Munca in domeniul constructiilor in Italia

Data: 13 decembrie 2011   Ora: 16:15

Ce act reglementeaza munca in domeniul constructiilor?

Munca in domeniul constructiilor, in Italia, este reglementata de urmatoarele contracte nationale de munca pe ramura: industrie, industrie usoara, cooperative si artizanat. In cadrul acestora sunt precizate drepturile si indatoririle muncitorilor si ale patronilor.

Programul de lucru normal si suplimentar

Se considera munca suplimentara, munca executata peste 8 ore zilnic, respectiv 40 de ore saptamanal, fara a depasi insa un numar de 2 ore zilnic si 250 de ore anual. Retributia cuvenita pentru astfel de ore trebuie majorata cu 35% fata de plata orara normala, daca orele au fost efectuate in zile lucratoare, si cu 45% , daca au fost efectuate in zile festive. Sambata nu este considerata zi festiva.

Ce trebuie sa contina fluturasul de salariu?

Fluturasul de salariu indica drepturile salariale ale lucratorului pentru perioada de munca prestata. De regula, retribuirea are loc la sfarsitul lunii, pentru perioada lucrata.

Oricum, contractele pot prevedea si alte scadente (de exemplu: pentru personalul platit pe ore, e necesara cunoasterea orelor lucrate pe parcursul lunii pentru a se calcula salariul cuvenit).

Fluturasul de salariu trebuie sa contina  sigla sau stampila  angajatorului si a institului INAIL (Institutul National pentru Asigurari contra Accidentelor de Munca).

In fluturasul de salariu sunt indicate urmatoarele:

Prenumele

Numele

Functia angajatului sau calificarea

Perioada la care se refera salariul (numarul de ore si de zile lucrate)

Elementele salariului

Indemnizatie pentru familie

In mod distinct

Fiecare retinere pentru asigurarile sociale

Retinerile fiscale

Procentul relativ la Fondul Edilitar

Angajatorul trebuie in mod obligatoriu sa inmaneze angajatului lunar fluturasul de salariu corespunzator perioadei lucrate.

Forme ale salariului si forme de plata:

Salariu direct (ore lucrate efectiv)

Salariu indirect ( premii anuale-al 13-lea salariu – Fondul Edilitar)

Salariu final (TFR/indemnizatia pentru sfarsit de raport – lichidare)

Tratamentul in caz de boala

In caz de boala, lucratorul este obligat sa prezinte in timp de 48 de ore de la initierea bolii, fie la intreprindere, fie la INPS-ul de care apartine, un certificat medical eliberat de medicul de familie in original care atesta durata necesara pentru refacere.

Certificatele pot fi inmanate fie personal, fie expediate prin recomandata cu confirmare de primire, pastrandu-se o fotocopie dupa original. In caz de imbolnavire, lucratorului i se pastreaza locul de munca pentru o perioada de 9 luni consecutive. In caz de imbolnavire mai grava sau recidiva, lucratorul are dreptul sa i se pastreze locul de munca pentru o perioada de maximum 9 luni, chiar si neconsecutive, pe durata a 20 de luni consecutive. Muncitorul cu o vechime mai mare de 3 ani si jumatate are dreptul la pastrarea locului de munca pentru o perioada de 12 luni pe durata a 24 luni consecutive. Daca dupa aceasta perioada lucratorul nu este inca vindecat, intreprinderea il poate concedia. In aceasta situatie are dreptul la indemnizatia acordata pe durata preavizului si la tratamentul de sfarsit de raport.

In timpul concediului medical, intreprinderea este obligata sa plateasca salariul lucratorului pentru care va plati contributiile la INPS si la Fondul edilitar.

Tratamentul in caz de accident

In caz de accident de munca, este obligatoriu sa fie instiintat seful de santier care va trebui sa insoteasca lucratorul urgent la cel mai

apropiat post de prim ajutor. In caz de accident de munca, intreprinderea este obligata sa pastreze locul de munca al lucratorului pana cand acesta se va vindeca, spre deosebire de cazul imbolnavirii. In timpul perioadei de recuperare dupa accident,  intreprinderea este obligata sa plateasca salariul lucratorului pentru toata perioada indemnizata de catre INAIL, deci si duminica si este obligata de asemenea sa depuna la Fondul Edilitar partea sa de contributie, restul fiind platit de INAIL. In caz de prelungire a concediului medical, certificatul trebuie expediat sau inmanat fie intreprinderii, fie la INAIL-ul de care lucratorul apartine.

Dupa un accident, pentru a relua lucrul, muncitorul este obligat sa se prezinte in santier, avand asupra sa certificatul de accidentare, care atesta vindecarea acestuia si este emis in mod normal de catre INAIL sau de catre medicul curant.

Fondul edilitar „Cassa Edile”

Fondul Edilitar reprezinta o institutie de natura contractuala gestionata in mod egal atat de catre reprezentantii angajatorilor, cat si ai sindicatelor lucratorilor din domeniul constructiilor Fillea CGIL, Filca-CISL, Feneal-UIL si isi desfasoara activitatea in sectorul constructiilor.

Fondul Edilitar reprezinta un instrument care garanteaza lucratorilor continuitatea tratamentelor contractuale si acorda o gama larga de prestatii in favoarea inscrisilor.

Fondul Edilitar furnizeaza lucratorilor angajati in cadrul intreprinderilor de constructii industriale si artizanale o serie de prestatii care le garanteaza un tratament salarial similar cu cel al angajatilor din alte sectoare industriale.

Fondul Edilitar este finantat prin contributiile angajatorilor si ale lucratorilor pe baza unei cote procentuale din salariu.

Prestatii ordinare acordate: vacante si bonificatii de Craciun Fondul Edilitar gestioneaza strangerea sumelor varsate de intreprindere pentru proprii muncitori cu titlu de bonificatie de Craciun si de concediu. 

Astfel: in iulie, sumele stranse in perioada 01 octombrie – 31 martie ale fiecarui an sunt acordate lucratorilor cu ocazia concediului in decembrie, sumele stranse in perioada 01 aprilie – 30 septembrie ale fiecarui an sunt acordate lucratorilor cu ocazia Craciunului suplimente la indemnizatiile de boala suplimente la indemnizatiile de accident sau boala profesionala vechime profesionala edilitara vechime profesionala edilitara extraordinara unica

Prestatii extraordinare acordate:

premiu acordat tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani (care nu au mai primit acest premiu de la alte fonduri edilitare)

heteroproteze (proteze ortopedice, dentare, auditive, ochelari de vedere etc.)

fizio-terapie si cheltuieli pentru tratamente extra-spitalicesti donatii de sange

 

donatii de maduva

cure termale

asistenta pentru persoane cu handicap

tratamentul bolilor profesionale

asistenta in cazuri de alcoolism, HIV, dependenta de droguri

achizitionarea de manuale scolare (pentru copiii muncitorilor)

burse de studiu

premii pentru muncitorii tineri

ajutor financiar in caz de deces in familie

anumite subventii pentru muncitorii straini etc.

tratament in caz de accidente, boli, interventii chirurgicale

sustinerea costurilor inmormantarii, in cazul decesului

muncitorului

subventii pentru vacante

subventii pentru maternitate

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora