Romania Incotro? Creditele neperformante Editia a II-a
Data: 26 octombrie 2012 Ora: 11:40Oxygen Events organizeaza editia a doua a conferintei Creditele neperformante. Evenimentul face parte din ciclul de conferinte financiar-bancare „ Romania, incotro?” initiate si organizate de Oxygen Events. Evenimentul este sprijinit de catre Banca Nationala a Romaniei, Asociatia Romana a Bancilor, Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Imobiliare.ro, Deloitte si Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii.
Invitam profesionistii sa participe la eveniment si sa trateze problematica cu care se confrunta zilnic, sa exprime diverse viziuni privind riscul si gestionarea acestuia pe piata creditului atat pentru institutiile financiare cat si pentru consumatori.
Evenimentul se doreste a fi o ocazie pentru a gasi raspunsuri la multe din intrebarile generate de problematica supusa dezbaterii si gasirea resurselor care sa ne ajute sa iesim din criza si sa creditam ferm.
Ileana Ghica, directorul general al firmei organizatoare sustine ca „ acest eveniment isi propune atat sa evalueze imprumuturile neperformante in contexul actual generat de criza economica globala ale carei repercursiuni bantuie prin maruntaiele economiei mondiale cat si sa identifice tendintele cheie in practicile de gestionare a creditelor.
Asa cum afirma prof.univ.dr. Monica Dudian “impactul sectorului bancar asupra cresterii economice depinde de contextul istoric si de nivelul de dezvoltare al tarii analizate: economie matura, economie emergentă sau economie subdezvoltata. Teoretic, sistemul bancar este cel care previne asimetria informatiei dintre creditori si debitori, reduce costurile de tranzactie, monitorizeaza managerii si asigura alocarea resurselor financiare intr-un mediu economic inerent incert. In acelasi timp, in absenta unui cadru institutional adecvat sau/si intr-un anumit context economic, sistemul bancar poate dezvolta la randul sau un comportament oportunist manifestat prin hazard moral si selectie adversa, ceea ce se concretizeaza in credite neperformante si alocarea ineficienta a resurselor.”
Dragos Cabat, analist financiar, Efin considera ca „companiile in general si IMM-urile in special, se confrunta cu o criza acuta de lichiditati. Bancile nu sunt dispuse sa crediteze nevoile lor de finantare pentru tranzactiile comerciale ale firmelor mici si mijlorii. Relatia IMM cu clientii si furnizorii a devenit tot mai dependenta de rapiditatea ciclului de conversie a numerarului si de modul in care sunt gestionate creantele comerciale. Orice derapaj in incasarea creantelor de la parteneri poate duce o firma mica intr-o situatie financiara grava, chiar in insolventa. De aceea, sistemele de monitorizare a clientilor existenti si de verificare pentru clientii noi sunt cruciale pentru a asigura protectia financiara a companiilor.”
Ovidiu Bordeut, analist financiar evidentiaza ca „noile cerinte de capital, corelate cu dimensiunea si calitatea portofoliile de credite, nu vor avea un impact major asupra afacerilor bancilor din Romania, dar reglementarile Basel III in ansamblu vor schimba modul de a gandi bankingul in general, si creditarea in mod special. Prelungirea crizei financiare, cerintele privind guvernanta si agregarea datelor de risc, coroborate cu impactul cerintelor de capital asupra grupurilor-mama, vor intensifica presiunea pentru o eficienta operationala sporita, cu impact asupra programelor de reducere a costurilor, investitiilor in IT si ajustarii dimensiunii portofoliilor de credite, dar este este previzibil sa conduca in acelasi timp si la cresterea costurilor de finantare. Ca de fiecare data, concurenta ii va avantaja pe cei care vor identifica trendurile inaintea celorlalti si isi vor adapta din timp modelele de afaceri."
Nicolae Iordan Constantinescu, presedinte Fundatia Paneuropa, sustine ca „cand mentionam despre implementarea acordului Basel III de la 1 ianuarie 2013, in viziunea Uniunii Europene prin CRD IV care va crea un regim comunitar extins, e cazul sa ne amintim ca primul acord basel a fost consacrat exact temei creditelor neperformante in varianta adecvarii de capital pentru prevenirea riscului de credit, respectiv de nerambursare a creditului. Ar trebui sa ne amintim ca actuala criza financiara globala ale carei reverberatii bantuie prin maruntaiele economiei mondiale s-a datorat exact creditelor neperformante. Creditele neperformante nu reprezinta un eveniment accidental, incidental, ci reprezinta un fenomen din pacate destul de des si puternic inradacinat in sistemele bancare care trebuie in continuare combatut pentru a limita dimensiunile si efectele , eventual al inlatura cu totul.”
Adrian Erimescu, CEO, Imobiliare.ro considera ca „in contextul cresterii volumului de proprietati in executare silita, adresarea consumatorului final (versus discount-buyers) poate aduce bancii un pret mai bun de vanzare. Insa, pentru a-l adresa eficient, pe langa componenta legala asigurata de executorul judecatoresc, se impune asezarea unui strat de educare, marketing si vanzare specific sectorului imobiliar.”
Evenimentul se bucura de prezenta viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu. Printre speakeri se numara Adrian Codarlaşu, director risc, UniCredit Tiriac Bank, presedinte, Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Bogdan Moinescu, consilier, Serviciul de Gestiune al Crizelor Financiare, Banca Nationala a Romaniei, prof.univ.dr. Monica Dudian, Academia de Studii Economice, Dragoş Cabat, analist financiar, Efin, Gianina Lazanu, Recovery Manager, BRD Groupe Societe Generale, Mirela Iovu, President of Consultative Council of Founding FINBAN, *Arin Stanescu, Managing Partener, Stănescu Milos Dumitru si Asociatii, Adrian Erimescu, CEO, Imobiliare.ro, Silvia Dusa, consultant REI/Fundatia Paneuropa, Nicolae Iordan Constantinescu, presedinte, Fundatia Paneuropa, Ovidiu Bordeut, analist financiar, Radu Dumitrescu, Assistant Director, Deloitte Financial Advisory Services, Daniel Petre, Senior Manager, Deloitte Tax, Leontin Trifa, Associate Partner, Deloitte Legal/Reff & Associates.
Evenimentul se va incheia cu o Tombola a cartilor de vizita sponsorizata de Editura Litera, Casa Jad si Editura Nemira.
Va asteptam. Specialistii sunt aici! Veniti, luati-le interviuri si veti avea stiri calde, de mare interes.
Comentarii
neperformante, bdquo, evenimentul, romania, criza, financiare, deloitte, sunt, financiar, analist, romaniei, asociatia, general, basel, imobiliare, economie, bancar, capital,
- Startup
- Marketing
- Juridic
- Financiar
- Idei de afaceri
- Ghiduri
- Afaceri de Succes
- Evenimente Business