Acreditivul documentar

Acreditivul documentar se foloseste ca instrument de plata sau garantie in desfasurarea unui contract comercial international.

Acreditivul este o garantie conditionata de plata intocmita de o banca pentru un anumit beneficiar, garantandu-i acestuia efectuareaunei plati, daca sunt intrunite anumite conditii. De obicei, conditiile acreditivului privesc predarea unor anumite documente de catre beneficiar la o banca, in termenul stabilit.

Importatorul (cumparatorul) este ordonatorul acreditivului documentar, iar banca sa, care emite scrisoarea de credit, este banca emitenta. Banca emitenta va aviza beneficiarul printr-o banca din tara vanzatorului (exportatorului) care este cunoscuta ca  banca avizatoare. Vanzatorul (exportatorul) este beneficiarul acreditivului. 

Intre a emite (deschide) un acreditiv documentar irevocabil, banca importatorului va trebui sa se convinga ca importatorul va putea plati acest angajament. Ea va evalua riscurile implicate, in acelasi fel ca pentru acordarea unui imprumut.

Prin acreditivul documentar irevocabil, exportatorul are siguranta ca, in conditiile respectarii obligatiilor inscrise in acreditiv, va incasa contravaloarea marfii. Totodata, importatorul este asigurat ca plata marfii nu se va face decat dupa ce documentele precizate in acreditiv (care atesta expedierea marfii) au fost depuse la banca platitoare. Pe de alta parte, banca emitenta si banca platitoare sunt protejate prin gajul asupra documentelor de livrare.

Prin deschiderea acreditivului, banca emitenta isi asuma o serie de obligatii: sa garanteze efectuarea platii, sa accepte documentele daca acestea corespund conditiilor din acreditiv, sa plateasca acreditivul contra documente.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »