Circulatia pe drumurile publice din Europa

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 16:13

Permisul de conducere

Permisul de conducere, emis in orice stat membru al Uniunii Europene, este valabil oriunde in UE. In toate tari, pe langa permisul de conducere, conducatorul auto va trebui sa aiba asupra sa certificatul de inmatriculare al masinii.

In majoritatea statelor membre UE, varsta minima pentru a avea drept de conducere este 18 ani. Limita minima de varsta pentru a putea inchiria o masina nu este fixata la nivel european si variaza intre 20 si 23 de ani. Poate exista si o limita maxima de varsta, in vederea inchirierii de autovehicule, care variaza intre 65 si 75 de ani.

Indicative rutiere

Indicativele rutiere corespondente pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene sunt urmatoarele:

Stat Indicativ rutier

Austria A

Belgia B

Bulgaria BG

Cehia CZ

Cipru CY

Danemarca DK

Estonia EST

Finlanda FIN

Franta F

Germania D

Grecia GR

Irlanda IRL

Italia I

Letonia LV

Lituania LT

Luxemburg L

Malta M

Marea Britanie GB

Olanda NL

Polonia PL

Portugalia P

Romania RO

Slovacia SK

Slovenia SLO

Spania E

Suedia S

Ungaria H

Asigurarea auto

Pe timpul calatoriei in UE, polita de asigurare a autovehiculului asigura acoperirea minima (raspunderea tertei parti) ceruta de lege. Aceste reguli se aplica si in cazul Islandei, Norvegiei si Elvetiei. Persoana care calatoreste in spatiul comunitar trebuie sa verifice daca asigurarea autovehiculului acopera si eventualele prevederi suplimentare din legislatia in domeniu din alte state. Se poate avea in vedere si asigurarea vehiculului in caz de avarii.

Cartea verde nu este obligatorie pe timpul calatoriei in statele Uniunii Europene, cu conditia ca polita de raspundere civila auto sa o includa, dar poate fi utilizata drept dovada de asigurare, la nivel international, si faciliteaza procedurile de solutionare a daunelor auto in urma unui accident. Daca persoana care calatoreste in UE nu are asupra sa cartea verde, atunci ar trebui sa aiba polita de asigurare.

Asiguratorul poate acorda persoanei asigurate un formular european de constatare a accidentului, un document standard care faciliteaza oferirea declaratiei pe loc in momentul producerii unui accident in alta tara.

Reglementarile europene faciliteaza obtinerea mai rapida a compensatiei pentru victimele accidentelor rutiere. Aceste reguli se aplica nu doar in cazul in care accidentul se petrece intr-un stat UE, dar si cand accidentul se petrece intre doua parti originare din statele membre UE, intr-un stat din afara UE, dar care face parte din sistemul cartii verzi.

 Conducerea autovehiculului in siguranta

In toate statele membre UE este obligatorie purtarea centurii de siguranta si pe locurile din fata, si pe locurile din spate, precum si in autocare turistice si microbuze. Automobilele, camioanele si, unde este posibil, celelalte vehicule trebuie sa fie echipate cu dispozitive de siguranta corespunzatoare pentru copii.

De asemenea, din dotarea autoturismului nu trebuie sa lipseasca o serie de elemente extrem de importante, precum:

                        trusa medicala;

                        stingatorul;

                        vesta reflectorizanta (de preferat, cate una pentru fiecare participant la trafic);

                        triunghiul reflectorizant.

Trebuie retinut ca in anumite state se calatoreste pe partea stanga, respectiv in:

                        Cipru

                        Irlanda

                        Malta si

                        Marea Britanie

Limita de viteza pe autostrazi este, in general, de 110, 120 sau 130 km/h, iar in localitati limita de viteza este de 50 sau 60 km/h. Totusi, trebuie acordata o atentie deosebita semnelor rutiere referitoare la limitele exacte si la orice conditii speciale care se aplica.

Este strict interzis utilizarea telefonului mobil in timpul conducerii autovehiculului, deoarece creste foarte mult riscul producerii accidentelor mortale. In toate state, utilizarea hands-free-urilor este permisa, dar in unele state utilizarea dispozitivelor de tip hands-free cu casca pentru ureche este interzisa.

Desi in majoritatea statelor membre UE limita maxima permisa de concentratie de alcool in sange este de 0,5 mg/ml, in cazul conducatorilor auto, in alte state aceasta limita variaza intre 0,2 mg/ml si 0,8 mg/ml, iar in unele state prezenta alcoolului in sange nu este permisa conducatorilor auto. Comisia Europeana a recomandat ca toate statele sa adopte un nivel standard de alcool in sange, care sa nu depaseasca 0,5 mg/ml.

In unele state membre UE se percep taxe pentru intrarea pe autostrada, cu valabilitate pentru perioada pentru care s-a platit.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora