea privind sederea, si Ordonantei privind ocuparea strainilor, aprobarea Agentiei Federale a  Muncii nu este necesara:

  1. in cazul unei practici efectuate
    1. pe perioada sederii in scop de educatie scolara sau universitara (§ 16 din Legea privind permisul de sedere)
    2. in cadrul unui program finantat de Uniunea Europeana
    3. pe o perioada de pana la un an in cadrul unui program de schimb international al asociatiilor si institutiilor de drept public sau organizatiilor studentesti
    4. de personalul de specialitate sau de conducere care primeste o bursa din fonduri publice germane sau ale Uniunii Europene (practicanti guvernamentali)
  2. in cazul personalului stiintific( inalt calificat)
  3. in cazul personalului de conducere
    1. angajati in functii de conducere
    2. membrii de conducere ai unei persoane juridice
    3. actionar al unei societati publice sau membru al unei asociatii
    4. angajatii in functii de conducere inclusiv ai unei companii care actioneaza in afara Germaniei
  4. in cazul personalului stiintific
    1. personalul stiintific din facultati si institutii de cercetare in domeniul cercetarii si predarii si personalul didactic pentru transmiterea cunostintelor de limba din facultati
    2. personalul stiintific oaspete in cadrul unei facultati sau in cadrul unei companii publicitare finantate din mijloace publice si private
    3. personal didactic din scoli acreditate – ingineri si tehnicieni in calitate de colaboratori tehnici
  5. in cazul persoanelor care sunt angajate de un angajator cu sediul in Germania si trimise in strainatate

a.       persoanele care conduc negocierile in Germania pentru un angajator cu sediul in strainatate, incheie contracte si nu raman in Germania mai mult de 3 luni intr-un interval de 12 luni.

  1. in cazul persoanelor din categorii profesionale speciale
    1. persoane care activeaza in cadrul unor prezentari sau expozitii cu valoare stiintifica sau artistica sau manifestari cu caracter sportiv in Germania care isi pastreaza domiciliul obisnuit in strainatate, iar durata activitatii nu depaseste 3 luni intr-un interval de 12 luni.
    2. persoanele care sunt detasate in cadrul facultatilor sau scolilor muzicale si culturale, a productiilor de film si televiziune pentru 3 luni intr-un interval de 12 luni.
    3. persoanele care apar in show-uri pana la 15 zile pe an.
    4. sportivi de performanta, amatori sau profesionisti.
    5. fotomodele, modele publicitare, manechine sau stilisti.
  2. in cazul ziaristilor
  3. in cazul ocupatiilor care nu servesc in principal achizitiilor
    1. angajate in cadrul unui serviciu de voluntariat reglementat juridic.
    2. angajati in principal din motive caritabile sau religioase.
  4. in cazul ocupatiilor pe perioada vacantei
    1. pentru elevi sau studenti mediati de catre Agentia Federala a Muncii in vederea exercitarii unei ocupatii de vacanta pe o perioada de pana la 3 luni intr-un interval de 12 luni.
  5. in cazul lucratorilor detasati pe termen scurt – detasati in Germania pe o perioada de pana la 3 luni intr-un interval de 12 luni in vederea:
    1. instalarii si montarii de masini / motoare, initierii si instruirii service-ului sau repararii acestora.
    2. demontarii masinilor, anexelor inclusiv oferirii de consultanta standurilor firmei proprii.
    3. absolvirii unui curs de afaceri.
  6. in cazul evenimentelor sportive internationale
    1. reprezentantii, colaboratorii si responsabilii asociatiilor si organizatiilor.
    2. jucatorii si personalul salariat.
    3. reprezentantii partenerilor oficiali.
    4. reprezentanti mass-media.
  7. in cazul transportului international rutier si feroviar
    1. firma isi are sediul pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau al altui stat membru al Acordului privind Spatiul Economic European si autovehiculul este inmatriculat in statul unde isi are sediul angajatorul, pe o perioada de pana la 3 luni intr-un interval de 12 luni.
  8. in cazul transportatorului naval si aerian
    1. membrii echipajelor navelor.
    2. persoanelor inregistrate ca piloti de nava.
    3. personalului tehnic al navelor din transportul intern si transfrontalier.
    4. echipajelor aeronavelor cu exceptia pilotului, inginerilor de zbor si personalului navigant
  9. in cazul furnizorilor de servicii
    1. daca persoanele au lucrat la angajator, in statul unde acesta isi are sediul, in mod regulat, efectiv, cel putin 6 luni inainte de detasare, permisul de sedere se acorda pe o perioada maxima de 6 luni.
    2. daca persoanele au lucrat la angajator, in statul unde isi are sediul, in mod regulat, efectiv, cel putin 12 luni inainte de detasare, permisul de sedere se acorda pe o perioada maxima de 12 luni.
Ocupatii pentru care este necesara aprobarea Agentiei Federale a Muncii:

a) Aprobari pentru angajari care nu presupun calificare

Agentia Federala a Muncii poate aproba acordarea permisului de munca in scop de angajare:

  • in cazul ocupatiilor sezoniere
    • se acorda pentru ocupatii in domeniul agriculturii, forestier, hotelier, al restaurantelor, prelucrarii fructelor si legumelor si al prelucrarii cherestelei, de cel putin 30 de ore saptamanal cu o medie de cel putin 6 ore pe zi pe o perioada de maxim 4 luni intr-un an calendaristic in cazul ajutorilor de lucratori in parcurile de distractie
    • se acorda pentru obtinerea unui permis de sedere in vederea exercitarii unei ocupatii in parcurile de distractii pentru o perioada de pana la 9 luni pe an calendaristic
  • in cazul ocupatiilor in calitate de Au – pair
    • se acorda pentru obtinerea unui permis de sedere pentru persoanele cu cunostinte de baza de limba germana, cu varsta pana la 25 de ani pe o perioada de un an ca Au – pair.
  • in cazul ajutorului casnic
    • se acorda permis de sedere pentru o perioada de pana la 3 ani pentru activitati casnice in gospodarii cu persoane care necesita ingrijire in sensul Codului Social. In acest interval de trei ani se poate schimba angajatorul.
  • in cazul angajatilor casnici ai persoanelor detasate
    • se acorda aprobarea pentru o perioada de pana la 2 ani de catre angajatorul lor sau de catre o companie cu sediul in strainatate pe perioada respectiva, daca detasatii aveau angajata persoana respectiva de cel putin 1 an pentru ingrijirea unui copil de pana la 16 ani. Aprobarea se prelungeste cu cel mult 3 ani
  • in cazul ocupatiilor legate de cultura si divertisment
    • se acorda persoanelor care exercita o profesie artistica, au o ocupatie ca personal auxiliar necesar reprezentatiei sau sunt detasati pe o perioada mai mare de 3 luni in cazul reprezentatiilor sau a productiilor de film si televiziune straine.
    • in cazul activitatilor practice necesare pentru recunoasterea diplomelor straine se acorda daca recunoasterea unei diplome obtinute in strainatate este necesara pentru exercitarea unei ocupatii calificate pentru care este necesara aprobarea si daca recunoasterea presupune efectuarea unei activitati practice pe o perioada determinata in Germania.

b) Aprobari pentru ocupatii care presupun calificare

Agentia Federala a Muncii poate aproba in conformitate cu Legea privind permisul de sedere, acordarea permisului de munca pentru exercitarea unei ocupatii care presupune o pregatire de cel putin 3 ani.

  • in cazul profesorilor de limbi materne si a specialistilor bucatari

o   se acorda in vederea exercitarii unei ocupatii pentru cadre didactice in vederea predarii cunostintelor de limba materna in scoli (maxim 5 ani).

o   se acorda in vederea exercitarii unei ocupatii in restaurante cu specific pentru specialistii bucatari (maxim 4 ani).

  • in cazul personalului IT de specialitate si a profesiilor academice

o   se acorda personalului de specialitate in domeniul tehnologiei informatiei si comunicarii.

o   se acorda personalului de specialitate pentru care datorita cunostintelor pe care le poseda exista un interes public.

o   FACULTATIV se poate acorda si absolventilor de facultati in conformitate cu Legea privind sederea.

  • in cazul angajatilor in functii de conducere si specialisti

o   se acorda angajatilor in functii de conducere si altor specialisti care dispun de cunostinte de speciale pentru a exercita a activitate o calificata

o   se acorda angajatilor in functii de conducere pentru o ocupare in cadrul unei intreprinderi mixte germano – straine in cazul asistentilor sociali

o   se acorda in vederea exercitarii unei ocupatii pentru personal de specialitate calificat in asistenta sociala si care dispune de cunostinte bune de limba germana.

  • in cazul personalului de ingrijire

o   se acorda in vederea exercitarii unei ocupatii pentru asistenti medicali, (personal de ingrijire in domeniul medical) cu un nivel de pregatire corespunzator cerintelor germane si cu un nivel de limba suficient.

o   in cazul schimbului international de personal si a proiectelor in strainatate

o   se acorda personalului de specialitate calificat in vederea exercitarii unei ocupatii pe o perioada de pana la 3 ani, fara verificarea prioritatii la angajare a cetatenilor autohtoni;

o   personal de specialitate calificat din cadrul schimbului de personal.

o   personal de specialitate angajat in strainatate al unei companii sau concern international pentru angajarea intr-o sectie a companiei /concernului din Germania, daca activitatea este absolut necesara pentru pregatirea proiectelor externe.

c) Aprobari pentru alte ocupatii

Agentia Federala a Muncii poate da aprobari pentru eliberarea unui permis de munca pentru exercitarea unei ocupatii care nu presupune pregatire profesionala sau presupune o pregatire profesionala de 3 ani.

  • in cazul detasatilor pe termen lung
    • se acorda in vederea exercitarii unei ocupatii, fara verificarea prioritatii la angajare a persoanelor care sunt detasate in Germania de angajatorii lor cu sediul in strainatate pe o perioada mai mare de 3 luni in scopul instalarii si montarii de motoare / masini in scopuri industriale, anexe si programe ale prelucrarii electronice a datelor precum si demontarii anexelor achizitionate si utilizate in vederea reasamblarii lor (aprobarea nu va depasi 3 ani).
  • in cazul lucratorilor transfrontalieri
    • se acorda aprobarea conform Legii privind permisul de sedere.

d)Aprobari pe baza conventiilor bilaterale

Acordarea aprobarii se stabileste conform Legii privind sederea si conform conventiilor bilaterale.

  • in cazul contractelor de munca
    • se acorda pe o perioada de maxim 2 ani pentru exercitarea unei ocupatii in baza unei conventii bilaterale, iar daca de la inceput se stabileste ca indeplinirea contractului dureaza mai mult de doi ani se poate acorda aprobarea pe o durata maxima de 3 ani.
    • se acorda strainilor care sunt detasati temporar in Germania de catre o firma cu sediul in strainatate care activeaza pe baza unei conventii bilaterale privind contractele de lucrari in calitate de personal de conducere sau de administrare pe o perioada de pana la 4 ani.
  • in cazul lucratorilor oaspeti
    • se acorda in vederea exercitarii unei ocupatii de pana la 18 luni daca persoanele respective sunt angajate pe baza unei conventii bilaterale cu privire la ocuparea lucratorilor in scopul perfectionarii cunostintelor profesionale si de limba. in cazul altor conventii bilaterale
    • nu este necesara aprobarea pentru obtinerea unui permis de sedere in vederea exercitarii unei ocupatii in masura in care aceasta este prevazuta in conventia bilaterala.

Pentru expozitiile de specialitate sau internationale se pot acorda aprobari in scopul obtinerii unui permis de sedere in vederea exercitarii unei ocupatii doar pentru persoanele apartinand statelor expozante.

AGENTIA FEDERALA A MUNCII  (Bundesagentur für Arbeit) va ofera informatii cu privire la orice problema referitoare la posibilitatea de a lucra in Germania si acordarea de permise de munca.

 

Adresa: Regensburgerstr.104, 90478 Nurnberg

Telefon: +49-0911.179.0

Fax: +49-0911.179.21.23

E-mail: [email protected]

Veti gasi, de asemenea, informatii detaliate cu privire la site-ul web al Ministerului Federal al Muncii si Afacerilor Sociale (BMAS)  http://www.bmas.de/portal/43170/startpage.html

Ambasada Germaniei in Romania Adresa:

 

Adresa: 011849 Bucuresti, Str. Cpt. Gheorghe Demetriade nr. 6-8, Sector 1

Telefon: +40-21.202.98.30, +40-21.230.25.80

Fax: +40-21.230.58.46

E-mail: [email protected]

 

Ambasada Romaniei in R.F. Germania Adresa:

Dorotheenstrasse 62-66

D-10117 Berlin

Telefon: +49-30-212.39.203/207

Fax: +49-30-212.39.199

 

Biroul atasatului pe probleme de munca si sociale

pentru R.F. Germania si Austria, cu sediul la Berlin

Adresa:

D-Dorotheenstrasse 62-66

10117 Berlin

Telefon fix: +49-30-212.39.108

Telefon mobil: +49-(0)-173.233.6311

Fax: +49-30-212.39.199

eMail: [email protected]

2.2. Accesul pe piata muncii in R.F. Germania Permisul de munca

Aveti dreptul de a lucra in Germania fara permis de munca avand cetatenia romana daca:

  • ati fost rezidenti in Germania pentru o perioada neintrerupta de cel putin 12 luni in calitate de titulari ai unui permis de munca inainte de 1 ianuarie 2007;
  • ati fost rezidenti in acest stat inainte de 1 ianuarie 2007 si detineti statutul de sot/ sotie / persoana aflata in intretinerea unui cetatean al UE, care nu are nevoie de un permis de munca.
  • ati intrat in Germania la data de 1 ianuarie 2007 sau ulterior acestei date si detineti statutul de sot /sotie / persoana aflata in intretinerea unui cetatean al UE, altul decat un cetatean roman sau bulgar (un cetatean roman care este sot / sotie / dependent al unui cetatean roman sau bulgar, care si-a exercitat dreptul de sedere in Germania la data de 1 ianuarie 2007 sau ulterior acestei date, va avea nevoie de un permis de munca pentru primele 12 luni).
  • desfasurati activitati independente in acest stat.

Cetatenii romani se bucura atat de libera circulatie a lucratorilor garantata prin dispozitiile articolului 39 si urmatoarele din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, precum si de libera circulatie a serviciilor in afara granitelor nationale mentionata in articolul 49 si urmatoarele, cu respectarea dispozitiilor tranzitorii convenite in Tratatul de Aderare. Aceste dispozitii stipuleaza ca libera circulatie a lucratorilor este reglementata de acordurile nationale si bilaterale. Aceasta inseamna ca accesul la un loc de munca in Germania este posibil daca exista prevederi legale si conventii internationale in acest sens (de exemplu, pentru lucratori sezonieri, lucratori detasati si lucratori cu contract de munca si pentru alte categorii profesionale si ocupatii).

De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nu s-au impus restrictii la libera circulatie a serviciilor decat in domeniul constructiilor si a sectoarelor conexe, al decoratiunilor interioare si al curatatoriei industriale (cladiri, mobile si autovehicule). Aceste prevederi legale tranzitorii, respectiv restrictii ale liberei circulatii pe piata germana a muncii raman valabile pentru Romania pana la 31.12.2013.

Cetatenii romani care sunt inca supusi unor prevederi legale tranzitorii pot solicita un loc de munca numai daca detin un permis de munca UE eliberat de Bundesagentur für Arbeit (Agentia Federala a Muncii) (BA) si pot fi angajati numai daca poseda un astfel de permis. Cetatenii romani au prioritate fata de cei din tari terte care ajung in Germania pentru a solicita un loc de munca.

Lucratorii care au fost inregistrati timp de douasprezece luni pe piata germana a muncii au dreptul la un permis de munca UE care este acordat fara restrictii si pe termen nelimitat prin intermediul agentiei de ocupare a fortei de munca relevante.

Conditiile in care se poate elibera un permis de munca, in conformitate cu dispozitiile Sectiunii 284 si urmatoarele din volumul al treilea al Sozialgesetzbuch (Codul de legi sociale) si cu prevederile suplimentare, si anume Anwerbestoppausnahmeverordnung (Regulamentul privind exceptiile de la interzicerea recrutarii) si Arbeitsgenehmigungsverordnung (Regulamentul privind permisul de munca), se regasesc in Circulara 7 privind angajarea lucratorilor straini in Germania, alaturi de informatii suplimentare de pe pagina de Internet www.arbeitsagentur.de (Unternehmen >> Arbeitskraftebedarf >> Beschaftigung >> Auslander - Intreprinderi >> Cererea de forta de munca >> Ocuparea fortei de munca>> Straini).

Odata ce un solicitant de loc de munca a gasit un angajator care doreste sa il angajeze, acesta trebuie sa se prezinte la Agentur für Arbeit (Agentia Muncii) competenta din circumscriptia in care isi are sediul potentialul angajator, pentru a solicita permisul de munca UE. In plus, pentru cautarea unui loc de munca, se poate utiliza si bursa locurilor de munca online a Bundesagentur für Arbeit: jobboerse.arbeitsagentur.de

Informatii despre procedurile de obtinere a permisului de munca se pot obtine de la:

Oficiul central pentru plasarea fortei de munca straine si de specialitate (ZAV) www.arbeitsagentur.de .

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (Oficiul central pentru plasarea fortei de munca straine si de specialitate) (ZAV) din Bonn (Villemombler Straße 76, Tel. +49 228 713 13 13) prin consilierii EURES.

Angajatorii care doresc sa angajeze un cetatean roman pot contacta Agentur für Arbeit (Agentia Muncii) relevanta sau Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (Oficiul central pentru plasarea fortei de munca straine si de specialitate) pentru informatii suplimentare.

Reglementarile legale relevante includ:

  • Drittes Buch Sozialgesetzbuch (volumul al treilea al Codului de legi sociale) (Sectiunea 284 si urmatoarele)
  • Arbeitsgenehmigungsverordnung (Regulamentul privind permisul de munca)                            
  • Anwerbestoppausnahmeverordnung (Regulamentul privind exceptiile de la interzicerea recrutarii)
  • Aufenthaltsgesetz (Legea privind sederea)
  • Beschaftigungsverordnung (Regulamentul privind angajarea)
  • Beschaftigungsverfahrensverordnung (Regulamentul privind procedurile de angajare)
  • Freizügigkeitsgesetz/EU (Regimul liberei circulatii/UE)

Aceste dispozitii legale pot fi descarcate de pe internet de la www.bundesrecht.juris.de.

Restrictii in cazul lucratorilor detasati

In sectoarele constructii, inclusiv sectoare conexe, curatatorie industriala (cladiri, mobile si autovehicule), decoratiuni interioare sunt aplicabile restrictii in cazul detasarii lucratorilor.

De asemenea conform legislatiei germane in vigoare nu se accepta plasarea fortei de munca la nivel transfrontalier si in scopuri comerciale.

Informatii suplimentare referitoare la modul in care pot fi detasati in Germania angajatii din domeniile sus-mentionate pot fi gasite pe pagina de internet www.arbeitsagentur.de. La aceasta adresa a se consulta in special Circulara 16a (http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Merkblatt-Sammlung/MB-16a-Beschaeftigung-auslaendischer-AN.pdf) care prezinta detaliat procedurile care trebuie urmate de lucratorii cu contract de munca din noile statele membre ale UE. Aici pot fi gasite, de asemenea, informatii suplimentare referitoare la diferenta dintre locurile de munca pentru ocuparea carora este necesar permisul si acelea pentru care nu este necesar permisul.

Acceptarea lucratorilor romani cu contract de munca se realizeaza in conformiate cu prevederile acordurilor interguvernamentale privind detasarea si angajarea lucratorilor angajati de societati straine pe baza contractelor de munca incheiate incepand cu sfarsitul anului 1988 de Republica Federala Germania si Romania. In conformitate cu acestea, lucratorii romani pot fi angajati in limita contingentelor fixate pentru executarea unor contracte de munca, intre angajatorii acestora si o intreprindere germana pentru o durata limitata de timp in Republica Federala Germania.

Cadrul juridic bilateral privind accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca din Germania

Circulatia fortei de munca din Romania inspre R.F. Germania se realizeaza pe baza conventiilor bilaterale care reglementeaza accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca din R.F. Germania prin:

  1. Conventia privind trimiterea de lucratori din intreprinderi cu sediul in Romania pentru a activa pe baza de contracte de lucrari din 1990 (aprobata prin HG 167/1991):

a.       stabileste cadrul pentru trimiterea lucratorilor din intreprinderi cu sediul in Romania in R.F.G., pe baza de contracte de lucrari incheiate intre firmele romanesti si cele germane, la initiativa ambelor parti.

b.      trimiterea se realizeaza in cadrul unui contingent anual maxim stabilit de partea germana;

c.       lucratorii pot fi detasati in toate domeniile de activitate;

d.      pana in prezent, lucratorii au fost trimisi in principal in domeniile constructii si izolatii.

  1. Conventia privind personalul muncitor oaspete din 1992:
    1. stabileste cadrul pentru angajarea lucratorilor oaspeti.
    2. angajarea lucratorilor oaspeti se realizeaza in cadrul unui numar maxim de 500 de lucratori oaspeti pe an;
    3. obiectivul il reprezinta cresterea cunostintelor profesionale si de limba a lucratorilor oaspeti;
    4. perioada de angajare in calitate de lucrator oaspete este de 12 luni cu posibilitatea prelungirii cu cel mult 6 luni;
    5. procedura se aplica o singura data pentru fiecare lucrator oaspete;
    6. domeniile principale de activitate sunt: asistenta medicala, domeniul gastronomic si hotelier si agricultura.
  2. Intelegerea privind medierea lucratorilor romani pentru prestarea unei activitati cu durata determinata in R.F. Germania din 1999, completata in 2005 :
    1. stabileste cadrul pentru medierea lucratorilor romani pentru prestarea unei activitati cu durata determinata in R.F. Germania (sezonieri, lucratori in parcurile de distractie, ajutor in gospodarie) in R.F. Germania.
    2. perioada de angajare in R.F. Germania este de:

i.      pana la 4 luni pe an calendaristic pentru lucratori sezonieri

ii.      pana la 9 luni pe an calendaristic pentru lucratori in parcuri de distractii

iii.      pana la 3 ani pentru ajutor in gospodarie

    1. intelegerea initiala a fost completata in anul 2005, prin noua intelegere
    2. extinzandu-se perioada de angajare de la 3 la 4 luni si introducandu-se categoria ajutorului in gospodariile unde exista necesitatea de ingrijire.
    3. domeniile de angajare a lucratorilor sezonieri sunt: agricultura, forestier, legumicultura, pomicultura, viticol, gastronomie, hotelier.
Accesul lucratorilor straini din domeniul IT pe piata fortei de munca din Germania

Odata cu intrarea in vigoare, la 1 ianuarie 2005 a Legii privind migratia, Ordonanta privind permisul de munca pentru personal strain inalt calificat in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiei (Green Card) a fost inlocuita prin Legea privind sederea si, aspectele legate de domeniul IT, prin Ordonanta privind ocuparea strainilor, emisa de Ministerul Federal al Economiei si Muncii.

Accesul pe piata fortei de munca pentru personalul strain din domeniul IT, se realizeaza in conformitate cu

  • prevederile art. 19 din Legea privind sederea sau
  • cu prevederile art. 18 din aceeasi lege coroborat
  • cu art. 27 din Ordonanta privind ocuparea strainilor.
2.3. Gasirea unui loc de munca in Germania Cum se cauta un loc de munca

Inainte de a pleca din Romania, este recomandat cetatenilor romani sa verifice oportunitatile existente pe piata muncii din Germania si sa solicite informatii din partea consilierilor EURES din cadrul Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca din judetul in care acestia se afla. O lista a consilierilor EURES din Romania poate fi consultata pe site-ul EURES accesand link-urile: http://eures.anofm.ro/contact.php sau http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?catId=3&acro=eures&lang=ro . 

De asemenea, acestia trebuie sa verifice daca pentru locul de munca respectiv este nevoie de obtinerea unui permis de munca, precum si procedurile ce trebuie sa le urmeze pentru a obtine aceasta autorizare.

Romanii au la dispozitie o retea de centre de informare specializate, finantate de Comisia Europeana, unde pot afla detalii despre oricare dintre domeniile de activitate ale institutiilor Uniunii. Reteaua Europe Direct Centras ofera informatii practice despre demersurile pentru recunoasterea studiilor in tarile Uniunii, calatoria in statele membre sau posibilitatile de obtinere a permisului de munca.

In acest scop se poate apela gratuit numarul de telefon 00.800.67891011 sau se poate accesa site-ul internet: www.europedirect.centras.ro. 

Cu o conexiune la internet la domiciliu sau prin intermediul unui calculator intr-un Internet café puteti obtine o imagine de ansamblu asupra locurilor de munca vacante in Germania accesand numeroasele portaluri care ofera locuri de munca.

Veti gasi cea mai larga gama de locuri de munca pe site-ul de locuri de munca al Bundesagentur für Arbeit - Agentia Federala a Muncii sau accesand reteaua EURES. De asemenea, cele mai multe intreprinderi furnizeaza informatii cu privire la ofertele de locuri de munca vacante direct pe site-urile lor.

Locuri de munca sunt de asemenea disponibile in editiile de week-end ale cotidienelor, dar si in saptamanale, ziarele locale si revistele comerciale, sau pe paginile web urmatoare:

http://www.jobs.de,

http://www.jobrapido.de,

http://www.jobscout24.de,

http://www.jobpilot.de,

http://www.jobrobot.de

http://www.tjobs.ro/joburi-germania-51.html

Cum se candideaza pentru un loc de munca in Germania

In Germania, pentru a candida la un loc de munca este necesar sa intocmiti un dosar compus dintr-o scrisoare de intentie, curriculum vitae cu fotografie, copii ale diplomelor, certificatelor de formare profesionala si, eventual, probe de lucru.

Scrisoarea de intentie nu trebuie sa depaseasca o pagina format A4 si trebuie sa exprime pe scurt si concis motivul pentru care va intereseaza un job si de ce credeti ca vi se potriveste un post anume. De asemenea, explicati de ce vreti sa lucrati in Germania. La incheierea scrisorii exprimati-va dorinta de a va prezenta personal, si, bineinteles, utilizati formula finala "Mit freundlichen Grüßen".

Urmatoarele informatii trebuie sa se regaseasca in CV:

Ø    Date personale: nume, adresa, telefon si adresa de e-mail (in partea de sus a paginii)

Ø    Experienta: reprezinta cea mai importanta parte a CV-ului pentru angajatori. Se va incepe de la cea mai recenta experienta profesionala si se vor indica cele mai importante atributii si informatii cu privire la compania la care persoana in cauza a lucrat. Este foarte util ca aceasta sa mentioneze si proiectele majore la care a luat parte si mai ales cele de al caror succes a fost responsabila. Tinerii absolventi pot mentiona si perioadele de training sau alte tipuri de activitati ce ar putea fi considerate experiente profesionale.

Ø    Formare profesionala: se vor preciza incepand de la cele mai recente cursuri (invatamant superior/ universitar). Se va mentiona titlul disertatiei si/sau doctoratului si eventual rezultate obtinute.

Ø    Trainiguri: se vor mentiona seminariile si trainingurile care sunt importante avand in vedere postul pe care o persoana intentioneaza sa il ocupe.

Ø    Aptitudini: aici se vor preciza capacitatea de utilizare a calculatorului, aptitudini tehnice etc.

Ø    Cunostinte lingvistice: sunt foarte importante in Germania.

De asemenea, puneti accent pe competentele dvs. lingvistice si pe nivelul dumneavoastra de cunoastere a limbii germane. Categoriile solicitate de obicei sunt "limba materna", "cunoasterea permite negocieri” si " cunostinte de baza ".

Site-urile web ale multor companii va ofera formulare electronice tip de aplicare pentru locuri de munca vacante. In caz contrar, o cerere prin e-mail este posibila numai daca este mentionata in mod explicit.

In cazul in care nu este propus nici un post, puteti trimite in continuare cererea dvs. la o societate (prin solicitare deschisa). Multe servicii de Resurse Umane prefera aceste candidaturi inaintea postarii unui anunt pentru postul dorit.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora