POR Axa 4 DMI 4.1 Intocmirea bugetului

Data: 8 aprilie 2011   Ora: 10:01

In completarea Sectiunii „Finantarea proiectului” din cererea de finantare, solicitantul va tine cont de criteriile de eligibilitate a cheltuielilor si de modalitatea de stabilire a contributiei proprii, detaliate mai jos.

A. Criteriile de eligibilitate a cheltuielilor

O cheltuiala poate fi considerata drept cheltuiala eligibila pentru cofinantare (rambursare in limita stabilita) in cadrul POR, daca indeplineste cumulativ urmatoarele criterii:

1) este efectiv platita dupa data intrarii in vigoare a contractului de finantare

Exceptie de la acest criteriu face cheltuiala cu achizitionarea (sau exproprierea) terenului care este eligibila daca a fost platita dupa data intrarii in vigoare a schemei de ajutor de stat, respectiv dupa 14 aprilie 2008.

2) este insotita de documente justificative

respectiv facturi, in conformitate cu prevederile legislatiei nationale, sau de alte documente contabile cu valoare probatorie, echivalenta facturilor, pe baza carora cheltuielile sa poata fi auditate si identificate

3) este in conformitate cu prevederile Contractului de finantare:

incheiat de catre Autoritatea de management, prin intermediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (in calitate de Organism intermediar), cu respectarea art. 54(5) si art. 60 din Regulamentul Consiliului nr. 1083/2006.

Art. 54(5), Regulamentul Consiliului nr. 1083/2006: o cheltuiala cofinantata din Fondurile Structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European) sau Fondul de Coeziune nu poate primi asistenta din alte instrumente financiare comunitare.

Art. 60, Regulamentul Consiliului nr. 1083/2006: Autoritatea de management este responsabila de gestionarea si implementarea Programului operational, in conformitate cu principiul unui management financiar sanatos.

4) este conforma cu prevederile legislatiei nationale si comunitare, in special in ceea ce priveste:

- ajutorul de stat (vezi Sectiunea I.6 „Ajutor de stat” de mai sus)

- regimul achizitiilor publice, prin respectarea normelor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii

5) este mentionata in lista cheltuielilor eligibile de mai jos:

Categoriile de cheltuieli eligibile pentru acest domeniu de interventie au fost aprobate prin ordinul comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor si al ministrului economiei si finantelor pentru aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie „Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala” in cadrul axei prioritare „Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local” din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013.

- Cheltuieli privind achizitionarea (exproprierea) terenului, amenajarea acestuia si amenajari pentru protectia mediului:

- Cheltuielile efectuate pentru achizitionarea de terenuri sau expropriere sunt considerate eligibile in limita a 10% din valoarea totala eligibila a proiectului, cu respectarea prevederilor art. 6 din Hotararea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale.

- Cheltuieli privind amenajarea terenului – cheltuieli efectuate la inceputul lucrarilor pentru pregatirea amplasamentului, care constau in demontari, defrisari, evacuari materiale rezultate, devieri retele de utilitati din amplasament, drenaje;

- Cheltuieli privind amenajarea pentru protectia mediului – cheltuielile efectuate pentru lucrari si actiuni de protectia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural dupa terminarea lucrarilor;

- Cheltuieli aferente asigurarii cu utilitatile necesare functionarii obiectivului de investitie: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, telecomunicatii, care se executa pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic, ca apartinand obiectivului de investitie, precum si cheltuielile aferente racordarii la retelele de utilitati;

- Cheltuieli pentru constructii si instalatii – cheltuieli aferente executiei obiectivului de investitie si anume:

- Construirea/ modernizarea/ extinderea de cladiri si anexe aferente, care vor fi utilizate de operatorii economici, cu precadere IMM-uri, pentru activitati de productie si/sau servicii;

- Construirea/ modernizarea/ extinderea infrastructurii rutiere/ feroviare din interiorul structurii de sprijinire a afacerilor si a drumurilor de acces. Cheltuielile pentru construirea/ modernizarea/ extinderea drumurilor de acces catre structura de sprijinire a afacerilor sunt eligibile in limita a 10% din valoarea totala a proiectului;

- Crearea/ modernizarea/ extinderea utilitatilor de baza din interiorul structurii de sprijinirea a afacerilor: statii de tratare a apei, unitatile de furnizare a energiei si gazului, sistemul de canalizare, telecomunicatii, cablarea cladirii, conectarea la retele broadband (Internet)

Cheltuielile aferente fiecarui obiect sunt determinate prin devizul pe obiect.

- Cheltuieli pentru dotarea cu echipamente a structurilor de afaceri construite/ modernizate/ extinse

Cheltuielile se desfasoara pe obiecte, iar delimitarea obiectelor se face de catre proiectant.

In cazul beneficiarilor APL (si parteneriate intre APL), cheltuielile cu achizitia de echipamente sunt eligibile in limita a 50% din valoarea eligibila a proiectului.

- Cheltuieli privind organizarea de santier, lucrarile de constructii si instalatii aferente organizarii de santier:

- Cheltuieli pentru organizarea de santier: cheltuieli estimate ca fiind necesare contractantului in vederea crearii conditiilor de desfasurare a activitatii de constructii-montaj;

- Cheltuieli pentru realizarea lucrarilor de constructii si instalatii aferente organizarii de santier: cheltuieli efectuate pentru lucrarile de nivelari ale terenurilor naturale, dezafectari locale de cai de comunicatie sau constructii, bransarea la utilitati, realizarea de cai de acces;

- Cheltuielile diverse si neprevazute se considera eligibile daca sunt detaliate prin documente justificative corespunzator si doar in limita a 10% din valoarea uneia sau, cumulat, a mai multor cheltuieli mentionate la art. 4 din Ordin (cheltuieli pentru constructii si instalatii si cheltuieli pentru dotarea cu echipamente), in functie de natura si complexitatea lucrarilor. Din procentul stabilit se acopera, dupa caz, cheltuielile rezultate in urma modificarilor de solutii tehnice, cantitati suplimentare de lucrari, utilaje sau dotari ce se impun pe parcursul derularii investitiei, precum si cheltuielile de conservare pe parcursul intreruperii executiei din cauze independente de autoritatea contractanta;

Orice cheltuiala care nu se regaseste in categoriile de cheltuieli eligibile, conform ordinului, va fi considerata drept cheltuiala neeligibila pentru cofinantare prin POR.

Orice cheltuiala neeligibila precum si orice cheltuiala conexa ce va aparea in timpul implementarii proiectului va fi suportata de catre solicitant/beneficiar.

In plus, urmatoarele categorii de cheltuieli nu sunt eligibile:

- taxa pe valoarea adaugata;

- dobanda si alte comisioane aferente creditelor;

- cheltuielile colaterale care intervin intr-un contract de leasing;

- dezafectarea centralelor nucleare;

- achizitia de echipament second-hand;

- amenzi, penalitati si cheltuieli de judecata;

- operarea obiectivelor de investitii

In cadrul POR, contributia in natura nu este eligibila.

6) este in legatura directa cu activitatile propuse in proiect si necesara pentru desfasurarea proiectului

B.  Determinarea contributiei proprii si a valorii maxime a finantarii nerambursabile

Contributia proprie a solicitantului reprezinta diferenta dintre valoarea totala a proiectului si valoarea finantarii nerambursabile acordate.

Valoarea totala a proiectului reprezinta suma cheltuielilor eligibile (determinate conform criteriilor de eligibilitate mentionate mai sus) si a celor neeligibile (inclusiv TVA aferenta tuturor cheltuielilor). In Bugetul proiectului (sectiunea 4.1. din Formularul cererii de finantare) se va evidentia eligibilitatea categoriilor de cheltuieli.

In tabelul „Surse de finantare” (sectiunea 4.2. din Formularul cererii de finantare), linia I.a. „valoarea eligibila a proiectului” reprezinta suma cheltuielilor eligibile, iar linia I.b. „valoarea neeligibila a proiectului” reprezinta suma cheltuielilor neeligibile, inclusiv TVA aferenta tuturor cheltuielilor.

Valoarea finantarii nerambursabile se determina ca procent din valoarea eligibila a proiectului (suma cheltuielilor eligibile), care va fi acoperita din FEDR. Procentul aplicat reprezinta intensitatea ajutorului regional stabilita in functie de locul de implementare a proiectului precum si de tipul solicitantului (respectiv incadrarea in categoria intreprinderilor mari, mijlocii sau mici/micro), dupa cum urmeaza:

Tipul solicitantului

Locul de implementare a proiectului

Contributia proprie minima a solicitantului la valoarea eligibila a proiectului

Finantarea nerambursabila maxima din FEDR (din valoarea eligibila a proiectului)

APL, parteneriate intre APL

Regiunea de dezvoltare 8 BI

60%

40%

Celelalte regiuni de dezvoltare

50%

50%

CC/AS/SC incadrate in categoria intreprinderilor mijlocii

Regiunea de dezvoltare 8 – BI

50%

50%

Celelalte regiuni de dezvoltare

40%

60%

CC/AS/SC incadrate in categoria intreprinderilor micro sau mici

Regiunea de dezvoltare 8 – BI

40%

60%

Celelalte regiuni de dezvoltare

30%

70%

Pe langa contributia proprie la valoarea eligibila a proiectului, solicitantul va suporta toate cheltuielile neeligibile ale proiectului, precum si cheltuielile suplimentare (conexe) ce vor aparea in timpul implementarii proiectului.

Contributia proprie a beneficiarului poate proveni din surse proprii, credite bancare negarantate de stat, aport al actionarilor, altii decat organisme ale statului sau din alte surse private. Nu sunt considerate contributie proprie fondurile obtinute din masuri de sprijin financiar din partea statului, sau care sunt obtinute ca efect al unor astfel de masuri.

In cadrul POR, contributia in natura nu este eligibila.

In sectorul transporturilor, finantarea nerambursabila este de maxim 50% din valoarea eligibila a proiectului, pentru toate regiunile de dezvoltare, cu exceptia regiunii de dezvoltare Bucuresti Ilfov pentru care intensitatea maxima a ajutorului este de 40%, indiferent de tipul solicitantului sau incadrarea in categoria IMM.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora