Avantaje si dezavantaje ale parteneriatului de tip Franciza
Data: 26 iulie 2011 Ora: 16:47Achizitionarea unei francize reprezinta o decizie importanta. Unii prefera sa ia aceasta decizie singuri, insa o parte aleg sa se asocieze in calitate de parteneri cu un prieten sau un membru al familiei, ori recurg la un membru neimplicat. Fiecare din aceste situatii are avantajele si dezavantajele sale. Mai mult decat atat, decizia in privinta partenerului cu care vrei sa incepi afacerea poate fi la fel de importanta ca cea de alegere a francizei.
Proprietar unic
Avantaje:
1. Esti propriul tau sef.
2. Ai un control mai mare asupra propriei vieti - atat profesionale, cat si personale.
Dezavantaje:
1. Fiind propriul sef inseamna ca va trebui sa rezolvi multe probleme. Mai ales la inceputul afacerii, va trebui sa petreci multe ore la serviciu, sa repari diverse greseli, sa schimbi planul de afaceri, etc.
2. Stresul. Avand in vedere ca exista o limita in ceea ce priveste finantarea, poti pierde totul daca afacerea nu are succes.
3. Uita de zile libere si concedii. Chiar daca poti apela la manageri pentru diverse probleme, tot va fi nevoie de prezenta ta personala pentru urgente.
Sfat: Asigura-te ca ai fondurile necesare la care sa poti apela in caz de urgente. Inceputul este intotdeauna mai costisitor decat previzionezi.
Parteneriat cu prieteni si familie
Avantaje:
1. Impreuna sunteti mai buni. Fiecare persoane are diverse puncte forte care, combinate, fac un tot unitar mult mai puternic.
2. Nu esti singur. Faptul ca ai un partener iti ofera siguranta ca nu te afli singur intr-o situatie problematica si ca exista mereu o echipa alaturi de tine.
3. Puteti imbina atat ideile, cat si fondurile de care dispuneti.
Dezavantaje:
1. Deciziile nu vor fi numai ale tale. In situatia in care esti implicat intr-un parteneriat, va trebui sa inveti sa faci compromisuri.
2. Comunicarea este vitala. Slabiciunile angajatilor ar putea deveni probleme majore daca acestea nu sunt dezbatute.
Sfat: Fii 100% sigur ca un parteneriat ti se potriveste si tie si partenerului tau. Separa clar prietenia de parteneriat, astfel incat problemele personale sa nu distruga relatia de afaceri. Nu presupune ca o prietenie buna inseamna o relatie de afaceri buna: fii sigur ca poti lucra alaturi de partenerul tau.
Parteneriat cu un membru neimplicat
Avantaje:
1. Primesti ajutor in ceea ce priveste finantarea. Un membru neimplicat iti poate oferi atat finantare cat si experienta necesara indrumarii in directia potrivita.
2. Ai mai mult control. Iti poti administra afacerea ca si cum ar fi a ta, fara neintelegerile pe care le-ai putea avea cu un partener deplin.
Dezavantaje:
1. Partenerul te poate pune intr-o pozitie delicata. Exista posibilitatea ca acesta sa doreasca terminarea parteneriatului inainte ca tu sa fii pregatit din punct de vedere financiar.
2. Se poate ca si in situatia aceasta sa fii singurul care ia deciziile. Partenerul poate refuza sa ofere sfaturi si opinii fie din cauza ca nu doreste sa se implice, fie pentru ca nu are pregatirea necesara.
Sfat: Asigura-te ca vei avea parte de o relatie de afaceri buna cu membrul neimplicat. Comunicarea este foarte importanta pentru ca partenerul sa stie la ce sa se astepte din partea ta.