Greseli frecvente la infiintarea unei firme si recomandari
Data: 30 august 2011 Ora: 12:06Un antreprenor aflat la inceput de drum este supus unor riscuri ce tin de natura afacerii pe care doreste sa o dezvolte, sau de piata si situatia economica a tarii in care isi va desfasura activitatea. Aceste riscuri au un impact negativ asupra afacerii.
1. O prima greseala tipica in cadrul unui startup este insuficienta calificare si experienta profesionala a intreprinzatorului.
2. In situatia in care nu exista o strategie clara de marketing, nu pot fi receptate nevoile consumatorilor si semnalele pietii, iar intreprinzatorul nu va putea sa se adapteze rapid la modificarile aparute pe piata, cu maxima eficienta.
3. Insuficienta cunoastere a competitorilor, a produselor si serviciilor oferite de catre acestia este o alta greseala frecvent intalnita la intreprinzatorii neexperimentati.
4. Necunoasterea schemei de organizare interna a firmei sau cunostinte insuficiente in ceea ce priveste organizarea firmei pot avea drept rezultat o dezorganizare in cadrul afacerii. Este importanta diferentierea activitatilor si repartizarea lor pe posturi.
5. Dependenta excesiva de anumiti furnizori: in general se recomanda sa nu se apeleze la un singur furnizor - pentru evitarea cresterii gradului de dependenta de acestia.
6. In cazul in care intreprinzatorul nu are capacitatea si cunostintele necesare recrutarii si selectiei personalului, pot aparea greseli sau erori de angajare. Activitatea de recrutare poate deveni o activitate complexa si extrem de costisitoare, care necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste consecintele organizationale interne si externe.
7. Necunoasterea reglementarilor legale si a obligatiillor fiscale conduce la utilizarea ineficienta si deficitara a resurselor firmei.
8. Daca antreprenorul nu dispune de resurse financiare suficiente, supravietuirea firmei pe termen mediu si lung va fi ingreunata sau chiar imposibila.
9. Evaluarea gresita a cheltuielilor operationale conduce la risipa resurselor de care dispune firma si la ineficienta desfasurarii activitatii.
10. Incapacitatea de rambursare din profit a creditelor va avea drept consecinta supraindatorarea firmei.
11. Alegererea necorespunzatoare a amplasamentului intreprinderii va avea un impact negativ asupra vanzarilor si a vizibilitatii firmei.
Recomandari pentru antreprenorii aflati la inceput de drum
1. Verifica in mod autocritic aptitudinile tale personale ca si calificarea ta profesionala.
2. Analizeaza cu exactitate piata si posibilitatile de desfacere.
3. Analizeaza ce este mai indicat: infiintarea unei firme noi sau preluarea uneia existente.
4. Alegeti cu grija viitorii colaboratori.
5. Alegeti cu grija amplasamentul si dotarile.
6. Analizeaza reglementarile legale cu care te poti confrunta.
7. Determina cu exactitate necesarul de capital.
8. Planifica cifra de afaceri, costurile si profiturile viitoare.
9. Verifica daca dispui de lichiditatile necesare.
10. Apeleaza la un colaborator calificat pentru activitatea de contabilitate.
11. Verifica posibilitatile de utilizare ale tehnicii de calcul.
12. Informeaza-te cu privire la obligatiile tale fiscale viitoare.
13. Alege cea mai potrivita forma de organizare pentru firma ta.
14. Verifica riscurile posibile si ia masuri de asigurare corespunzatoare.
15. Indeplineste cu grija toate formalitatile de infiintare necesare.
16. Apeleaza din timp la un specialist care poate sa-ti acorde consultanta.
Tineti minte! Realizarea unui plan de afaceri bine pus la punct este o conditie obligatorie pentru un startup.