Relatiile romano-chineze intra intr-o noua etapa de dezvoltare
Data: 16 octombrie 2013 Ora: 11:54Anul 2013 poate marca un punct de cotitura in dezvoltarea relatiilor traditionale de colaborare economica si comerciala dintre mediile de afaceri din Romania si China, conform declaratiilor facute de participantii la Forumul Romania - China organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei in colaborare cu Consiliului Chinez pentru Promovarea Comertului International (CCPIT) si cu sprijinul Ambasadei R.P. Chineze la Bucuresti.
Evenimentul a fost prilejuit de vizita in Romania a unei delegatii economice a Consiliului Chinez pentru Promovarea Comertului International (CCPIT) condusa de Directorul General Adjunct, Doamna Li Qingshuang, si formata din companii din domeniul productiei auto, echipamente energetice, masini si echipamente industriale, mobila, produse sanitare, comert (import/export): produse energetice, agro-industriale, metale neferoase, industria hoteliera, energie regenerabila, servicii pentru evenimente expozitionale, media, servicii internet, resurse umane, papetarie, solutii inovative in constructii, dezvoltarea de proiecte industriale si imobiliare, IT&C.
Camera Nationala valorifica astfel relatiile traditionale instituite cu Consiliul Chinez pentru Promovarea Comertului International (CCPIT) in sensul sprijinirii parteneriatului multisectorial intre firmele romanesti si cele din zone dinamice economic, cum este cazul Chinei, in vederea identificarii de noi oportunitati de afaceri, pentru cresterea exporturilor romanesti si reducerea deficitului comercial, prin concretizarea complementaritatilor celor doua economii. Cu acest mesaj de incurajare din partea Presedintelui Camerei Nationale, Mihail M. Vlasov, prezentat de Dan Dumitru, Presedintele CCI Ilfov, au fost deschise lucrarile in plen ale Forumului.
Cele doua tari au un „potential urias de colaborare economica si comerciala insuficient explorat in prezent”, si, chiar daca se confrunta cu multe dificultati generate de procesele de reforma, interesele comune sunt mai importante”, a spus in continuare Consilierul Economic al Ambasadei R.P. Chineze la Bucuresti, Liu Qi Wei. Strangerea raporturilor politice la nivel guvernamental dintre cele doua tari a creat “platforma pentru negocierea unor investitii de anvergura si cresterea increderii in colaborarea dintre oamenii de afaceri, atu valorificat in mod pragmatic de firmele din ambele tari, ale caror afaceri insumate au atins valoarea de 2 miliarde USD, Romania reusind sa-si majoreze exporturile in primele opt luni ale acestui an cu 25%, deficitul ramanand insa la 1,3 miliarde USD, in defavoarea tarii noastre.
Romania prezinta un interes in crestere pentru investitorii chinezi, aflati in prezent pe locul 8 in clasamentul general al investitiilor straine din tara noastra, tinand cont de existenta unei baze industriale importante, a resurselor naturale si umane valoroase si fiind “relativ competitiva in domeniul petrochimic, constructiilor de masini, TIC si industria agro-alimentara (in special produse din carne si vin).
“Perspectivele de evolutie economica bilaterala sunt foarte bune, si exista spatiu de largire a colaborarii intre cercurile economice din cele doua tari”, a subliniat diplomatul chinez.
Consiliul Chinez pentru Promovarea Comertului, cel mai mare organism de promovare a comertului international si investitiilor din China doreste in continuare intensificarea colaborarii cu CCIR, care va contribui cu siguranta la inmultirea punctelor de tangenta dintre cele doua comunitati de afaceri, prin intensificarea vizitelor reciproce si a participarilor la targuri si expozitii, dinamizarea schimbului de informatii, medierea si arbitrarea actiunilor litigioase in afaceri, imputernicirea pentru solutionarea problemelor legate de licente si marci comerciale etc., a declarat Li Qingshuang.
Premisele politice reprezinta un impuls adresat mediilor de afaceri si arata o deschidere maxima a celor doua guverne catre realizarea unui parteneriat strategic, prin implicarea partii chineze in mari proiecte de investitii in infrastructura si energie, a aratat in finalul sesiunii plenare Valentin Brebenel, Director General Adjunct al Departamentului de Comert exterior si Relatii Internationale din Ministerul Economiei.
Forumul Romania - China a continuat cu intalniri de business intre firmele romanesti si cele chinezesti.
Comentarii
afaceri, romania, doua, comertului, chinez, china, tari, promovarea, international, chineze, industriale, produse, romanesti, comert, general, ccpit, firmele, economica,
- Startup
- Marketing
- Juridic
- Financiar
- Idei de afaceri
- Ghiduri
- Afaceri de Succes
- Evenimente Business