- » Info Financiar
- » Legea sanatatii
- » Titlul III Asistenta medicala primara
- » Cap II Coordonarea si derularea activitatii de asistenta medicala primara
Cap II Coordonarea si derularea activitatii de asistenta medicala primara
Data: 22 noiembrie 2011 Ora: 14:12Art. 38
(1) Cabinetul de medicina de familie furnizeaza servicii de asistenta medicala primara asa cum sunt reglementate prin ordin al ministrului sanatatii catre pacientii:
a) asigurati, inscrisi pe lista proprie sau a altor cabinete;
b) neasigurati.
(2) Cabinetul de medicina de familie poate desfasura urmatoarele activitati:
a) interventii de prima necesitate in urgentele medico-chirurgicale;
b) activitati de medicina preventiva;
c) activitati medicale curative;
d) activitati de ingrijire la domiciliu;
e) activitati de ingrijiri paliative;
f) activitati medico-sociale;
g) alte activitati medicale, in conformitate cu atestatele de studii complementare;
h) activitati de invatamant si de cercetare stiintifica, in cabinetele medicilor acreditati pentru acest scop;
i) activitati de suport.
(3) Coordonarea echipei medicale primare multidisciplinare se face de catre directiile de sanatate publica si autoritatile Administrativ teritoriale conform metodologiei elaborate de ministerul sanatatii.
Art. 39
Forma juridica de organizare a cabinetului de medicina de familie
(1) Medicii de familie pot profesa independent, asociati, grupati sau/si sub forma unor societati de asistenta medicala.
(2) Societatile care furnizeaza servicii de asistenta medicala primara pot fuziona numai cu alti furnizori de servicii medicale.
(3) Societatile care furnizeaza servicii de asistenta medicala primara nu pot fi parteneri sau actionari ai companiilor furnizoare de medicamente sau de echipamente medicale.
(4) Companiile furnizoare de medicamente sau de echipamente medicale nu pot infiinta sau administra societati care sa furnizeze servicii de asistenta medicala primara.
(5) Partenerii si actionarii/detinatorii de parti sociale in cadrul societatilor furnizoare de asistenta medicala primara pot fi urmatorii: 1) medici de familie care furnizeaza servicii in cadrul societatii; 2) administratia locala, in al carui teritoriu administrativ se afla societatea care furnizeaza asistenta medicala primara; 3)un asigurator de sanatate; 4) un alt furnizor de servicii medicale
(6) Preluarea activitatii unui praxis existent de catre un alt medic de familie, in conditiile incetarii activitatii medicului titular, se face prin transmiterea patrimoniului de afectatiune profesionala detinut catre medicul sau organizatia care preia praxisul. Noul detinator va aduce la cunostinta autoritatilor de sanatate publica teritoriale, asiguratorilor de sanatate, respectiv pacientilor, preluarea praxisului. Criteriile si metodologia de preluare se stabilesc prin norme aprobate prin ordin ai ministrului sanatatii.
(7) Coordonarea activitatii cabinetelor medicale se exercita de catre medicul titular sau reprezentantul legal al cabinetului.
(8) Cabinetele medicale de medicina de familie pot avea si puncte de lucru secundare.
(9) Punctele de lucru secundare se pot infiinta numai in localitatile din mediul rural.
(10) Punctele de lucru secundare se pot infiinta in localitatea in care isi are sediul cabinetul medical sau intr-o localitate limitrofa daca nu functioneaza un cabinet medical, sau daca acesta nu acopera nevoile de asistenta primara in localitatea respectiva, cu avizul autoritatilor locale.
(11) Punctele de lucru secundare sunt administrate de medicul titular, de medicii asociati sau grupati, desemnati de reprezentantul legal sau de medici de medicina generala care nu au inca drept de a fi titulari de cabinet.
Art. 40
(1) Derularea activitatii in asistenta medicala primara se realizeaza, de regula, cu o echipa de asistenta medicala multidisciplinara.
(2) Echipele astfel constituite pot deservi colectivitati mai mari, in functie de specificul zonei.
(3) Mai multe echipe se pot asocia in retele de asistenta primara prin care se poate asigura continuitatea in acordarea ingrijirilor medicale si in afara orelor de program, in conformitate cu prevederile contractului cadru si a altor prevederi legale in vigoare
(4) Retelele de asistenta primara vor avea acces cu prioritate la finantarea din fondurile publice cu aceasta destinatie
(5) Asigurarea neintrerupta a asistentei medicale se realizeaza si prin centrele de permanenta.
(6) Modul de asigurare a continuitatii asistentei medicale primare la cabinetul medicului de familie este reglementat prin contractul cadru.
(7) Cabinetele medicale de medicina de familie cu echipe de asistenta medicala multidisciplinara pot prelua atributii de asistenta medicala de la ambulatoriile de specialitate si de la spitale pentru care pot incheia contracte suplimentare cu asiguratorii de sanatate sau cu respectivii furnizori de servicii, in conformitate cu prevederile contractului cadru.
Art. 41
(1) Serviciile de medicina de familie furnizate de cabinetele medicale sunt centrate pe nevoile populatiei din comunitatile deservite.
(2) Autoritatile locale pot sustine activitatea furnizorilor de servicii de asistenta medicala primara la nivelul comunitatilor locale din punct de vedere financiar, material si administrativ.
(3) Autoritatile administratiei publice locale pot sprijiniri furnizorii de servicii de medicina de familie privind dotarea cu aparatura medicala si materiale, in scopul cresterii gamei de servicii oferite populatiei deservite.
(4) Participarea materiala a autoritatilor administratiei publice locale consta si in punerea la dispozitia cabinetelor demedicina de familie a spatiilor cu destinatie de cabinete medicale corespunzatoare normelor in vigoare.
(5) Acolo unde necesarul de servicii de asistenta primara nu este acoperit, total sau partial, autoritatile locale pot infiinta cabinete medicale si contracta servicii de asistenta medicala primara pentru populatia de a caror stare de sanatate raspund.
Art. 42
(1) Evidenta activitatii medicale derulata la nivelul asistentei medicale primare se tine in format electronic, conform strategiei informationale medicale a Ministerului Sanatatii si a prevederilor contractului cadru, precum si a celorlalte acte normative din domeniu.
(2) Aplicatiile informatice trebuie sa permita integrarea verticala cu asistenta ambulatorie de specialitate si cea spitaliceasca in vederea facilitarii continuitatii ingrijirilor medicale.
(3) Colectarea si transmiterea de date referitoare la supravegherea epidemiologica pentru bolile transmisibile si bolile cronice, precum si datele referitoare la utilizarea serviciilor medicale se realizeaza in conformitate cu strategia Ministerului Sanatatii in domeniul informatiilor medicale si in conformitate cu prevederile Contractului Cadru.
(4) Calitatea serviciilor medicale furnizate de cabinetele medicale de medicina de familie se bazeaza pe aplicarea recomandarilor din ghidurile de practica medicala pentru medicii de familie si pe baza reglementarilor in vigoare referitoare la calitatea serviciilor medicale.
(5) Dezvoltarea si implementarea ghidurilor se face prin intermediul organizatiilor profesionale specifice in colaborare cu ANCIS si cu aprobarea Ministerul Sanatatii.
(6) Evaluarea calitatii serviciilor medicale furnizate pe baza contractuala se va face de catre finantator, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.