Cap 4 Dispozitii privind obligatiile persoanelor fizice si juridice

Data: 22 noiembrie 2011   Ora: 13:19

Art. 14 Orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de angajator, este obligata sa asigure fondurile si conditiile necesare pentru:

a)      efectuarea controlului medical periodic, conform normelor de sanatate publica si securitate in munca;

b)      aplicarea masurilor de igiena, dezinfectie, dezinsectie si deratizare periodica;

c)      vaccinarea si profilaxia specifica impusa de riscurile de la locul de munca.

Art. 15 Cetatenii romani si orice alta persoana aflata pe teritoriul Romaniei, precum si unitatile si agentii economici au obligatia sa respecte masurile de prevenire si combatere a bolilor transmisibile, sa respecte intocmai normele de igiena si sanatate publica, si sa aplice masurile stabilite privind instituirea conditiilor pentru prevenirea imbolnavirilor si pentru promovarea sanatatii individului si a populatiei.

Art. 16

(1)     Informatiile privind sanatatea populatiei se pastreaza la autoritatile de sanatate publica teritoriale, regionale sau nationale, la autoritatile de sanatate publica ale ministerelor cu retea sanitara proprie, precum si la institutiile desemnate si pot fi folosite in scopul intocmirii rapoartelor statistice nenominalizate, in vederea evaluarii starii de sanatate a populatiei.

(2)      Folosirea in alte scopuri a informatiilor inregistrate se poate admite numai daca este indeplinita una dintre urmatoarele conditii:

a)      exista o dispozitie legala in acest sens;

b)      exista acordul persoanei in cauza;

c)      datele sunt necesare pentru prevenirea imbolnavirii unei persoane sau a comunitatii, dupa caz;

d)      datele sunt necesare pentru efectuarea urmaririi penale, in conditiile legii.

(3)     Pastrarea confidentialitatii informatiilor referitoare la persoane este obligatorie pentru toti salariatii care prin activitatea pe care o desfasoara au acces la acestea in mod direct sau indirect.

Art. 17

(1)     Pentru situatii speciale cu implicatii asupra sanatatii publice se constituie stocul de rezerva al Ministerului Sanatatii, care cuprinde medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale si alte materiale specifice, iar la nivelul autoritatilor de sanatate publica, rezerva antiepidemica.

(2)     Normele metodologice de constituire, pastrare si utilizare a rezervei Ministerului Sanatatii si a rezervei antiepidemice se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii.

Art. 18

(1)     Pentru servicii de asistenta de sanatate publica, efectuate de catre autoritatile de asistenta de sanatate publica la cererea unor persoane fizice si juridice, se percep tarife potrivit reglementarilor in vigoare.

(2)     Veniturile proprii obtinute potrivit alin. (1) se folosesc in conditiile legii.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora