Exporturile - motor de crestere economica pentru Romania
Data: 20 iunie 2014 Ora: 09:28Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban a participat joi, 19 iunie a.c., la Forumul Exporturile - motor de crestere economica pentru Romania. Evenimentul a fost organizat de Intact Media Group si s-a desfasurat la Palatul Parlamentului, Sala Drepturilor Omului, in prezenta Prim-ministrului Romaniei, Victor Ponta, a Viceprim-ministrului, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a Ministrului Economiei, Constantin Nita, dar si a unor importanti reprezentanti ai companiilor exportatoare.
Forumul a fost deschis de Prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta care a declarat ca rolul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei va fi mult mai important decat pana acum in comunicarea planului Strategiei de Export si nu doar pentru organizarea de targuri si expozitii. In ceea ce priveste competitivitatea companiilor pe piete externe, Guvernul are in vedere urmatoarele directii: fiscalitate redusa, politica agricola, scheme de ajutor de stat pentru companii mari dar si pentru IMM-uri in vederea crearii de noi locuri de munca, legislatia muncii si reducerea pretului la energie.
Viceprim-ministrul, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin a precizat ca in 2013 Romania a inregistrat un succes economic, exporturile agricole fiind mai mari decat importurile. In anul 2013 s-au exportat produse agricole in valoare de peste 5 miliarde euro si pentru prima data dupa 20 de ani se inregistreaza o balanta pozitiva pentru Romania de 324 milioane euro fata de un deficit de 745 milioane euro in 2012. Strategia ministerului in ceea ce priveste exporturile vizeaza un amplu proces de investitii in irigatii, bugetul alocat pentru 2014 fiind de 140 milioane euro fata de anul 2012 care a avut un buget de 25 milioane euro, iar pentru perioada 2014-2020 un buget de 370 milioane euro.
Ministrul Economiei, Constantin Nita a confirmat faptul ca Romania este cea mai mare piata din Sud-Estul Europei. Ministrul Economiei a aratat ca exporturile au atins in 2013 un nivel record de 49,6 miliarde euro iar importurile au totalizat 55,3 miliarde euro. La 30 aprilie 2014 exporturile au insumat 16,93 miliarde euro, cu o creste de 8,1% fata de aceeasi perioada a anului 2013. Sectoarele strategice si pietele tinta pentru perioada urmatoare in ceea ce priveste exporturile sunt masini si echipamente, IT&C, mobila, confectii si incaltaminte, aeronautica si tehnica militara, constructii dar si energie, precizand ca este necesar ca Romania sa exporte energie.
Prioritatile Ministerului Economiei in ceea ce priveste strategia de export 2014-2020 sunt: diversificarea schimburilor de export, cresterea rolului Consiliului de Export si crearea de noi centre regionale, dezvoltarea portalului de comert exterior, reorientarea activitatii de comert exterior, atragerea de fonduri structurale, infiintarea a cinci centre de promovare a produselor romanesti prin crearea unor agentii economice, finalizarea strategiei de competitivitate si a strategiei de reindustrializare a Romaniei.
La randul sau Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei a punctat aspectele care trebuie rezolvate in sprijinul agentilor economici, in principal exportatori, aspecte care au fost precizate si de reprezentantii Guvernului, respectiv reducerea fiscalitatii, problematica energetica, in special diversificarea surselor de energie, exploatarea surselor conventionale si neconventionale – incurajarea exploatarii gazelor de sist sau din Marea Neagra, dar si aspecte legate de domeniul transporturilor precum finalizarea tronsonului Pitesti-Sibiu sau tronsonul 7 european ce deserveste tari din Europa Centrala precum Serbia, Ungaria, Slovacia si Austria. In ceea ce priveste navigabilitatea pe Dunare, Mihai Daraban a facut referire la regularizarea malurilor Dunarii si asigurarea unui pescaj de 2,5 m astfel incat sa fie posibila o navigabilitate pe Dunare de 365 zile/an, in beneficiul exportatorilor.
De asemenea a precizat ca impreuna cu Directia Generala Comert si Relatii Internationale din cadrul Ministerului Economiei, Camerele de Comert si Industrie Judetene au promovat permanent oferta de export a Romaniei si in acest sens considera necesar crearea unui ghid local care sa prezinte ofertele companiilor si proiectele de investitii din fiecare judet.
In incheierea discursului sau, Presedintele CCIR a reiterat deschiderea Camerei pentru crearea unui cadru de dialog national intre Guvern si mediul de afaceri, avantajul Sistemului Cameral fiind prezenta in fiecare judet al tarii.
Comentarii
euro, comert, romaniei, exporturile, economiei, milioane, romania, priveste, export, energie, crearea, industrie, camerei, miliarde, constantin, ministrul, companiilor, ministerului,
- Startup
- Marketing
- Juridic
- Financiar
- Idei de afaceri
- Ghiduri
- Afaceri de Succes
- Evenimente Business