Documente necesare calatoriei in Europa

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 15:57

In prezent, 24 state europene sunt membre Schengen cu drepturi depline si obligatii corelative.

Unul din efectele obtinerii statutului de stat membru Schengen il reprezinta ridicarea controalelor doar intre frontierele interne ale statele Schengen, care aplica in intregime acquis-ului Schengen.

Acest fapt conduce la simplificarea realizarii dreptului de libera circulatie de catre cetatenii europeni care calatoresc in spatiul Schengen, prin eliminarea obligativitatii prezentarii unui document de calatorie la trecerea frontierelor interne Schengen.

Acquis-ul Schengen a fost integrat in acquis-ul comunitar in 1997, prin Tratatul de la Amsterdam-Protocolul 2.

Conform art. 2 pct. 1 din Regulamentul nr. 562/2006 (Codul frontierelor Schengen), frontierele interne Schengen sunt definite astfel:

- frontierele terestre comune, inclusiv frontierele pe lacuri si rauri, ale statelor membre;

- aeroporturile statelor membre pentru zborurile interne;

- porturile maritime, fluviale si pe lacuri pentru legaturile obisnuite cu ferryboat-ul.

Astfel, nu se mai efectueaza controale la frontierele interne intre urmatoarele state Schengen:

22 state membre ale Uniunii Europene, respectiv:

1) Austria

2) Belgia

3) Danemarca

4) Finlanda

5) Franta

6) Germania

7) Grecia

8) Italia

9) Luxemburg

10) Olanda

11) Portugalia

12) Spania

13) Suedia

14) Cehia

15) Estonia

16) Letonia

17) Lituania

18) Ungaria

19) Malta

20) Polonia

21) Slovenia

22) Slovacia,

si in 2 state semnatare ale Conventiei de aplicare a Acordului Schengen, dar care nu sunt state membre ale Uniunii Europene, respectiv:

23) Islanda si

24) Norvegia

In acelasi timp, Irlanda si Marea Britanie, desi sunt state membre ale Uniunii Europene, au decis sa nu aplice in totalitate acquis-ul Schengen, dar colaboreaza cu statele membre Schengen in anumite domenii.

Cipru a decis sa nu aplice, pentru moment, prevederile acquis-ului Schengen in domeniul SIS (Sistemul Informatic Schengen), dar intentioneaza sa se conecteze la acest sistem pana la sfarsitul anului 2008, urmand a deveni membru Schengen cu dreptul depline in 2009.

Romania si Bulgaria, ultimele state care au aderat la Uniunea Europeana la 01.01.2007, intentioneaza sa devina membre ale spatiului Schengen cu drepturi depline din anul 2011.

De asemenea, 2 state se afla in curs de negociere pentru a adera la spatiul Schengen: Confederatia Elvetiana si Liechtenstein.

Confederatia Elvetiana a inceput negocierile de aderare la spatiul Schengen din 2002. In 2004 a fost semnat Acordul dintre Uniunea Europeana, Comunitatea Europeana si Confederatia Elvetiana privind asocierea Confederatiei Elvetiene la punerea in aplicare, respectarea si dezvoltarea acquis-ului Schengen. Acest acord a fost aprobat, prin referendum, in Confederatia Elvetiana in 2005, iar, la nivelul Uniunii Europene, a intrat in vigoare la 01.03.2008. Confederatia Elvetia intentioneaza sa devina membru Schengen cu drepturi depline pana la sfarsitul anului 2008.

Liechtenstein a semnat la data de 28.02.2008 acordul de asociere la spatiul Schengen. In prezent, Liechtenstein nu realizeaza controale la frontiera cu Elvetia, dar aceste controale se efectueaza la frontiera dintre Liechtenstein si Austria.

La nivelul fiecarui stat membru Schengen pot exista situatii cand, din motive de ordine publica sau securitate nationala, se desfasoara controale la frontierele interne Schengen, pentru o perioada limitata in timp. Aceasta situatie va implica efectuarea de controale la frontierele interne Schengen in acelasi mod in care se efectueaza controale la frontierele externe.

Astfel cum rezulta din cele prezentate, in 5 state membre ale Uniunii Europene (Cipru, Bulgaria, Romania, Irlanda si Marea Britanie), in vederea deplasarii in aceste state, cetateanul european va trebui sa prezinte la frontierele interne ale acestor state, si la intrare, si la iesire, un document de calatorie valabil, respectiv fie pasaportul, fie cartea de identitate.

Cand un cetatean al unui stat membru UE doreste sa calatoreasca intr-un stat tert (stat care nu este membru al Uniunii Europene), singurul document de calatorie recunoscut la frontierele externe ale Uniunii Europene, precum si la frontiera statului tert in cauza este pasaportul.

Este recomandat ca un cetatean european care calatoreste in Uniunea Europeana sa aiba tot timpul asupra sa un document de calatorie valabil, respectiv pasaport sau carte de identitate, pentru situatiile in care se solicita dovedirea identitatii.

In Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, modificata prin O.G. nr. 5/2006, Legea nr. 50/2006, O.U.G. nr. 96/2006 si O.U.G. 126/2007, sunt prevazute si conditiile de calatorie ale minorilor romani in spatiul european (anexa nr. 3).

Uniunea Europeana a incheiat acorduri de cooperare in anumite domenii cu cele 4 statele membre AELS (Acordul european de liber schimb), respectiv:

 Islanda (stat Schengen, dar ne-membru al Uniunii Europene)

 Norvegia (stat Schengen, dar ne-membru al Uniunii Europene)

 Liechtenstein

 Elvetia

printre care si in domeniul liberei circulatii, astfel ca cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene care doresc sa calatoreasca in statele membre AELS, precum si cetatenii statelor membre AELS care intentioneaza sa calatoreasca in statele Uniunii Europene, pot intra in/iesi din aceste state tot in baza unui document de calatorie valabil, recunoscut la nivel european, respectiv pasaport sau carte de identitate.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora