Concedierea angajatului in Italia

Data: 13 decembrie 2011   Ora: 15:52

Ce procedura trebuie urmata de angajator atunci cand doreste sa ma concedieze?

Un muncitor nu poate fi concediat fara un motiv justificat, respectiv: lipsuri grave observate in desfasurarea activitatii muncitorului si indeplinirea obligatiilor sale contractuale; motive justificate rezultate din exigente de organizare si productie ale intreprinderii.

Este necesar ca patronul sa va notifice in scris concedierea, altfel aceasta nu este valabila. In termen de 15 zile, salariatul are dreptul sa solicite in scris motivele pentru care a fost concediat iar, in 7 zile de la primirea cererii, patronul este obligat sa ii raspunda. In plus, patronul este obligat sa acorde un preaviz in termenii si modalitatile prevazute de fiecare contract colectiv de munca de la nivel de sector, in afara situatiilor in care acesta apeleaza la concedieri colective pentru o cauza justificata.

Daca nu se respecta aceasta prevedere, angajatorul este obligat sa plateasca muncitorului o suma egala cu cea pe care acesta ar fi primit-o daca i-ar fi fost acordata perioada de preaviz. Aceasta incepe din momentul in care salariatul primeste scrisoarea de concediere si are o durata variabila reglemen- tata tot prin intermediul contractelor colective de munca sectoriale.

Dupa ce a fost primita scrisoarea de concediere este posibila contestarea acesteia. Contestatia trebuie facuta in termen de 60 de zile de la primirea scrisorii de concediere.

Care sunt etapele concilierii?

Normele italiene prevad efectuarea a altor doua etape, una obligatorie (tentativa de conciliere – art. 410 din codul de procedura civila, in fata unei comisii de conciliere competente) si una facultativa (incercare de conciliere in fata reprezentantilor sindicali si patronali – art. 412 ter. din codul de procedura civila si prevazuta de contractele colective de munca de la nivel sectorial).

Cum decurge procedura de conciliere?

Pentru a demara procedura de tentativa de conciliere in cazul unui conflict individual de munca, trebuie transmisa o comunicare scrisa Directiei Provinciale de Munca in cadrul careia exista o comisie de conciliere. Dupa ce primeste comunicarea scrisa, in maxim 10 zile, comisia convoaca partile pentru a incepe tentativa de conciliere.

Aceasta trebuie sa ia o decizie in termen de 30 de zile de la primirea comunicarii scrise. In cazul in care procedura de conciliere reuseste, este elaborat un proces verbal pe care atat partile, cat si presedintele comisiei il semneaza si care ulterior este depus la registratura tribunalului de circumscriptie. Judecatorul verifica autenticitatea acestui proces verbal de conciliere si il declara executiv printr-un decret (art. 411 din codul de procedura civila).

In cazul in care s-a optat pentru varianta facultativa de conciliere si aceasta a avut succes, procesul verbal trebuie inregistrat la Directia provinciala de munca de catre una dintre parti. Directorul sau un im- puternicit al acestuia, dupa ce ii verifica autenticitatea, il transmite tribunalului unde este preluat de un judecator care il declara executiv printr-un decret.

Daca insa tentativa de conciliere a esuat, este elaborat un proces verbal in care se indica si motivele care au condus la esuarea acesteia.

In termen de 5 zile, Directia Provinciala de Munca elibereaza partilor o copie a procesului verbal si se trece la urmatoarea etapa in cazul conflictelor individuale de munca: instanta judecatoreasca (art. 412 din codul de procedura civila).

In acest caz, daca se va proba vina patronului, judecatorul va emite o sanctiune pentru acesta in functie si de dimensiunea intreprinderii. Astfel, judecatorul va cere reintegrarea in munca a muncitorului si va obliga patronul la plata pagubelor, in cazul intreprinderilor de dimensiuni mijlocii si mici. Muncitorul poate sa renunte la reintegrarea in munca, in schimbul unei sume compensatorii de bani si de acoperirea pagubei. O astfel de cerere trebuie inaintata in termen de 30 de zile de la emiterea sentintei. Trebuie subliniat faptul ca, in cazul intreprinderilor de mici dimensiuni, sanctiunile date de judecator sunt mai putin grave. In asemenea cazuri, patronul poate alege intre reinserarea in munca a fostului salariat sau plata unei sume acestuia, stabilita de judecator.

Caror categorii de lucratori nu li se aplica procedura de conciliere?

Urmatoarele categorii de lucratori pot primi un simplu preaviz in cazul concedierii. Acestea sunt: muncitorii ce au mai mult de 60 de ani si care indeplinesc conditiile de pensionare si angajatii care presteaza servicii domestice. Sunt, de asemenea, exceptati si muncitorii ce se afla in proba si personalul care ocupa functii de conducere.

Ce acte normative reglementeaza conflictele individuale de munca?

In Italia, conflictele individuale de munca sunt reglementate la nivel general de Legea 553/1973 privind domeniul conflictelor individuale de munca si conflictele privind pensiile si asigurarile sociale obligatorii, precum si de Codul de procedura civila (art. 409, 410, 412, 413, 415 etc.), iar in detaliu de contractele colective de munca incheiate de organizatiile patronale si sindicale reprezentative, valabile pentru fiecare sector de activitate.

In ce situatii este interzisa concedierea?

Este interzisa concedierea femeii pe motive de sarcina si de casatorie. Atunci cand o femeie este concediata pe motiv de casatorie, aceasta poate sa conteste concedierea si dupa termenul de 60 de zile de cand i-a fost comunicata. In cazul femeii concediate pe motive de sarcina, aceasta trebuie sa conteste concedierea pana in 90 de zile de cand a primit comunicarea. De asemenea, este interzisa concedierea femeii in perioada sarcinii, de la inceputul acesteia pana cand copilul implineste 1 an sau, in cazul decesului copilului sau avortului spontan, pana la 3 luni.

Ce trebuie sa fac daca vreau sa demisionez?

Formularul de demisie trebuie completat online. In acest scop, va puteti adresa Directiilor Regionale si Provinciale de Munca, Primariilor, Centrelor de Plasare in Munca, Inspectoratelor de Munca din Provinciile Autonome Trento si Bolzano, Inspectoratului Regiunii Siciliene, precum si organizatiilor sindicale si patronale semnatare ale Conventiei incheiate cu Ministerul Muncii italian.

De asemenea, persoanele care doresc sa completeze formularul de demisie fara a solicita sprijinul uneia dintre institutiile mentionate anterior, trebuie sa acceseze site-ul Ministerului Muncii italian (www.lavoro.gov.it/MDV), sa se inregistreze in sistemul informatic „MDV“ (formularul demisiilor voluntare) si apoi sa completeze online formularul.

Formularul de demisie eliberat de sistem va contine un cod univoc, precum si data eliberarii. Dvs. va trebui sa prezentati formularul completat angajatorului. Acesta va avea o valabilitate de 15 zile de la data emiterii.

In cazul in care demisia nu este prezentata pe formularul mentionat, aceasta se considera a fi nula.

Procedura va trebui indeplinita de toti cei care, avand un contract de munca, indiferent de durata sau forma acestuia, intentioneaza sa intrerupa prin demisie propriul raport de munca.

Urmatoarelor tipologii de rapoarte de munca li se aplica regulile mentionate anterior:

Munca subordonata;

Colaborarea coordonata si continua si munca pe proiecte;

Asociatia in participatiune;

Raportul dintre societatea cooperativa si angajatul asociat

Exceptie fac: raporturile de munca maritima, pentru ca acestea sunt reglementate de legea speciala – Codul Navigatiei; acordurile de incetare consensuala bilaterale care sunt reglementate prin normele generale din contracte care prevad libera manifestare a consensului; cazurile de incetare unilaterala a activitatii de catre lucrator in timpul perioadei de proba prevazute in contractul colectiv care reglementeaza respectivul raport de munca; stagiile de practica in masura in care acestea nu constituie raporturi de munca autonoma sau subordonata.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora