Vicepremierul Liviu Dragnea participa la conferinta Oxygen Events, "Romania incotro?”
Data: 23 octombrie 2013 Ora: 09:30Joi, 24 octombrie 2013, Oxygen Events organizeaza un nou eveniment din seria “Romania, INCOTRO?”, avand ca tema: “Dezvoltarea Regionala”. Evenimentul este organizat cu sprijinul Bancii Mondiale si al Bancii Nationale a Romaniei si va avea loc la Arenele BNR, Centrul de Perfectionare Profesionala si Activitati Sociale, Strada Dr. Joseph Lister, Nr 37.
Conferinta trateaza problematica dezvoltarii regionale si posibilele modificari administrativ-teritoriale din perspectiva economica, la eveniment participand nume sonore din administratia publica si mediul de afaceri.
Evenimentul va fi deschis de catre Liviu Dragnea, viceprim-ministrul si ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice iar moderatorii evenimentului sunt Valentin Lazea, economist sef, Banca Nationala a Romaniei si Victor Giosan, consultant international.
In termeni conceptuali, guvernantii ne prezinta o politica de dezvoltare regionala in care ne dorim cu totii sa credem, si care urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in sectorul privat, cresterea locurilor de munca si nu in cele din urma cresterea calitatii vietii.
Pe langa eforturile guvernamentale in sensul dezvoltarii regionale pe care orice putere administrativa are obligatia sa le depuna cu cea mai buna pricepere, ca stat membru al Uniunii europene, nu trebuie sa neglijam fondurile comunitare pe care le avem la dispozitie. Asadar, fie ca vorbim de modificarea cadrului institutional regional sau de absorbtia fondurilor europene, toate trebuie sa conduca in directia dezvoltarii si aplicarii unei strategii coerente de dezvoltare regionala.
Iar pentru ca obiectivul primordial al acestui eveniment consta in conexarea si intarirea parteneriatului intre toti factorii implicati in domeniul dezvoltarii regionale, ne-am propus sa aducem la aceasi masa reprezentanti de top ai administratiei centrale si regionale, ai mediului de afaceri, ai societatii civile si academice.
Regasiti mai jos mesajele speakerilor ce vor lua parte la dezbateri:
Liviu Dragnea
“Descentralizarea administrativa reprezinta in primul rand ruperea definitiva a Romaniei de regimul comunist. Actualul sistem administrativ este in linii mari acelasi din perioada comunista, s-au schimbat doar numele unor institutii, dar puterea de decizie a ramas concentrata la Bucuresti, iar acest lucru a impiedicat dezvoltarea locala si regionala. Scopul reformei este de a duce decizia administrativa si resursele financiare cat mai aproape de oameni, unde se cunosc mai bine nevoile si prioritatile acestora. Modelul pe care il vizam si-a demonstrat eficienta in multe state dezvoltate din Uniunea Europeana.”
Radu Gratian Ghetea
“Comunitatea bancara din Romania este interesata sa contribuie la elaborarea si imbunatatirea legislatiei privind managementul financiar al fondurilor europene, alaturi de toate partile implicate, obiectivul fiind cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene. Economia nationala trebuie sa beneficieze de avantajul semnificativ al unei mai bune absorbtii a fondurilor europene."
Marcel Heroiu
“Conceptul de dezvoltare regionala este unul relativ nou dar critic pentru Romania. O abordare eficienta a dezvoltarii regionale va permite nu numai o mai buna absorptie a fondurilor europene dedicate acestui sector, dar va permite si constructia unei baze solide pentru dezvoltarea sustenabila a tarii.”
Mihai Bogza
“Asa cum se arata pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, unul dintre principiile care stau la baza elaborarii si aplicarii politicilor de dezvoltare regionala il constituie “parteneriatul intre toti actorii implicati in domeniul dezvoltarii regionale”. In acest cadru, Consiliul Investitorilor Straini, ca organizatie profesionala care isi propune realizarea unei dezvoltari economice sustenabile, isi aduce contributia prin formularea de propuneri concrete vizand realizarea unui mediu de afaceri mai favorabil si asteapta din partea autoritatilor un dialog deschis in legatura cu acestea.”
Elena Tudose (Iorga)
“Regionalizarea inseamna, dincolo de aspectele politice, un proces de reorganizare pe principii de eficienta si eficacitate a utilizarii optime a resurselor comunitatilor locale. In acelasi timp, regionalizarea nu trebuie sa insemne uniformizare, ci identificarea acelui specific regional care poate sa potenteze dezvoltarea economica a zonei.”
Victor Giosan
“Regionalizarea si dezvoltarea regionala constituie un subiect deosebit de important atat din perspectiva dezvoltarii economice si sociale, a reducerii disparitatilor dintre Romania si tarile europene dezvoltate si dintre diverse regiuni romanesti, cat si din perspectiva imbunatatirii guvernantei publice; cresterea semnificativa a calitatii cheltuielilor publice reprezinta o problema nevralgica care inca isi asteapta o rezolvare. Proiectul regionalizarii este deosebit de important si din aceasta perspectiva, el ridicind anumite sfidari care trebuie privite cu luciditate si carora ar fi bine sa le gasim solutii adecvate.”
Gabriel Friptu
“Programul Operational Regional se afla pe primul loc in ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene, dar si al impactului asupra comunitatilor.
Din aceasta perspectiva, pentru urmatorul exercitiu financiar, alocarea dedicata Programului Operational Regional ar putea fi mult mai consistenta, avand in vedere nevoile comunitatilor locale in concordanta cu obiectivele Strategiei Europa 2020.”
Anca Laura Ionescu
“Avand in vedere problemele cu care se confrunta mediul de afaceri, Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism a inteles necesitatea initierii unor actiuni care sa sprijine IMM-urile. Printre acestea enumeram: modificarea Legii 346/2004; elaborarea strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea IMM; elaborarea Planului de actiuni pentru dezvoltarea mediului de afaceri; continuarea programelor cu finantare de la bugetul de stat; implicarea in procesul de elaborare a documentelor prgramatice pentru perioada 2014 – 2020. etc.”
Minel Prina
“Slatina este un pol regional de dezvoltare cu mare potential si cu un rol cheie in dezvoltarea regiunii Sud-Vest Oltenia. Prin atuurile sale asigurand premisele necesare dezvoltarii unor puternice relatii de interdependenta cu ariile inconjuratoare, fie ele rurale sau urbane. Sectorul industrial este dinamic, are o tendinţa pozitiva si inca exista potenţial pentru imbunataţirea sa, pentru integrarea altor activitaţi industriale si atragerea de noi investitori. Parcul Industrial pe care il dezvoltam in prezent va oferi investitorilor oportunitatea dezvoltarii afacerilor intr-un oras cu traditie industriala, cu forta de munca inalt calificata si cu o administratie bazata pe principiile transparentei si eficientei.”
Prof. Dr. Dumitru Sandu
”O regionalizare conceputa pentru functionalitate si coeziune teritoriala nu are decat de pierdut daca tentatia fragmentarii si a regiunilor mici sacrifica policentrismul urban. Marea problema a regionalizarii relansata in 2013 in Romania nu sunt criteriile de proiectare a regiunilor ci respectarea lor in practica.”
Comentarii
dezvoltarii, dezvoltarea, europene, regionale, regionala, afaceri, dezvoltare, fondurilor, perspectiva, regional, romania, cresterea,
- Startup
- Marketing
- Juridic
- Financiar
- Idei de afaceri
- Ghiduri
- Afaceri de Succes
- Evenimente Business