Noua abordare a luptei antidrog
Data: 30 aprilie 2014 Ora: 12:16Bucuresti, 29 aprilie 2014: Uniunea Camerelor de Comert Bilaterale din Romania in colaborare cu SC Aurora Dulamangiu eU din Austria si compania Drug Lab 118 Ltd. din Marea Britanie, au organizat cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la Amfiteatrul Albastru, seminarul cu tema: ,,Testele NH2 si THC DrugLab - modalitate rapida si sigura de depistare a drogurilor".
Organizatorii au prezentat trei teste de detectie a narcoticelor, lansate la nivel mondial in 2013, foarte eficiente, care permit semnalarea in cateva secunde a prezentei substantelor halucinogene.
La eveniment au participat personalitati din principalele institutii si structuri guvernamentale cu responsabiliati in combaterea traficului si consumului: politia, jandarmeria, Parchetul, Agentia Nationala Antidrog, Agentia Nationala Antidoping, etc. si reprezentanti ai societatii civile si ai structurilor din invatamant, implicati in educarea si constientizarea tinerilor cu privire la impactul social al traficului si consumului de droguri.
„Se poate face un business bun dand Cezarului ce este al Cezarului, adica dand inapoi societatii o parte din profitul realizat, aducand societatii un beneficiu, o plusvaloare cu atat mai importanta, cu cat se realizeaza prin implicare sociala, ajutand la destructurarea unor organizatii rau-famate, ceea ce este o munca nevazuta, grea, asidua, continua”, a declarat in deschiderea seminarului domnul conf. Univ. Dr. Nasty Vladoiu, presedintele Uniunii Camerelor de Comert Bilaterale din Romania.
Subliniind faptul ca Uniunea Camerelor de Comert Bilaterale din Romania si-a asumat acest rol social de a se implica in actiuni destinate insanatosirii societatii romanesti, domnul Vladoiu a vorbit despre importanta strangerii randurilor in fata unui fenomen care cuprinde un procent tot mai mare si din societatea romaneasca.
Primul care s-a alaturat acestui demers a fost IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a vorbit despre necesitatea mobilizarii tuturor factorilor educationali pentru „trezirea constiintelor” si instituirea unui dialog pe problematica drogurilor la nivelul intregii societati.
Anual, la nivel mondial, 1,2 milioane de oameni declara ca au consumat narcotice cel putin o data, a afirmat in continuare Dl. Lyon Colin, expert al companiei Drug Lab 118 Ltd., scolile si universitatile fiind teritoriul cel mai vulnerabil. In Marea Britanie, 70% dintre studenti admit ca au testat cel putin o data efectul drogurilor si, tinand cont de valul de violente pe care dependenta de stupefiante il creeaza, determina luarea unor masuri imediate pentru diminuarea acestui flagel. Produsele prezentate NH2 DRUGLab, THC DrugLab si DrugLab Drink Detective, ofera avantajul realizarii de teste cu rezultate imediate si eficiente, noninvazive, care permit schimbarea abordarii luptei impotriva drogurilor.
In Romania 4,3 % din populatie consuma substante narcotice, procentul fiind in crestere, pentru care se impune utilizarea de catre autoritati a unor metodologii si tehnologii eficiente, a declarat domnul Sorin Oprea, Directorul Agentiei Nationale Antidrog.
Adaptarea legislatiei si realizarea de parteneriate intre institutiile Statului si societatea civila pot constitui o baza solida intr-o noua abordare in domeniul luptei antidrog, a spus Eugen Coifan, Secretar General al Agentiei Nationale Antidoping.