Femeia – un antreprenor mai bun decat barbatul?
Data: 23 martie 2012 Ora: 10:14Participarea femeilor la dezvoltarea antreprenoriatului este foarte importanta pentru ca poate aduce foarte multe imbunatatiri avand in vedere ca femeile sunt mult mai responsabile, sunt foarte tenace. Acest lucru poate sa duca la o crestere a calitatii mediului de afaceri.
In urma unor studii realizate de cercetatori, in care au fost implicate femeile care au reusit sa-si faca o cariera de succes in diverse domenii, s-a constatat ca, indiferent de tara din care provin, ele se lovesc de aceleasi greutati.
In mare, putem discuta de cinci mari preocupari ale acestora: autenticitatea, relatiile, influenta, flexibilitatea si propria motivatie.
Femeile doresc sa aiba o linie clar trasata intre interesele profesionale si cele personale. Totodata, ele au o nevoie fundamentala de a intra in contact cu oamenii din jur, fiind un lucru demonstrat faptul ca femeile se pricep mai bine decat barbatii in ceea ce priveste comunicarea si relatiile intre oameni.
Influenta, dorinta de a ajuta si de a controla destinul cuiva este o alta caracteristica a femeilor, impreuna cu capacitatea de a se adapta usor schimbarilor care intervin in mediu.
Pe langa motivatia puternica, femeile pot beneficia de avantajele intuitiei, o resursa insuficient cunoscuta, dar invocata atat de des incat a devenit o tema des intalnita in literatura de specialitate.
Intuitia le ajuta pe femei sa rezolve problemele intr-un mod mai creativ prin care accepta mai usor ideile celor din jur.
In prezent, asistam atat la cresterea numarului de femei antreprenor, cat si la cresterea substantiala a numarului de asociatii ale femeilor.
Printre primele asociatii de femei infiintate in Romania se numara:
- Asociatia Femeilor din Romania (AFR)
- Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania (APFR)
- Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri (CAFA)