POR Axa 5 DMI 5.3 Criterii de eligibilitate

Data: 15 aprilie 2011   Ora: 09:24

Sectiunea II. Reguli pentru cererea deschisa de proiecte

Pentru a putea primi finantare din fonduri structurale (FEDR) si/sau de la bugetul de stat, cererea de finantare (inclusiv anexele la formularul cererii de finantare) completata de catre solicitant, face obiectul verificarii eligibilitatii solicitantului si a proiectului, pe baza criteriilor enumerate in continuare si incluse in grilele de verificare a cererii de finantare, prevazute in Anexele 2a si 2b  la prezentul ghid.

Nota: Criteriile de eligibilitate sunt aplicabile atat proiectelor finantabile in cadrul operatiunii A) cat si celor finantabile in cadrul operatiunii C), cu exceptia  criteriilor de la punctul 3 si punctul 4 care sunt diferentiate pentru fiecare tip de operatiune.

1) Tipul solicitantului

Solicitantul este MinisterulTurismului prin  Directia Generala de Promovare Turistica.

2) Solicitantul are capacitatea de a implementa proiectul

2.1 Capacitate operationala, administrativa dovedita prin capacitatea de a asigura resurse umane suficiente pentru gestionarea proiectului.

Solicitantul va anexa la formularul Cererii de finantare:

- CV-urile membrilor echipei de proiect, semnate de persoana respectiva, in original (completate conform Modelului B )

- Fisele de post ale membrilor echipei de proiect, in copie certificata conform cu oriiginalul

- Ordinul ministrului de aprobare a unitatii de implementare a proiectului, din cadrul solicitantului, care sa contina: atributiile UIP, componenta UIP, atributii individuale in cadrul UIP – in copie certificata conform cu originalul, (daca este cazul)

Atentie! CV-urile vor fi completate conform modelului comun european de curriculum vitae (HG nr. 1021/ 2004 pentru aprobarea modelului comun european de curriculum vitae)

In situatia in care solicitantul va contracta servicii de  management al proiectului, acesta va prezenta la punctul 2.4 al formularului cererii de finantare urmatoarele informatii:

- cerintele minime pe care solicitantul le va cere prin caietul de sarcini de achizitionare a serviciilor de management a proiectului (e.g experienta similara, expertiza etc);

- activitatile de management a proiectului ce vor face obiectul contractului de servicii de management a proiectului (e.g, intocmirea documentatiilor conform OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, cu modificarile si completarile ulterioare; monitorizarea stadiul financiar si tehnic al proiectului si respectarea calendarului activitatilor; elaborarea raportarilor tehnice si financiare etc.);

- modalitatea prin care solicitantul (persoanele angajate ale acestuia) vor verifica/monitoriza activitatea contractorului care va furniza servicii de management a proiectului (nume, prenume functiie ale persoanelor angajate ale solicitantului responsabile cu monitorizarea, atributii si responsabilitati individule in procesul de monitorizare, descrierea procedurii interne de verificare si aprobare a activitatii contractorului etc.)

2.2 Capacitatea financiara de a asigura:

- contributia proprie la valoarea cheltuielilor eligibile (minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile)

-  valoarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului (inclusiv a cheltuielilor conexe),

 in conditiile rambursarii/decontarii ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.

Solicitantul va anexa la formularul Cererii de finantare:

- Copie dupa Ordinul de ministru de aprobare a proiectului si a cheltuielilor legate de proiect (costurile eligibile aferente proiectului,  costurile neeligibile si conexe aferente proiectului) ;

- Copie dupa bugetul aprobat al solicitantului din care sa reiasa asigurarea contributiei proprii la proiect

- Copie a Planului de achizitii al Ministerului Turismului aprobat pentru anul in care se depune cererea de finantare

3) Proiectul se incadreaza in categoriile de operatiuni eligibile pentru domeniul 5.3 respectiv:

A) Crearea unei imagini pozitive a Romaniei ca destinatie turistica prin definirea si promovarea brandului turistic national

C) Realizarea unui sistem national integrat cu acces on-line pentru colectarea si diseminarea informatiilor turistice, din cadrul operatiunii « Crearea Centrelor Nationale de Informare si Promovare Turistica (CNIPT) si dotarea acestora »

Activitatile  eligibile orientative in cadrul proiectului pot fi:

Pentru operatiunea A) Crearea unei imagini pozitive a Romaniei ca destinatie turistica prin definirea si promovarea brandului turistic national :

- Crearea si promovarea brandului turistic national;

- Realizarea de studii, necesare pentru definirea si promovarea brandului turistic national;

- Activitati specifice de marketing, inclusiv marketing electronic;

- Elaborarea unui studiu privind impactul brandului;

- Refacerea brandului;

- Promovarea brandului turistic national;

- Amenajare spatii expozitionale;

- Realizarea de materiale publicitare, de prezentare si promovare cu caracter general si pentru mediatizarea prezentei romanesti la actiuni de promovare a brandului turistic national;

- Actiuni de publicitate si reclama in tara si in strainatate a brandului turistic national.

Pentru operatiunea C) Realizarea unui sistem national integrat cu acces on-line pentru colectarea si diseminarea informatiilor turistice, din cadrul operatiunii « Crearea Centrelor Nationale de Informare si Promovare Turistica (CNIPT) si dotarea acestora »:

- Realizarea unui sistem national integrat, cu acces on-line, pentru colectarea si diseminarea informatiilor turistice;

- Achizitionarea de echipamente IT , licente, necesare operarii sistemului national

Lista activitatilor eligibile de mai sus este orientativa. Alte activitati decat cele de mai sus pot fi considerate eligibile daca solicitantul justifica necesitatea derularii lor in scopul implementarii in conditii optime a proiectului.

Atentie! Eligibilitatea unei activitati nu este echivalenta cu eligibilitatea cheltuielilor efectuate pentru realizarea acelei activitati. In acest sens, recomandam consultarea Listei cheltuielilor eligibile inclusa in sectiunea  II.2.2. Intocmirea bugetului, precum si a ordinului privind cheltuielile eligibile aplicabil pentru acest domeniu major de interventie.

4) Valoarea totala a proiectului

Pentru operatiunea A):

- valoarea totala a proiectului este cuprinsa intre minim 5.000.000 lei si maxim 100.000.000  lei ,

Pentru operatiunea C)

- valoarea totala a proiectului este cuprinsa intre minim 1.000.000 lei si maxim 2.500.000 lei  

Atentie! Valoarea totala a proiectului reprezinta suma cheltuielilor eligibile si neeligibile inclusiv a TVA aferenta

5) Proiectul respecta legislatia in domeniul egalitatii de sanse, protectiei mediului, eficientei energetice si achizitiilor publice

Solicitantul este obligat sa asigure egalitatea de sanse si de tratament intre membrii echipei de proiect, prin introducerea de dispozitii pentru interzicerea discriminarilor bazate pe criterii de sex, apartenenta la grupuri  minoritare, rasa, religie, dizabilitati etc. in regulamentele de organizare si functionare.

Solicitantul se va asigura ca principiul egalitatii de sanse este respectat si in cazul implementarii contractelor de achizitii de bunurii/ servicii care vor fi incheiate in vederea realizarii obiectivelor proiectului propus spre finantare – prin specificatiile tehnice care vor fi intocmite.

Dezvoltarea durabila reprezinta dezvoltarea care corespunde necesitatilor prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati.

Toate proiectele trebuie sa respecte legislatia nationala in domeniul protectiei mediului. De asemenea, vor fi finantate proiectele care vor implementa solutii prietenoase cu mediul inconjurator, cum sunt: utilizarea de materiale ecologice, a unor surse de energie neconventionale, a echipamentelor cu un consum energetic / de apa eficient etc.

Cresterea eficientei energetice reprezinta imbunatatirea eficientei utilizarii energiei datorita schimbarilor tehnologice, de comportament si/sau economice. Masurile de crestere a eficientei sunt toate acele actiuni care, in mod normal, conduc la o crestere a eficientei energetice ce poate fi verificata, masurata sau estimata. Solicitantul se va asigura ca echipamentele ce vor fi cumparate vor fi slabe consumatoare de energie.

In ceea ce priveste achizitia de bunuri/servicii/lucrari in vederea implementarii proiectului, este obligatorie respectarea legislatiei nationale in domeniul achizitiilor publice (OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare).

Cheltuielile in legatura cu contracte de furnizare/servicii/lucrari, derulate in vederea implementarii proiectului, nu pot fi recunoscute ca eligibile si nu pot fi, in consecinta, cofinantate, daca procedura de atribuire a acestor contracte nu a respectat legislatia in domeniul achizitiilor publice.

6) Activitatile propuse spre finantare in cadrul proiectului nu au fost finantate din fonduri comunitare in ultimii 5 ani si nu  beneficiaza de fonduri publice din alte surse de finantare.

Pentru a fi considerate eligibile pentru finantare din fonduri nerambursabile, activitatile propuse prin proiect, nu trebuie sa mai fi beneficiat de finantare din fonduri comunitare in ultimii 5 ani inainte de data depunerii Cererii de finantare si nu beneficiaza de fonduri publice la data depunerii Cererii de finantare. In caz contrar cheltuielile aferente vor fi considerate neeligibile si trebuie suportate de catre beneficiar.

7) Durata de implementare a proiectului

Durata de implementare a activitatilor proiectului (perioada cuprinsa intre data semnarii contractului de finantare si data finalizarii ultimei activitati prevazute in cadrul proiectului) nu depaseste data de 31.07.2015.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora