Top 10 greseli atunci cand cumperi un business

Top 10 greseli atunci cand cumperi un business Data: 20 iulie 2011   Ora: 17:40

Procesul de achizitionare a unei afaceri deja existente este complex, deoarece sunt implicati factori juridici, legali si de natura umana care interactioneaza si influenteaza gradul de reusita al afacerii pe viitor. In cazul in care afacerea este potrivita pentru tine si daca ai cercetat si te-ai documentat inainte, procesul poate fi plin de satisfactii.

Iata cateva greseli frecvente pe care trebuie sa le eviti atunci cand achizitionezi un business.

1. Alegerea unei afaceri nepotrivite. Fie ca vei conduce firma si vei lua deciziile singur, fie ca vei angaja manageri care sa faca aceste lucruri in locul tau, este necesar ca natura businessului sa se potriveasca cu abilitatile, cunostintele si personalitatea ta. In caz contrar, afacerea nu va avea succes.

2. Semnarea si incheierea acordurilor si contractelor in nume propriu - pe persoana fizica. Nu semna documente in nume propriu, ci in numele firmei care detine afacerea. In caz contrar, bunurile personale vor supuse riscului firmei.

3. Inexistenta unei evidente riguroase a documentelor si contractelor incheiate cu institutii financiare sau cu alte organizatii sau persoane.

4. Necunoasterea motivului pentru care afacerea este oferita spre vanzare. Proprietarul businessului pe care doresti sa il cumperi poate argumenta vanzarea afacerii sale deoarece doreste sa se pensioneze sau sa se retraga de pe piata. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca el sa cunoasca intentia unui mare lant de magazine extrem de competitiv de a deschide un punct de vanzari in apropierea locatiei sale. Stabileste care sunt motivele care l-au determinat pe proprietar sa vanda afacerea si cum va evolua mediul de afaceri dupa ce vei intra in posesia businessului.

5. Ignorarea identitatii companiei si a imaginii pe care aceasta o are formata in mintea consumatorilor. Majoritatea companiilor si-au stabilit o imagine sau un brand de-a lungul anilor. Clientii sunt familiarizati cu acestea, iar schimbarea rapida a identitatii firmei poate fi contraproductiva, deoarece imaginea firmei poate fi parte integranta a valorii businessului.

6. Un contract cu conditii nefavorabile pentru cumparatorul afacerii. Va trebui sa negociezi detaliile referitoare la achizitie: active, know-how, marci inregistrate, stocuri, facturi restante etc.

7. Supraindatorarea. O greseala comuna pe care antreprenorii o fac este contractarea prea multor imprumuturi.

8. Efectuarea de modificari drastice in ceea ce priveste activitatea interna ce se desfasoara in cadrul companiei. Timpul pe care il pierzi angajand si instruind personal nou te poate costa bani. Adesea, angajatii actuali sunt cei mai familiarizati cu mecanismele interne ale companiei.

9. Nepromovarea afacerii. Presupunerea ca, din moment ce businessul este deja stabilit si prezent pe piata de mai mult timp, nu mai are nevoie de promovare, este total eronata. Chiar daca firma are o baza solida de clienti fideli, este necesar sa fie creat un plan cuprinzator de marketing si publicitate.

10. Necunoasterea valorii companiei. Antreprenorii care doresc sa cumpere o afacere deja existenta trebuie sa efectueze o analiza financiara detaliata a businessului pentru a determina valoarea companiei si pentru a fixa pretul de cumparare al acesteia.

Vezi si Modalitati de finantare a unui IMM

Vezi si Planuri de afaceri

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

afacerea, poate, businessuluicompaniei, afacerii, suntfirmei, afaceri, deoarececontrar, familiarizati, piatafirma, necunoasterea, necesarvalorii, antreprenorii, nume