POR Axa 5 DMI 5.2 Intocmirea bugetului

Data: 13 aprilie 2011   Ora: 10:54

In completarea Sectiunii 4 „Finantarea proiectului” din Cererea de finantare, solicitantul va tine cont de criteriile de eligibilitate a cheltuielilor si stabilirea contributiei proprii, detaliate mai jos.

Bugetul cererii de finantare trebuie sa fie realist, corelat cu activitatile propuse prin proiect, fundamentat, elaborat in conformitate cu prevederile ordinului privind cheltuielile eligibile aferent si ale schemei de ajutor de stat, daca este cazul.

Bugetul proiectului trebuie sa fie prezentat in lei, cu doua zecimale.

Nu se va modifica formatul standard al bugetului cererii de finantare (punctele 4.1 si 4.2 din Cererea de finantare).

Criteriile de eligibilitate a cheltuielilor 

O cheltuiala poate fi considerata drept cheltuiala eligibila pentru cofinantare (rambursare in limita stabilita) in cadrul POR, daca indeplineste cumulativ urmatoarele criterii:

Pentru infrastructura de turism de utilitate publica

Pentru infrastructura de turism de utilitate publica/ privata care intra sub incidenta ajutorului de stat

este efectiv platita intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2015

este efectiv platita de la data intrarii in vigoare a schemei de ajutor de stat pentru dezvoltare regionala prin sprijinirea investitiilor in turism si pana la 31 decembrie 2015

- In cazul cheltuielilor efectuate inainte de data depunerii Cererii de finantare, nu se vor anexa la formularul Cererii de finantare facturi, ordine de plata etc., ca dovada a efectuarii respectivelor cheltuieli. Acestea vor face obiectul cererilor de rambursare si se vor transmite dupa data semnarii contractului de finantare, in conditiile prevazute in cadrul contractului de finantare (identificarea cheltuielilor efectuate inainte de data depunerii Cererii de finantare, se va face la Sectiunea 3.4 „Achizitii publice” din Formularul Cererii de finantare).

- este insotita de facturi,

in conformitate cu prevederile legislatiei nationale, sau de alte documente contabile cu valoare probatorie, echivalenta facturilor, pe baza carora cheltuielile sa poata fi auditate si identificate

- este in conformitate cu prevederile Contractului de finantare,

incheiat de catre Autoritatea de management, prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala (in calitate de Organism intermediar)

- este conforma cu prevederile legislatiei nationale, in special in ceea ce priveste:

- ajutorul de stat (vezi sectiunea I.6 „ajutor de stat”, de mai sus)

-regimul achizitiilor publice, prin respectarea normelor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii cu modificarile si completarile ulterioare.

- este mentionata in lista cheltuielilor eligibile conform ordinului comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor nr.245 /29.02.2008 si al ministrului economiei si finantelor nr.1549/16.05.2008 privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie 5.2  „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice” in cadrul axei prioritare „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului” din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, publicat in Monitorul Oficial nr.415 din  3 iunie

Lista cheltuielilor eligibile cuprinde urmatoarele categorii de cheltuieli:

Pentru infrastructura de turism de utilitate publica

Pentru infrastructura de turism de utilitate publica/ privata (care intra sub incidenta ajutorului de stat

Cheltuielile efectuate de beneficiar sunt considerate eligibile de la data intrarii in vigoare a Contractului de finantare semnat intre beneficiar si Organismul Intermediar, in numele si pentru Autoritatea de Management a Programului Operational Regional, denumit in continuare contract de finantare.

Prin exceptie urmatoarele cheltuieli efectuate de beneficiar sunt eligibile de la data de 1 ianuarie 2007, daca se incadreaza in prevederile art. 6 si 9 din H.G. nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, cu completarile si modificarile ulterioare inclusiv a hotararii nr. 491 din 14/05/2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 385 din 21/05/2008:

- cheltuieli pentru elaborarea studiului de prefezabilitate;

- cheltuieli pentru elaborarea studiului de fezabilitate;

- expertiza tehnica si, dupa caz, audit energetic;

- Documentatie tehnico-economica: studiu de fezabilitate sau documentatie de avizare a lucrarilor de interventii;

- cheltuieli pentru elaborarea studiilor de teren;

- cheltuieli pentru elaborarea proiectului tehnic.

a) Procedurile de achizitie derulate pentru efectuarea cheltuielilor de mai sus se deruleaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind achizitiile publice

- cheltuieli pentru achizitia terenului;

- cheltuieli pentru avize, acorduri, autorizatii

Prin exceptie cheltuielile efectuate pentru achizitia/ exproprierea de teren efectuate de beneficiarii proiectelor sunt eligibile de la data intrarii in vigoare a schemei de ajutor de stat sub a carui incidenta intra proiectul, daca se incadreaza in prevederile art. 6 din H.G. nr.759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, cu completarile si modificarile ulterioare inclusiv a hotarariinr. 491 din 14/05/2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 385 din 21/05/2008.

 

Cheltuielile privind achizitia terenului, amenajarea acestuia si amenajari pentru protectia mediului.

Cheltuielile efectuate pentru achizitia de terenuri sau expropriere in limita a 10% din valoarea totala eligibila a proiectului, cu respectarea prevederilor art. 6 din H.G. nr.759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, cu completarile si modificarile ulterioare inclusiv a hotarariinr. 491 din 14/05/2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 385 din 21/05/2008.

Cheltuieli pentru amenajarea terenului efectuate la inceputul lucrarilor pentru pregatirea amplasamentului si care constau in demontari, defrisari, evacuari materiale rezultate, devieri retele de utilitati din amplasament, drenaje.

- Cheltuieli pentru amenajarea terenului efectuate la inceputul lucrarilor pentru pregatirea amplasamentului si care constau in demontari, defrisari, evacuari materiale rezultate, devieri retele de utilitati din amplasament, drenaje.

-Cheltuieli efectuate pentru lucrari si actiuni de protectia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural dupa terminarea lucrarilor, in cazul amenajarilor pentru protectia mediului

Cheltuielile eligibile pentru asigurarea utilitatilor necesare functionarii obiectivului de investitie includ cheltuielile precum: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, telecomunicatii, care se executa pe amplasamentul obiectivului de investitie delimitat din punct de vedere juridic, precum si cheltuielile aferente racordarii la retelele de utilitati.

Cheltuieli legate de proiectare si asistenta tehnica, cuprinzand cheltuielile privind studiile de teren, obtinerea de avize, acorduri si autorizatii, proiectarea si ingineria, consultanta si asistenta tehnica, in limita a 5% din valoarea totala eligibila a proiectului

 

Cheltuieli pentru efectuarea studiilor de teren care cuprind cheltuielile pentru studii geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeotehnice, fotogrammetrice, topografice si de stabilitate a terenului pe care se amplaseaza obiectivul de investitie.

Pentru obtinerea de avize, acorduri si autorizatii cheltuielile considerate eligibile sunt cheltuielile efectuate pentru:

- obtinerea/ prelungirea valabilitatii certificatului de urbanism, obtinerea/ prelungirea valabilitatii autorizatiei de construire conform legii;

- obtinerea avizelor si acordurilor pentru racorduri si bransamente la retele publice de apa, canalizare, gaze, termoficare, energie electrica, telefonie;

- intocmirea documentatiei, obtinerea numarului Cadastral provizoriu si inregistrarea terenului in Cartea funciara;

- obtinerea acordului de mediu;

- obtinerea avizului PSI.

In categoria cheltuielilor eligibile privind proiectarea si ingineria se includ, cu respectarea prevederilor art. 9 din H.G. nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, cu modificarile si completarile ulterioare inclusiv a hotararii nr. 491 din 14/05/2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 385 din 21/05/2008, cheltuielile efectuate pentru:

- elaborarea tuturor fazelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, expertiza tehnica si, dupa caz, audit energetic, documentatie de avizare a lucrarilor de interventii,  proiect tehnic, detalii de executie);

- plata verificarii tehnice a proiectarii si pentru plata elaborarii certificatului de performanta energetica a cladirii;

- elaborarea documentatiilor necesare obtinerii acordurilor, avizelor si autorizatiilor aferente obiectivului de investitie, documentatii ce stau la baza emiterii avizelor si acordurilor impuse prin certificatul de urbanism, documentatii urbanistice, studii de impact, studii/expertize de amplasament.

Cheltuielile privind serviciile de consultanta includ cheltuielile efectuate, dupa caz, pentru:

- plata serviciilor de consultanta la elaborarea studiilor de piata si de evaluare;

- plata serviciilor de consultanta in domeniul managementului proiectului finantat;

- plata asistentei/ consultantei juridice, in scopul elaborarii documentatiei de atribuire si/sau aplicarii procedurii de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Cheltuieli privind asistenta tehnica efectuate, dupa caz, pentru:

- asistenta tehnica din partea proiectantului, in cazul cand aceasta nu intra in tarifarea proiectarii;

- asigurarea supravegherii executiei prin inspectori de santier desemnati de autoritatea contractanta.

Cheltuieli pentru investitia de baza sunt considerate cele efectuate pentru constructii si instalatii, precum si pentru dotari de specialitate, utilaje, echipamente specifice si functionale

Cheltuielile efectuate pentru constructii si instalatii care cuprind cheltuielile aferente executiei obiectivului de investitie, si anume cheltuieli de lucrari pentru:

Reabilitarea/ modernizarea infrastructurii rutiere, inclusiv utilitatile din corpul drumului in statiuni turistice balneare, climatice si balneo – climatice;

Amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publica si crearea/ modernizarea  infrastructurilor conexe de utilitate publica

Construirea / modernizarea punctelor (foisoare) de observare/ filmare/ fotografiere;

Construirea/ modernizarea cailor de acces la principalele obiective turistice naturale, in limita a maxim 10% din valoarea totala a proiectului;

Construirea/ modernizarea refugiilor montane;

Amenajarea posturilor SALVAMONT;

Crearea / reabilitarea parcurilor balneare, parcuri – gradina in statiuni turistice balneare, climatice si balneo-climatice;;

Cheltuielile se desfasoara pe obiecte, iar delimitarea obiectelor se face de catre proiectant.

Cheltuielile aferente fiecarui obiect sunt determinate prin devizul pe obiect.

Sunt eligibile cheltuielile efectuate pentru dotari de specialitate si echipamente specifice  pentru lucrarile efectuate.

 

Dezvoltarea retelelor de captare si/ sau transport a izvoarelor minerale si saline cu potential terapeutic (ape minerale, lacuri si namoluri terapeutice, gaze terapeutice, factorii sanogeni de la nivelul grotelor si salinelor) din statiuni turistice balneare, climatice si balneo – climatice;

Crearea, modernizarea, dotarea (inclusiv cu utilitati) a bazelor de tratament din statiunile turistice balneare, climatice  si balneo – climatice, inclusiv a salinelor terapeutice;

Construire piscine, stranduri, bazine de kinetoterapie;

Construire terenuri de sport;

Modernizare cai ferate cu ecartament ingust pentru transport feroviar de interes turistic din zonele de deal si de munte;

Creare porturi turistice, inclusiv a debarcaderelor amplasate pe lacuri de agrement;

Construire partii de schi (inclusiv construirea de instalatii de transport pe cablu pentru persoane, instalarea de echipamente pentru producerea zapezii artificiale, instalarea echipamentelor pentru iluminatul nocturn al partiilor de schi)

Construirea / dezvoltarea partiilor destinate practicarii celorlalte sporturi de iarna

Amenajari specifice sporturilor nautice

Crearea si extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilitatilor aferente

Crearea/ modernizarea traseelor de cura pe teren, a locurilor de recreere si popas, a facilitatilor de utilizare a izvoarelor minerale;

Construirea  pistelor pentru cicloturism.

Cheltuielile se desfasoara pe obiecte, iar delimitarea obiectelor se face de catre proiectant.

Cheltuielile aferente fiecarui obiect sunt determinate prin devizul pe obiect.

Cheltuielile eligibile efectuate pentru dotari de specialitate, utilaje, echipamente specifice si functionale cuprind cheltuielile efectuate pentru:

-          procurarea utilajelor si echipamentelor specifice, precum si a celor incluse in instalatiile functionale pentru instalatii de transport pe cablu pentru persoane, echipamente pentru producerea zapezii artificiale, echipamente pentru iluminatul nocturn al partiilor de schi, echipamente pentru intretinerea partiilor de schi si a partiilor destinate practicarii celorlalte sporturi de iarna;

- achizitionarea de echipamente IT si programe informatice.

Cheltuieli privind organizarea de santier, referitoare la cheltuieli privind lucrarile de constructii si instalatii aferente organizarii de santier, precum si activitatile conexe organizarii de santier si cotele legale

Cheltuielile privind organizarea de santier, referitoare la cheltuieli privind lucrarile de constructii si instalatii aferente organizarii de santier

Cheltuielile eligibile efectuate pentru organizarea de santier cuprind cheltuielile estimate ca fiind necesare contractantului in vederea crearii conditiilor de desfasurare a activitatii de constructii-montaj.

Cheltuielile eligibile efectuate pentru organizarea de santier cuprind cheltuielile estimate ca fiind necesare contractantului in vederea crearii conditiilor de desfasurare a activitatii de constructii-montaj.

Pentru realizarea lucrarilor de constructii si instalatii aferente organizarii de santier, cheltuielile considerate eligibile sunt cele efectuate pentru lucrarile de nivelari ale terenurilor naturale, dezafectari locale de cai de comunicatie sau constructii, bransarea la utilitati, realizarea de cai de acces.

Pentru realizarea lucrarilor de constructii si instalatii aferente organizarii de santier, cheltuielile considerate eligibile sunt cele efectuate pentru lucrarile de nivelari ale terenurilor naturale, dezafectari locale de cai de comunicatie sau constructii, bransarea la utilitati, realizarea de cai de acces.

 

Cheltuielile eligibile aferente activitatilor conexe organizarii de santier includ cheltuielile pentru:

- obtinerea autorizatiei de executie a lucrarilor de organizare de santier;

-  taxe de amplasament;

- contractele temporare cu furnizorii de utilitati si cu unitatile de salubrizare.

- Cheltuielile considerate eligibile pentru comisioane, taxe si cote legale cuprind, dupa caz:

- cota aferenta inspectiei pentru controlul calitatii lucrarilor de constructii,

- cota pentru controlul statului in amenajarea teritoriului, urbanism si pentru autorizarea lucrarilor de constructii

- cota aferenta Casei Sociale a Constructorilor.

Cheltuieli diverse si neprevazute daca sunt detaliate prin documente justificative corespunzator si doar in limita a maxim 10% din valoarea uneia sau, cumulat, a mai multor cheltuieli pentru investitia de baza, in functie de natura si complexitatea lucrarilor

In limita procentului stabilit se acopera, dupa caz, cheltuielile rezultate in urma modificarilor de solutii tehnice, cantitati suplimentare pentru realizarea lucrarilor, utilaje sau dotari ce se impun pe parcursul derularii investitiei, precum si cheltuielile de conservare pe parcursul intreruperii executiei din cauze independente de autoritatea contractanta.

Sunt eligibile cheltuielile aferente activitatilor de audit si cheltuielile cu publicitatea si informarea, cu respectarea prevederilor contractului de finantare.

 

 

 

Atentie Solicitantii ale caror proiecte au fost pregatite din alte surse decat cele proprii (precum HG nr. 811/ 2006, HG nr. 1424/ 2007, PHARE, UNDP, acorduri bilaterale, etc) trebuie sa includa cheltuielile aferente pregatirii  in bugetul proiectului ca si cheltuieli neeligibile (punctele 4..1.1 si 4.2.1 Bugetul proiectului din cadrul cererii de finantare pentru infrastructura de turism de utilitate publica si pentru infrastructura de turism de utilitate publica/ privata). La punctele 4.1.2 si 4.2.2 Surse de finantare a proiectului din cererea de finantare, pentru liniile Ia si II b, se va trece valoarea totala a cheltuielilor neeligibile ale proiectului si se va insera o nota in care se va face mentiunea: „Valoarea totala a cheltuielilor neeligibile suportate din alte surse este de < valoare lei>lei, reprezentand <se enumera tipul de cheltuieli: SF/PT/ SF si PT> din cadrul <denumire program/ proiect/ act normativ>.

In conformitate cu prevederile Hotararii nr. 759/11.07.2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale si a prevederilor ordinului comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor nr. 245/29.02.2008 si al ministrului economiei si finantelor nr. 1549/16.05.2008 pentru aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice” in cadrul axei prioritare „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului” din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, in sensul prezentului ghid:

- (1) Orice cheltuiala efectuata si prevazuta in actele normative mai sus mentionate, in cadrul articolelor care includ cheltuieli aferente investitiei de baza, va fi eligibila doar daca cheltuielile asociate acestor activitati sunt corelate cu activitatile propuse prin proiect, reprezinta mijloace fixe conform prevederilor Legii 15/1994, HG 105/2007 si  a HG nr. 2139/ 2004, si sunt incadrate in planul contabil la Clasa 2 –"Conturi de active fixe".

- (2) Cheltuielile efectuate cu achizitionarea de echipamente de tipul obiectelor de inventar conform prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991 si a Normelor de aplicare nu sunt eligibile in cadrul domeniului major de interventie 5.2 din cadrul POR.

- (3) Cheltuielile efectuate cu achizitionarea mijloacelor de transport nu sunt eligibile in cadrul Programului Operational Regional.

Orice cheltuiala care nu se regaseste in lista cheltuielilor eligibile aprobata prin Ordinul comun al ministrului economiei si finantelor si al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor pentru aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice” in cadrul axei prioritare „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului” din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, va fi considerata drept cheltuiala neeligibila pentru cofinantare prin POR.

Urmatoarele categorii de cheltuieli nu sunt eligibile:

- taxa pe valoarea adaugata;

- dobanda si alte comisioane aferente creditelor;

- cheltuielile colaterale care intervin intr-un contract de leasing;

- achizitia de echipament second-hand;

- amenzi, penalitati si cheltuieli de judecata;

- operarea obiectivelor de investitii

Contributia proprie a solicitantului atat pentru infrastructura de turism de utilitate publica cat si pentru infrastructura de turism de utilitate publica/ privata

Contributia proprie reprezinta procentul din valoarea cheltuielilor eligibile care va fi suportat de catre Beneficiarul proiectului.

Orice cheltuiala neeligibila precum si orice cheltuiala suplimentara (conexa) ce va aparea in timpul implementarii proiectului va fi suportata de catre solicitant/ beneficiar.

In cadrul POR, contributia in natura nu este eligibila.

Marimea contributiei proprii a solicitantului, precum si conditiile de eligibilitate ale cheltuielilor vor fi avute in vedere in completarea bugetului proiectului, respectiv Sectiunea 4. „Finantarea proiectului” din Formularul Cererii de finantare.

Atentie! Valoarea maxima a cheltuielilor eligibile in cazul proiectelor generatoare de venit nu va depasi valoarea curenta a costului eligibil al investitiei mai putin valoarea curenta a venitului net obtinut de pe urma investitiei, pe o perioada de timp. Metodologia de determinare a valorii maxime a cheltuielilor eligibile conform Art.55 din Regulamentul CE 1083/2006 (pentru proiecte generatoare de venit) este prezentata in Anexa 11 la Ghidul solicitantului.

Procentul minim al contributiei proprii a solicitantului se aplica la valoarea cheltuielilor eligibile si este prezentat in cadrul sectiunii II.1.1, punctul 4 din prezentul Ghid.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora