- » Info Financiar
- » Munca strainatate
- » Ghid calatorie Europa
- » Regimul armelor si munitiilor in Europa
Regimul armelor si munitiilor in Europa
Data: 14 decembrie 2011 Ora: 16:47La nivel european, regimul armelor si munitiilor, care nu sunt folosite in domeniul sigurantei si ordinii publice de catre autoritatile competente in domeniu, este reglementat de Directiva nr. 447 din 1991.
Astfel, conform Directivei nr. 447 din 1991, un cetatean european poate tranzita teritoriile mai multor state, avand asupra sa arma si munitia aferente, obtinute si detinute in mod legal, doar dupa ce a obtinut in prealabil autorizatie in acest sens de la autoritatile competente din fiecare stat membru, ce urmeaza sa fie tranzitat.
Statele membre solicitate in acest sens pot acorda aceasta autorizatie pentru o perioada de maxim 1 an de zile, care poate fi reinnoita. Aceasta autorizatie este introdusa in pasaportul european pentru arme de foc.
Pasaportul european pentru arme de foc este emis de autoritatile competente din statele membre persoanei care a intrat in posesia si utilizeaza legal arma de foc respectiva. Acest pasaport poate avea o valabilitate de maxim 5 ani, care poate fi extinsa.
Regimul armelor si munitiilor este reglementat in legislatia romaneasca de Legea nr. 295 din 2004.
Conform art. 48 din Legea nr. 295/2004, persoana care detine in mod legal arme letale si care doreste sa calatoreasca in strainatate cu acestea poate solicita organului de politie care i-a acordat permisul de arma eliberarea unei autorizatii in baza careia organele politiei de frontiera permit iesirea de pe teritoriul Romaniei cu armele si munitia inscrise in autorizatie, facand mentiune despre acestea in documentul de calatorie al titularului.
La intoarcerea in Romania, cetateanul roman este obligat sa prezinte la frontiera toate armele inscrise in documentul de calatorie, pe care le detinea legal la iesirea din tara.
Pentru obtinerea unei autorizatii de scoatere a unei arme letale din Romania, solicitantul trebuie sa indeplineasca conditiilor prevazute de art. 49 din Legea nr. 295/2004:
este titular al unui permis de port arma pentru armele si munitia care urmeaza sa fie inscrise in documentul de calatorie;
prezinta motivele pentru care doreste sa calatoreasca in strainatate cu armele si munitia pentru care solicita inscrierea in documentul de calatorie.
Posesorii armelor neletale pot tranzita teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene cu aceste arme, in baza certificatului de detinator. Certificatul de detinator confera titularului dreptul de detinere, port si folosire a armelor inscrise in acest document.
Armele sunt impartite in patru categorii, conform anexei 1 din Directiva 477 din 1991:
Categoria A – arme de foc interzise:
1. Proiectile militare explozive si lansatoare;
2. Arme de foc automate;
1. Arme de foc camuflate sub forma altor obiecte;
2. Munitie cu proiectile perforante, explozive si incendiare si proiectilele pentru aceasta munitie;
3. Pistol si munitie pentru pistol cu proiectile expansive si proiectile pentru acest tip de munitie, cu exceptia armelor de vanatoare sau arme pentru tir sportiv, pentru persoanele indreptatite sa le utilizeze.
Categoria B – arme de foc pentru care este necesara obtinerea de autorizatie:
1. Arme de foc semi-automate sau cu repetitie;
2. Arme de foc scurte cu tragere foc cu foc cu percutia centrala;
3. Arme de foc scurte cu tragere foc cu foc cu percutia focului pe rama, a caror lungime totala este sub 28 cm.;
4. Arme de foc lungi semi-automate ale caror incarcator si camera a cartusului pot tine mai mult de trei cartuse;
5. Arme de foc lungi semi-automate ale caror incarcator si camera a cartusului nu pot tine mai mult de trei cartuse, cu mecanismul incarcatorului mobil sau pentru care nu este garantia ca arma nu poate fi transformata, prin instrumente obisnuite, intr-o arma ale carei incarcator si camera cartusului pot tine mai mult de trei cartuse;
6. Arme de foc cu repetitie si arme de foc lungi semi-automate cu teava lisa, care nu depasesc 60 cm. in lungime;
7. Arme de foc semi-automate pentru uz civil, care seamana cu arme cu mecanisme automate.
Categoria C – Arme de foc care trebuie declarate:
1. Arme de foc lungi cu repetitie, altele decat cele mentionate la punctul 6 din categoria B;
2. Arme de foc lungi cu tragere foc cu foc cu teava ghintuita;
3. Arme de foc lungi semi-automate, altele decat cele mentionate de la punctele 4 la 7 din categoria B;
4. Arme de foc scurte cu tragere foc cu foc cu percutie pe rama, a caror lungime este de cel putin 28 cm.
Categoria D – Alte arme de foc:
Arme de foc lungi cu tragere foc cu foc prin teava lisa.