Cum sa te desparti de un angajat
Data: 10 noiembrie 2011 Ora: 11:25Acum, mai mult ca niciodata, angajatii care parasesc compania ar trebui tratati cu apreciere si respect.
O despartire "violenta" este intotdeauna o greseala imensa. Atat cel parasit-angajatorul, cat si cel care pleaca-angajatul, trebuie sa inteleaga ca sentimentele negative vor disparea in scurt timp, iar ceea ce ramane este experienta colaborarii. Asadar, indiferent de circumstantele in care un angajat pleaca, este bine sa ramana, cum se spune, loc de buna ziua. Iata, de ce.
Suntem conectati printr-un numar infinit de fire. Orice afacere este dependenta de recomandarile celor care au colaborat cu compania respectiva, atat in calitate de clienti, cat si de angajati. Iar o recomandare inimoasa va atrage noi clienti si angajati talentati.
Fostii angajati ofera perspective nebanuite. Ei cunosc sistemul din interior, viziunea companiei, punctele tari, dar si slabiciunile. Asadar, ei pot aduce dezavantaje mari afacerii atunci cand pleaca dezamagiti, dar pot deveni si un punct de vedere obiectiv foarte pretios, atunci cand raman in relatii bune cu compania.
Nu mai exista job-uri de-o viata. Mobilitatea pe piata muncii este in crestere si nu mai exista drum de intoarcere. Angajatii nu mai petrec o viata in cadrul unei companii si isi pot schimba si cariera mult mai usor. In plus, creste numarul celor care adera la diferite grupuri, organizatii, asociatii, asadar, probabilitatea ca fostii angajati sa ajunga viitori colaboratori este tot mai mare. Nu ar fi pacat ca o oportunitate de business sa fie pierduta din cauza unor resentimente vechi?
Asadar, astazi, mai mult ca niciodata, fostii angajati trebuie priviti ca resurse valoroase si dupa plecarea acestora din companie. Iar atunci cand pleaca, sefii ar trebui sa isi gasesaca timpul si intelepciunea de a le multumi pentru colaborare si pentru ce au realizat in cadrul companiei.