Ce este ipoteca si cum functioneaza?

Ipoteca este una din formele de garantare cele mai utilizate. Ipoteca serveste la garantarea obligatiilor debitorului fata de creditorul sau printr-un bun imobil din propriul sau patrimoniu, anume desemnat pe cale legala in acest scop (terenuri, cladiri, case, apartamente).

Ipoteca acceptata ca garantie la creditele acordate de banci este o ipoteca conventionala, care se constituie prin contract incheiat intre banca si proprietarul/proprietarii bunului adus in garantie.

Ipoteca se materializeaza printr-un contract de ipoteca, care este un contract accesoriu la contractul de creditare.

Garantarea platii prin ipoteca consta in faptul ca daca debitorul nu ramburseaza ratele creditului si obligatiile aferente, banca creditoare (in favoarea careia a fost constituita ipoteca) poate cere vanzarea bunului ipotecat, iar din suma obtinuta sa-si acopere creanta.

Chiar daca se obtine o evaluare reala a imobilului, evenimente neasteptate pot modifica valoarea garantiilor intr-un sens nedorit. Pentru a se evita pierderile care ar putea rezulta din producerea unor evenimente neprevazute, bunurile ipotecate se asigura la o societate de asigurare, iar polita de asigurare este andosata la ordinul bancii creditoare.

In urma achitarii integrale a datoriei izvorata din contractul de credit, garantul ipotecar are dreptul sa solicite bancii acordul cu privire la radierea (stergerea) inscriptiei ipotecare. Banca emite o adresa catre Oficiul de Cadastru si de Publicitate Imobiliara, prin care confirma achitarea integrala a creantei si isi da acordul cu privire la radierea ipotecii.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »