POR Informatii Generale

Data: 8 decembrie 2010   Ora: 15:14

 Programul Operational Regional 2007-2013

Programul Operational Regional (POR) este documentul strategic care implementeaza elemente ale Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala din cadrul Planului National de Dezvoltare (PND) si contribuie, alaturi de celelalte programe operationale (e.g. Programul Operational Sectorial Infrastructura de Transport, Programul Operational Sectorial Cresterea competitivitatii economice), la realizarea obiectivului Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala si al Cadrului National Strategic de Referinta, respectiv diminuarea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si media dezvoltarii statelor membre ale UE.

Programul Operational Regional se adreseaza celor 8 Regiuni de dezvoltare ale Romaniei, stabilite cu respectarea Regulamentului CE nr. 1059/2003, referitor la stabilirea unui sistem comun de clasificare statistica a unitatilor teritoriale. In Romania au fost create 8 Regiuni de dezvoltare (vezi Anexa 1 Datele de contact ale Organismelor Intermediare pentru componenta regiunilor de dezvoltare):

- Regiunea de dezvoltare Nord - Est

- Regiunea de dezvoltare Sud - Est

- Regiunea de dezvoltare Sud - Muntenia

- Regiunea de dezvoltare Sud -Vest Oltenia

- Regiunea de dezvoltare Vest

- Regiunea de dezvoltare Nord - Vest

- Regiunea de dezvoltare Centru

- Regiunea de dezvoltare Bucuresti – Ilfov

POR a fost elaborat in concordanta cu principiul european al subsidiaritatii, avand la baza strategiile de dezvoltare a regiunilor, elaborate la nivel regional in largi grupuri de lucru parteneriale.

Obiectivul strategic al POR consta in sprijinirea unei dezvoltari economice, sociale, durabile si echilibrate teritorial, a tuturor regiunilor Romaniei, potrivit nevoilor si resurselor specifice, cu accent pe sprijinirea dezvoltarii durabile a polilor urbani de crestere, imbunatatirea mediului de afaceri si a infrastructurii de baza, pentru a face din regiunile Romaniei, in special cele mai slab dezvoltate, locuri atractive pentru investitii.

Obiectivul strategic al programului regional se va realiza printr-o alocare a fondurilor diferentiata pe regiuni, in functie de gradul de dezvoltare a acestora si printr-o stransa coordonare cu actiunile realizate in cadrul celorlalte Programe Operationale.

In concordanta cu Strategia Nationala de Dezvoltare Regionala a Planului National de Dezvoltare, POR va da prioritate regiunilor ramase in urma si zonelor mai putin dezvoltate din cadrul regiunilor mai prospere. In acelasi timp, o atentie deosebita se va acorda sprijinirii dezvoltarii durabile a oraselor - poli de crestere, care pot contribui la o dezvoltare policentrica a teritoriului Romaniei.

Pentru atingerea obiectivului general al dezvoltarii regionale, strategia vizeaza atingerea urmatoarelor obiective specifice:

-  Cresterea rolului economic si social al centrelor urbane, printr-o abordare policentrica, pentru a stimula o dezvoltare mai echilibrata a regiunilor

-  Imbunatatirea accesibilitatii regiunilor si in special a accesibilitatii centrelor urbane si a legaturilor lor cu ariile inconjuratoare

- Cresterea calitatii infrastructurii sociale a regiunilor

- Cresterea competitivitatii regiunilor ca locatii pentru afaceri

- Cresterea contributiei turismului la dezvoltarea regiunilor.

Implementarea acestui program va conduce, in ultima instanta, la diminuarea disparitatilor interregionale precum si a disparitatilor in interiorul regiunilor, intre mediul urban si rural, intre centrele urbane si arealele adiacente, iar in cadrul oraselor, intre zonele atractive pentru investitori si cele neatractive, printr-o mai buna utilizare a sinergiilor regionale.

Dezvoltarea echilibrata a tuturor regiunilor tarii se va realiza printr-o abordare integrata, bazata pe o combinare a investitiilor publice in infrastructura locala, politici active de stimulare a activitatilor de afaceri si sprijinirea valorificarii resurselor locale, pe urmatoarele axe prioritare tematice:

Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - potentiali poli de crestere

Axa prioritara 2 – Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale

- Axa prioritara 3 – Imbunatatirea infrastructurii sociale

- Axa prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local

Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului

Axa prioritara 6 – Asistenta tehnica

Aceste axe prioritare sunt in concordanta cu politicile comunitare privind cresterea economica si crearea de noi locuri de munca promovate de Uniunea Europeana prin Noile Orientari ale Politicii de Coeziune 2007-2013.

Programul Operational Regional va fi finantat in perioada 2007 - 2013 din bugetul de stat si bugetele locale, fiind cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) – unul din Fondurile Structurale ale Uniunii Europene.

Cofinantarea din Fondul European de Dezvoltare Regionala poate ajunge pana la 85% din alocarea financiara totala a Programului. Pentru alocarea financiara si rata maxima a contributiei FEDR in cadrul Axei prioritare 1, va rugam consultati Sectiunea I.4 Alocare financiara (orientativa) din prezentul Ghid.

Atentie! Proiectele depuse in cadrul domeniului de interventie 1.1. Planuri integrate de dezvoltare urbana, in cazul in care privesc dezvoltarea durabila a mediului de afaceri, cad sub incidenta schemei de ajutor de stat regional aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor nr.287/2008.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora