Doar 6% din firmele intrate in insolventa scapa de faliment
Data: 28 iunie 2013 Ora: 16:00BusinessMark si Legal Magazin au organizat joi, 27 iunie 2013, la Hotel Howard Johnson din Bucuresti, conferinta Back in business vs. “Purgatoriul” falimentului. Partenerii evenimentului au fost Casa de Insolventa Transilvania (CITR), Rominsolv, Rovigo, Wolters Kluver si Expense Reduction Analysts - Romania. Moderatorul conferintei a fost Cristian Ionescu, Country Manager, Expense Reduction Analysts – Romania.
Arin Stanescu, presedintele UNPIR: “Perioada de criza economica s-a prelungit foarte mult”
Arin Stanescu, presedintele UNPIR (Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania), a declarat ca tara noastra se afla in cel de-al cincilea an de criza economica, mentionand ca recuperarea creantelor este problema cea mai dificila a practicienilor in insolventa.
Arin Stanescu a precizat ca, in aceasta toamna, va fi transmis Parlamentului Codul Insolventei, care cuprinde toata legislatia din domeniu. Totodata, presedintele UNPIR a mentionat faptul ca Fondul Monetar International nu agreaza promulgarea Legii Insolventei persoanelor fizice.
Andrei Cionca, Founding Associate, Casa de Insolventa Transilvania: “Creditele neperformante vor continua sa creasca”
“Creditele neperformante vor continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca”, a subliniat Andrei Cionca, Founding Associate, Casa de Insolventa Transilvania (CITR). El a anuntat ca CITR a demarat crearea unui fond (cu un capital initial de 10 milioane de euro) care sa investeasca in companiile aflate in restructurare.
“Vom avea astfel acces la bani. In prezent suntem intr-un cerc vicios, chiar daca restructurezi, nu ai capitalul de care ai nevoie. Totodata, se pot face restructurari si in afara insolventei (out of court)”, a explicat Cionca.
Doar 6% din firmele intrate in insolventa scapa de faliment
Companiile aflate in portofoliul CITR care sunt in insolventa au active de circa 500 de milioane de euro si datorii de 2 miliarde de euro, gradul de acoperire a datoriilor ridicandu-se la 25%, nivel similar cu cel din Uniunea Europeana. Andrei Cionca a evidentiat insa ca rata de succes (companiile care ies cu bine din procedura insolventei) este de doar 4%-6%, comparativ cu procentajul de 20% la nivelul UE. Astfel, in Romania, din 30.000 de insolvente, doar 1.000 de firme sunt restructurate, restul sfarsind in faliment.
In 2013 vor intra in insolventa mai multe firme mari
Companiile care intra in insolventa au o durata medie de functionare de 7-8 ani, iar golul financiar si social lasat de acestea nu poate fi inlocuit de firmele nou-infiintate decat dupa 3-4 ani de activitate, astfel ca procesul de regenerare a economiei este aproape inexistent.
Iancu Guda, Business & Debt Collection si Macroeconomic Analyst Coface, a declarat ca 2012 a fost primul an dupa 2008 care a inregistrat, pe intreg parcursul, o crestere per total a insolventelor mai rapida decat cea a firmelor nou-inmatriculate. Potrivit Coface, daca 2012 a fost anul insolventelor microintreprinderilor, in 2013 se va inregistra un numar mai mare de insolvente in cazul firmelor medii si mari.
La evenimentul Back in business vs. “Purgatoriul” falimentului, care si-a propus sa analizeze fenomenul insolventelor din perspectiva mediului de afaceri, a sistemului financiar-bancar si a practicienilor in insolventa, au fost prezenti peste 60 de participanti, reprezentanti ai companiilor specializate in insolventa si reorganizare, ai bancilor comerciale, institutiilor financiare non-bancare si ai mediului de afaceri.
Comentarii
insolventa, citr, cionca, companiile, romania, insolventei, casa, practicienilor, transilvania, insolventelor, andrei, arin, euro, business, presedintele, unpir, stanescu, decat,
- Startup
- Marketing
- Juridic
- Financiar
- Idei de afaceri
- Ghiduri
- Afaceri de Succes
- Evenimente Business