Mentorii se regasesc in munca de echipa
Ioan Birta, Manager General Birta GroupData: 21 octombrie 2011 Ora: 10:40
Ioan Birta a jucat un rol cheie in domeniul comunicatiilor mobile din Romania, fiind cel care a introdus Nokia pe piata locala. In cele din urma, Birta Group s-a specializat in montarea panourilor solare de productie a energiei electrice si incalzirea locuintelor prin colectoare solare.
Ne puteti oferi cateva detalii despre afacerea pe care o conduceti? In ce an ati inceput activitatea si carui public va adresati?
Birta Group s-a constituit in anul 1991, obiectul de activitate fiind implementarea si dezvoltarea comunicatiilor mobile in Romania.
In anul 1994 am introdus Nokia pe piata locala, Birta Group devenind reprezentantul general Nokia in Romania. In perioada anilor 1996-1997 s-au purtat discutii la nivel cu Vicepresedintele Nokia Mobile Phones si mai tarziu cu Presedintele Nokia Corporation privind construirea unei fabrici strategice in domeniul comunicatiilor mobile in Europa centrala (Ungaria sau Polonia erau “in carti” ca potentiale destinatii de relocare a unei fabrici din Finlanda sau Germania). In urma publicarii unui sondaj de notorietate de catre International Research din Londra, prin care ni se recunostea rolul de educator al pietei, in 22 aprilie 1996, ni s-a solicitat o intalnire cu premierul Finlandei, ocazie cu care am argumentat oportunitatile geo-strategice privind relocarea unei fabrici Nokia in centrul Romaniei (in anul 2007 s-a ales locatia de la Jucu/Cluj).
Care a fost motivul care v-a determinat sa incepeti aceasta afacere? Ce v-a atras la industria respectiva si cum v-a venit ideea de a infiinta aceasta afacere?
In contextul gasirii unei nise de piata, am considerat comunicatiile ca fiind vitale pentru orice societate, mai ales in contextul Romaniei, unde telefonia fixa era foarte slab acoperita.
Care au fost modalitatile de finantare ale startup-ului? Ati putea sa ne spuneti care a fost investitia initiala si sursele acesteia?
Surse proprii din Germania (firma are capital integral german).
Care au fost principalele obstacole si provocari cu care v-ati confruntat la infiintare? Cum ati reusit sa le depasiti?
Problemele care persista si astazi: fiscalitate excesiva, legislatie in permanenta transformare negativa, ignorarea de catre agentii guvernului a legislatiei europene, chiar si astazi, sub sanctiunea actiunilor EU de infringement.
Depasim aceste probleme prin plata taxelor excesive sau chiar nejustificate, opinand, cum fac si altii, relocarea afacerii in tari mai relaxate fiscal (asa cum de fapt procedeaza Ion Tiriac, Dinu Patriciu, etc.)
Ce aduce nou compania dumneavoastra? Prin ce se diferentiaza serviciile oferite fata de concurenta?
Dupa incheierea actiunii de 'celularizare a Romaniei', construim in Romania prima ferma solara de 7 MW.
Scopul este educarea maselor largi de populatie si cointeresarea lor in montarea panourilor solare de productie a energiei electrice si incalzirea locuintelor prin colectoare solare.
Cum ati caracteriza clientii care apeleaza la serviciile companiei dumneavoastra?
Curiosi, dar neincrezatori, motivul pentru care am implementat mai multe statii pilot, unde se pot vedea, pe viu, solutiile noastre din domeniul energiilor regenerabile (Iasi, Tulcea, Constanta, Bucuresti, Mioveni, Brasov,Timisoara, Muntii Semenicului, etc).
Care sunt factorii determinanti care au contribuit la succesul companiei dumneavoastra?
Calitatea si fiabilitatea produselor oferite, seriozitatea si corectitudinea in afaceri.
Privind in urma, exista vreo situatie in care acum ati fi procedat altfel?
Cu siguranta NU. Astfel de investitii sunt gandite pe termen lung si foarte lung. Acest gen de afaceri, cu produse la care se acorda garantii de producator de 5 sau 7 ani, nu se fac de amorul artei, ele nu sunt concepute, ca sa parafrazez intelepciunea populara 'de dorul leli, la usa cafenelii'.
Aveti mentori? Ce impact au avut asupra carierei si afacerii dumneavoastra sfaturile acestora?
Mentorii se regasesc in munca de echipa. Daca angajatii sunt stimulati, ei incep sa gandeasca, parerea celui mai simplu angajat trebuie procesata, si, daca este cazul, aplicata.
Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in urma experientei acumulate?
Sa dai mult si sa ceri putin.
Din pozitia de fondator, ati putea sa ne spuneti care sunt avantajele, dar si dezavantajele detinerii unei functii atat de importante?
Este bucuria de a constata afirmarea produsului si faptul ca prin actiunile proprii, mii sau sute de mii de oameni o pot duce mai bine.
Dezavantajul se reflecta prin faptul ca ramane foarte putin timp pentru familie iar programul personal este configurat de altii.
Care sunt obiectivele si planurile dumneavoastra de viitor pe plan profesional?
Daca voi trai 100 de ani, sa implementez solutia DEEP IMPACT.
In urma experientei acumulate, ce sfaturi le-ati oferi tinerilor antreprenori?
Sa frecventeze scolile fara taxe de studii, sa-si dovedeasca siesi si altora ca sunt capabili sa obtina o bursa de studii in tara sau in strainatate si sa inteleaga ca prima data trebuie sa dai si apoi sa ceri.
Daca este posibil, am dori sa aflam cate ceva despre dumneavoastra. Ce studii ati urmat, hobby-uri, experienta de munca, functii.
Am absolvit liceul seral, muncind 8-10 ore zilnic, inclusiv sambata, am studiat literele (limbi straine), ca bursier, muncind in paralel, sunt absolvent de nota 10 la studii postuniversitare (limba germana, limba engleza), translator autorizat pentru limbile sarba si croata, publicatii in domeniul etnologiei sud-slave (prefatata de Presedintele Societatii de Etnologie si Folclor din Paris, postfata de Presedintele Academiei Romane).
Hobby: schi alpin, inot, cristalo si cromo-terapia.
Functia 1991 si in prezent: Presedinte-Director general Birta Group.
sunt, care, dumneavoastra, nokia, urma, birta, group, solare, domeniul, studii, romania, mobile, piata, presedintele, fiind, anul, fabrici, daca,
- Startup
- Marketing
- Juridic
- Financiar
- Idei de afaceri
- Ghiduri
- Afaceri de Succes
- Evenimente Business