POR Axa 5 DMI 5.1 Eligibilitatea proiectelor

Data: 12 aprilie 2011   Ora: 10:04

Proiectul reprezinta o serie de activitati si o investitie de resurse pe o perioada determinata menite sa raspunda unei nevoi reale si sa conduca la realizarea unui obiectiv/ set de obiective precise. Proiectul propus in Cererea de finantare poate fi considerat eligibil in cadrul POR, adica poate fi co-finantat din fonduri structurale (FEDR) si/sau de la bugetul de stat, daca indeplineste cumulativ urmatoarele criterii:

1) Proiectul se incadreaza in categoriile de operatiuni ale axei prioritare 5, domeniul major de interventie 5.1, respectiv:

- Restaurarea, protectia si conservarea patrimoniului cultural mondial si modernizarea infrastructurii conexe;

- Restaurarea, protectia si conservarea patrimoniului cultural national si modernizarea infrastructurii conexe, cu potential turistic important in vederea introducerii lor in circuite turistice;

- Restaurarea, protectia si conservarea patrimoniului cultural din mediul urban.

Activitatile  eligibile orientative in cadrul proiectului pot fi:

- Restaurarea, consolidarea, protectia si conservarea monumentelor istorice;

- Restaurarea, protectia, conservarea si realizarea picturilor interioare, frescelor, picturilor murale exterioare;

- Lucrari si dotari pentru asigurarea iluminatului interior si exterior, a iluminatului de siguranta precum si a celui decorativ;

- Restaurarea si remodelarea plasticii fatadelor;

- Amenajari peisagistice pentru evidentierea obiectivului turistic de patrimoniu reabilitat;

- Dotari interioare (instalatii, echipamente si dotari pentru asigurarea conditiilor de climatizare, siguranta la foc, antiefractie);

- Modernizarea utilitatilor aferente obiectivului de patrimoniu (energie electrica, alimentare cu apa, canalizare);

- Dotari  pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural mobil si imobil

- Amenajarea zonelor de protectie prin delimitarea si imprejmuirea obiectivelor de patrimoniu (acolo unde este cazul);

- Constructia / reabilitarea utilitatilor anexe (parcaje, grupuri sanitare, puncte de informare, reclame si indicatoare);

- Amenajarea / marcarea de trasee turistice / itinerarii culturale la obiectivele turistice de patrimoniu reabilitate;

- Constructia / reabilitarea / modernizarea caii de acces catre obiectivul turistic de patrimoniu reabilitat; aceste activitati sunt eligibile numai in cazul in care se poate argumenta ca valorificarea obiectivului de patrimoniu restaurat este afectata de infrastructura de acces deficitara.

Lista activitatilor eligibile de mai sus este orientativa. Alte activitati decat cele de mai sus pot fi considerate eligibile daca solicitantul justifica necesitatea derularii lor in scopul implementarii in conditii optime a proiectului.

Scopul si realizarea activitatilor propuse in proiect trebuie sa contribuie la punerea in valoare a obiectivului de patrimoniu.

Atentie! Eligibilitatea unei activitati nu este echivalenta cu eligibilitatea cheltuielilor efectuate pentru realizarea acelei activitati. In acest sens, recomandam consultarea Listei cheltuielilor eligibile de la capitolul II.3.3.

2) Valoarea totala a proiectului

Valoarea totala a proiectului este cuprinsa intre minim 1.700.000 lei si maxim 85.000.000 lei

Atentie! Valoarea totala a proiectului reprezinta suma cheltuielilor eligibile si neeligibile inclusiv a TVA aferenta

3) Proiectul respecta legislatia in domeniul egalitatii de sanse, protectiei mediului, eficientei energetice, ajutorului de stat si achizitiilor publice.

Promovarea egalitatii de sanse si a nondiscriminarii si dezvoltarea durabila (protectia si imbunatatirea mediului inconjurator) sunt prioritati agreate la nivelul Statelor Membre ale Uniunii Europene, incorporate, sub diferite forme, in toate politicile Uniunii Europene.

Angajamentele Romaniei in ceea ce priveste implementarea acestor prioritati se reflecta si in sprijinirea acelor proiecte care contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si promovare a egalitatii de sanse.

Se va avea in vedere respectarea standardelor pentru accesul in cladiri al persoanelor cu dizabilitati, precum si orice alte amenajari menite sa diminueze disconfortul persoanelor cu dizabilitati. Solicitantul si beneficiarul  se vor asigura ca principiul egalitatii de sanse este respectat si in cazul implementarii contractelor de lucrari/ servicii care vor fi  incheiate in vederea realizarii obiectivelor proiectului propus spre finantare – prin specificatiile tehnice care vor fi intocmite. Beneficiarul investitiei este obligat sa asigure egalitatea de sanse si de tratament intre angajati, femei si barbati, in cadrul relatiilor de munca de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispozitii pentru interzicerea discriminarilor bazate pe criterii de sex, apartenenta la grupuri minoritare, rasa, religie, dizabilitati etc, in regulamentele de organizare si functionare si in regulamentele interne ale unitatilor.

In cadrul tuturor investitiilor, toate obstacolele fizice vor fi inlaturate / ameliorate, vor fi prevazute spatii speciale de acces in vederea asigurarii accesibilitatii pentru persoanele cu dizabilitati, indeplinind astfel prevederile legislatiei in vigoare cu privire la accesul in cladirile si structurile de utilitate publica.

Dezvoltarea durabila reprezinta dezvoltarea care corespunde necesitatilor prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati. Durabilitatea pleaca de la ideea ca activitatile umane sunt dependente de mediul inconjurator si de resurse.

In etapa de verificare a eligibilitatii se va verifica respectarea de catre proiect a prevederilor legislatiei privind protectia mediului. Protectia mediului reprezinta o obligatie a tuturor persoanelor juridice, principalele actiuni care trebuie intreprinse fiind enumerate la Art. 94 si Art. 96 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului cu completarile si modificarile ulterioare.

Toate proiectele trebuie sa respecte legislatia nationala in domeniul protectiei mediului. Proiectele finantate vor implementa solutii prietenoase mediului inconjurator, cum sunt: utilizarea de materiale ecologice, a unor surse de energie neconventionale, a echipamentelor cu un consum energetic / de apa eficient, cresterea suprafetelor ocupate de spatiile verzi, promovarea si diseminarea unui stil de viata prietenos mediului inconjurator, conservarea patrimoniului cultural.

Pe langa informatiile incluse la punctul 3.2 „Dezvoltarea durabila si eficienta energetica” din Formularul Cererii de finantare, solicitantul va anexa la formularul Cererii de finantare fisa tehnica de mediu daca aceasta a fost solicitata prin certificatul de urbanism, pe care s-a aplicat stampila de tip A sau B si studiul de impact asupra mediului, daca proiectul trebuie sa urmeze procedura corespunzatoare pentru obtinerea acordului de mediu.

Cresterea eficientei energetice reprezinta imbunatatirea eficientei utilizarii energiei datorita schimbarilor tehnologice, de comportament si/sau economice. Masurile de crestere a eficientei sunt toate acele actiuni care, in mod normal, conduc la o crestere a eficientei energetice ce poate fi verificata, masurata sau estimata.

In ceea ce priveste achizitia de bunuri/servicii/lucrari in vederea implementarii proiectului, este obligatorie respectarea legislatiei nationale in domeniul achizitiilor publice (OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare).

Cheltuielile in legatura cu contracte de furnizare/servicii/lucrari, derulate in vederea implementarii proiectului, nu pot fi recunoscute ca eligibile si nu pot fi, in consecinta, cofinantate, daca procedura de atribuire a acestor contracte nu a respectat legislatia in domeniul achizitiilor publice.

Atentie! Sectiunea 3 „Concordanta cu politicile UE si legislatia nationala” din Formularul Cererii de finantare contine recomandari privind modul in care solicitantii pot sa faca dovada respectarii aspectelor de mai sus.

Atentie! Modul in care vor fi respectate principiile si legislatia in domeniul temelor orizontale, va fi monitorizat atat pe durata de implementare a proiectului cat si dupa finalizarea acestuia.

4) Activitatile propuse spre finantare in cadrul proiectului nu au fost finantate din fonduri publice in ultimii 5 ani si nu  beneficiaza de fonduri publice din alte surse de finantare.

Pentru a fi considerate eligibile pentru finantare din fonduri nerambursabile, activitatile propuse prin proiect, pentru acelasi tip de lucrari, executate asupra aceluiasi obiectiv de patrimoniu / aceluiasi segment de obiectiv de patrimoniu nu trebuie sa mai fi beneficiat de finantare din fonduri publice in ultimii 5 ani inainte de data depunerii Cererii de finantare si nu beneficiaza de fonduri publice la data depunerii Cererii de finantare. In caz contrar cheltuielile aferente vor fi considerate neeligibile si trebuie suportate de catre beneficiar.

Atentie! Cerintele de mai sus vor face obiectul Declaratiei de eligibilitate (Model A) care se va anexa la Cererea de finantare care va fi completata de solicitant / solicitant si de fiecare dintre parteneri, daca este cazul.

5) Durata de implementare a proiectului

Durata de implementare a activitatilor proiectului (perioada cuprinsa intre data semnarii contractului de finantare si data finalizarii ultimei activitati prevazute in cadrul proiectului) nu depaseste data de 31.07.2015.

6) Obiectivul propus pentru finantare este inclus pe lista patrimoniului cultural mondial (Hotararea Guvernului nr.493/2004 pentru aprobarea Metodologiei privind monitorizarea monumentelor istorice inscrise in Lista patrimoniului mondial, anexa A), lista patrimoniului cultural national sau lista patrimoniului cultural local din mediul urban (Ordinul 2314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizata emis de Ministerului Culturii si Cultelor)

Atentie! Cerinta de mai sus se va verifica prin analizarea Ordinului de clasare emis de ministrul culturii si cultelor aferent obiectivului de patrimoniu obiect al proiectului de investitii care se va anexa la Cererea de finantare. 

7)Obiectivul de patrimoniu va fi inclus total sau partial in circuitul public

Atentie! Solicitantul / solicitantul si fiecare dintre partenerii, daca este cazul, va completa si semna Declaratia de angajament, conform Modelului B la formularul Cererii de finantare si respectarea acestei conditii va fi monitorizata pe durata de implementare a proiectului, daca este cazul, si dupa finalizarea acestuia.

Criterii de selectie

Criteriile de selectie vizeaza urmatoarele aspecte:

1) Contributia proiectului la realizarea obiectivelor POR

Proiectul va fi evaluat avand in vedere urmatoarele aspecte (subcriterii):

- Masura in care proiectul contribuie la cresterea numarului de turisti prin valorificarea potentialului turistic cultural local si regional

- Masura in care proiectul contribuie la extinderea sezonului turistic

- Masura in care proiectul contribuie la dezvoltarea economica  locala si sau regionala

- Importanta proiectului pentru regiune (raportul beneficii – costuri)

 2) Calitatea, maturitatea si sustenabilitatea proiectului 

- Abordarea complexa, integrata, constand in realizarea unei game diverse de activitati care concura la punerea in valoare a obiectivului de patrimoniu

- Gradul de pregatire / maturitate a proiectului  

- Metodologia de implementare a proiectului

- Coerenta documentatiei si a solutiei propuse  - Documentatia tehnico-economica

- Solutia tehnica

- Strategia de marketing folosita in cazul valorificarii potentialului turistic al obiectivului de patrimoniu

- Proiectul necesita cofinantare din fonduri nerambursabile

- Proiectul este generator de venit

- Bugetul proiectului

- Dezvoltarea durabila si eficienta energetica

- Egalitatea de sanse si nediscriminarea

- Capacitatea solicitantului de a monitoriza implementarea proiectului

- Sustenabilitatea proiectului dupa incetarea finantarii nerambursabile

- Crearea de noi locuri de munca (permanente si temporare)

Criteriile de evaluare tehnica si financiara grupate in categoriile de mai sus sunt prezentate in Anexa 5 ”Grila de evaluare tehnica si financiara” la prezentul Ghid.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora