Afacere independenta versus franciza
Data: 26 iulie 2011 Ora: 16:15Cumpararea unei afaceri deja existente ofera mai multe avantaje comparativ cu demararea unei afaceri de la zero. De obicei, in prima situatie exista o baza de clienti fideli. Odata cu bunurile tangibile si denumirea firmei, vei cumpara de asemenea experienta si reputatia firmei. Relatiile cu furnizorii, materialele de marketing, contacte mass-media si procedurile operationale vor contribui la evaluarea activitatii.
Dupa ce ai luat decizia sa pornesti o afacere, urmatoarea hotarare va fi daca sa achizitionezi o afacere independenta sau o franciza. Avantajul de a cumpara o afacere independenta este ca afacerea pe care o cumperi este a ta si poti lua decizii personale in legatura cu aceasta. Nu esti nevoit sa respecti un set de reguli si proceduri impuse prin contractul de franciza si poti implementa noi idei. Odata ce tranzactia a fost realizata, ca si nou proprietar vei avea intreaga putere de decizie. Desigur, cu o mai mare flexibilitate si fara un control deplin, riscul afacerii va creste. In calitate de unic proprietar, afacerea este conditionata de deciziile pe care le iei. Din acest motiv, nu este intotdeauna usor sa obtii finantarea necesara, fara a urmari un plan stabilit in derularea unei astfel de afaceri.
Daca achizitionezi o franciza, vei obtine si recunoasterea brandului. Franciza reprezinta o afacere deja stabilita, cu planuri operationale, orientari, suport, instruire - caz in care nu esti responsabil de luarea deciziilor majore. Astfel, obtinerea finantarii este facilitata.
La achizitionarea unei afaceri francizate vei primi, de asemenea, materiale de marketing si de publicitate, precum si metodologia know-how a companiei, totul fiind testat si dovedit ca poate genera profituri. Prin urmare, exceptand cumpararea unei noi afaceri, prin intermediul unei francize se poate cladi o afacere cu un risc mai mic decat in cazul cumpararii unei afaceri noi, independente. Desigur, nu oricine poate accepta conditiile pe care un contract de franciza le presupune. Ca proprietar de franciza, gestionezi o afacere care nu este in totalitate sub controlul tau. Francizele au stabilite mai multe linii directoare ce trebuie urmate.Optiunile francizatului sunt limitate in ceea ce priveste produsele sau serviciile comercializate, metodele de publicitate, aspectul locatiei si multi alti factori. Majoritatea termenilor unui acord de franciza nu sunt negociabili. Daca esti o persoana care exercita un control semnificativ, care doreste sa implementeze noi strategii si care este dornica de a lua decizii cheie, franciza nu este o alegere potrivita.
Pentru a facilita luarea unei decizii, pune-ti urmatoarele intrebari:
1. Ma simt confortabil sa joc dupa regulile altcuiva?
2. Doresc ca eu sa iau toate deciziile?
Raspunsurile la aceste doua intrebari te vor ajuta sa iei o decizie privind directia pe care ar trebui sa o urmezi pentru derularea unei afaceri.